Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Geïnteresseerd? Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Ervaren teamcoach voor effectief samenwerken en teamontwikkeling

Mijn naam is Patrick Schriel. Als ervaren teamcoach ga ik aan de slag om van een groep, of groepjes, individuen (weer) een sterk team te maken. Door coaching en teamontwikkeling werken we samen aan meer vertrouwen, effectieve communicatie, meer betrokkenheid, het pakken van verantwoordelijkheid en het behalen van resultaten.

Teamcoach thema’s

Effectief samenwerken is niet altijd vanzelfsprekend, daar moet je als team continu aan blijven werken. Wanneer een team hierin vastloopt, of extra hulp hierbij wenselijk is, dan kan ik als teamcoach jullie hierin begeleiden:

  • Er is een gebrek aan vertrouwen in het team.
  • Er heerst een roddelcultuur. Men praat over elkaar, niet met elkaar.
  • Men is niet gewend, of bang, om feedback aan elkaar te geven.
  • Er heerst geen teamgevoel. Niet alle neuzen staan dezelfde kant op, en/of men werkt niet met elkaar maar eerder tegen elkaar.
  • Er is veel miscommunicatie, teamleden begrijpen elkaar niet en/of spelen er veel conflicten (uitgesproken of onuitgesproken).
  • Er is geen of onvoldoende sociale veiligheid. Niet iedereen in het team voelt zich veilig, gezien of gehoord. Misschien zijn er zelfs pesterijen in het team.
  • Teamleden voelen zich niet betrokken of verantwoordelijk bij/voor elkaar en hun werk.
  • Hoewel het team redelijk functioneert is er behoefte aan een stuk teamontwikkeling om gezamenlijk de volgende stap te gaan zetten.

De paradox van diversiteit in een team

Iedereen is anders, en juist deze diversiteit maakt dat een team bestaat uit vele karakters en talenten. Maar deze diversiteit zorg er ook voor dat teamleden elkaar soms niet helemaal begrijpen doordat ze zo verschillend zijn in hun manier van doen. Teamleden werken dan eerder tegen elkaar, in plaats van met elkaar.

Vaak is dit een onbewust proces waar mensen en organisaties zich maar ten deels bewust van zijn. Het wijzen naar de ander, roddelen, onderlinge rivaliteit en conflicten kunnen dan de daadkracht van het team behoorlijk ondermijnen.

Verschil zwakke en sterke teams

Een goed model om het verschil tussen zwakke en sterke teams duidelijk te maken is de Piramide van Lencioni:

Zwak team Sterk team
Weinig aandacht voor Resultaat Gericht op
Vermijden van Verantwoordelijkheid Pakken van
Gebrek aan Betrokkenheid Sterke
Angst voor Conflicten Aangaan van
Gebrek aan Vertrouwen Onderling

Teamontwikkeling

Teams ontstaan niet vanzelf maar volgen vaak een proces van teamontwikkeling om tot volwassenheid te komen:

Forming – De vorming van het team

In deze fase wordt het team gevormd maar zijn de rollen en verantwoordelijkheid nog niet helemaal duidelijk. Er heerst vaak een gevoel van wantrouwen naar elkaar en men voelt zich onzeker.

Storming – Onderweg, het team in woelige wateren

De verschillende persoonlijkheden, karakters, meningen en werkwijzen kunnen botsen. Conflicten kunnen ontstaan doordat iedereen zijn/haar plek probeert te vinden. In deze fase is effectieve communicatie en conflictbeheersing essentieel.

Norming – Normeren van gedrag en werkwijzen

Het team krijgt overeenstemming over regels, normen en werkwijzen. De rollen en verantwoordelijkheden gaan duidelijk worden. De samenwerking verbetert en er ontstaat een hechter teamgevoel.

Performing – Presteren

Pas in deze laatste fase kan het team optimaal presteren. Er is wederzijds vertrouwen, men richt zich om het resultaat dat gezamenlijk gehaald dient te worden en conflicten worden constructief opgelost.

DISC

Om te werken aan het onderlinge vertrouwen en het verbeteren van de communicatie kan DISC een onderdeel uitmaken van de teamcoaching. Ieder teamlid krijgt dan zijn eigen Q4 Persoonlijke Stijl (DISC) Profiel en van het team maak ik een teamoverzicht.

Met DISC ga je op zoek naar elkaars bewuste en onbewuste voorkeuren in gedrag en communicatie. Alle combinaties van stijlen en voorkeuren zijn goed, alleen verschillen ze van elkaar waardoor er vaak ruis in de samenwerking en communicatie kan ontstaan.

Doordat je het gedrag los gaat koppelen van de persoon, blijft de persoon achter het gedrag oké en kun je tegelijkertijd wel het gedrag bespreekbaar maken. Dit geeft veiligheid en meer vertrouwen in elkaar waardoor je ook feedback aan elkaar kan geven over wat er wel en nog niet werkt in de samenwerking. En als extra bonus leer je hoe je beter aan kan sluiten op de voorkeursstijl van de ander waardoor de ander zich meer begrepen voelt. Zo haal je het beste in elkaar naar boven.

Optionele coaching medewerkers en leidinggevende

Indien noodzakelijk kunnen individuele coachsessies onderdeel uitmaken van het teamcoachtraject.

Leidinggevende

Soms heeft de leidinggevende ook een steuntje in de rug nodig om het beste uit zichzelf, en natuurlijk uit het team, te halen. We onderzoeken dan samen welk soort leiderschap dit team nodig heeft; en hoe aan te sluiten op de individuele behoeften van de teamleden, zodat al hun talenten tot bloei kunnen komen.

Verder ga ik met de leidinggevende aan de slag om zijn/haar leidinggevende kwaliteiten verder te ontwikkelen door inzicht te krijgen, en stappen te zetten, in zijn/haar ontwikkelpunten. Want goed leiderschap begint altijd bij persoonlijk leiderschap.

Teamcoach nodig?

Als senior coach met 15 jaar ervaring heb ik mij gespecialiseerd in teamcoaching & teamtraining, teamontwikkeling, en coaching/training voor communicatie en persoonlijk leiderschap. Ik hou mijn cliënten graag een spiegel voor. Dit doe ik zonder oordeel en op een rustige, open, heldere en begripvolle manier, maar soms ook confronterend als dit nodig is.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij als teamcoach. Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail om de mogelijkheden te bespreken.