Het begrip sociale veiligheid is de laatste jaren veel in het nieuws en aanleiding voor soms felle discussies; zeker nadat er door de #MeToo beweging aandacht kwam voor seksuele intimidaties in bedrijven, organisaties én natuurlijk de media (o.a. Voice of Holland). Maar wat is dat nu precies, sociale veiligheid? In dit artikel geef ik hierop antwoord.
In dit artikel, wat een vervolg is op De DISC grafiek lezen: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus en Gedragskenmerken en karaktereigenschappen DISC grafiek wil ik dieper ingaan op een aantal speciale patronen die te zien zijn in de DISC grafiek. Lees verder als je (nog) meer wil leren over de ins- en outs van DISC. DISC is veel meer dan alleen maar die 4 stijlen of kleuren: want niemand is alleen maar ‘rood’, ‘geel’, ‘groen’ of ‘blauw’.
Ik heb een missie en wil dat er in Nederland en België minder tijd verspilt gaat worden aan inefficiënt en ineffectief vergaderen. Ik denk (en dat is nog een erg conservatieve schatting) dat in een gemiddelde organisatie iedere medewerker minstens 1 uur per week onnodig aan het vergaderen is. Bij een organisatie van 50 medewerkers is dat al snel 1 FTE! Hier gaan we voor eens en voor altijd een einde aan maken. Laten we als eerste maar eens beginnen met efficiënt vergaderen: Want efficiënt vergaderen is de basis van iedere doelgerichte en effectieve vergadering.
In dit artikel, wat een vervolg is op De DISC grafiek lezen: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus wil ik hier verder antwoord op geven en een en ander verduidelijken door de DISC grafiek in een intensiteitsschaal te koppelen aan zichtbare gedragskenmerken en de specifieke karaktereigenschappen die daarbij horen.
Effectief samenwerken is geen vanzelfsprekend en gaat zeker niet vanzelf. Samenwerken is een werkwoord, je zult er wat voor moeten doen om een groep individuen tot een team te smeden. In dit artikel ga ik dieper in op wat effectieve teams zijn, wat de voorwaarden zijn voor effectief samenwerken en hoe je door het doorlopen van 4 essentiële stappen dit met jouw team ook kan bereiken.
Nederland is een land vol klagers. Complimenten geven doen we niet zo vaak, dat zit niet zo in onze volksaard. We klagen en zeiken wat af: over de politiek, het verkeer, ons werk. Het maakt niet uit als er maar wat te klagen valt. Maar ons favoriete onderwerp is toch wel het weer. Te warm, te koud, te droog of te nat. Het is nooit goed. Toch heeft klagen weinig nut. Het lucht misschien wel op, maar je bereikt er verder weinig mee.
Ik zit alweer bijna 15 jaar in het coach en trainersvak. Voor mij is het nog steeds het leukste vak ter wereld. Time flies when you’re having fun. In deze 15 jaar heb ik heel veel mensen mogen ontmoeten en best wel veel leuke, gekke, ontroerende en soms ook minder leuke momenten meegemaakt. Tijd voor een klein overzicht van de momenten die mij het meest zijn bijgebleven.
Eén van de voordelen van DISC ten opzichte van alle andere methodieken is dat DISC in de basis eenvoudig uit te leggen is. Er zijn 2 assen waarlangs we DISC meten: Direct (snel) of meer Indirect (bedachtzaam), Taakgericht (controlerend) of juist meer Mensgericht (relaterend), en 4 basis stijlen/temperamenten: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus.
Alles wat je simpel houdt blijft hangen. Daarna kun je pas de verdieping pakken. Dit is dan ook gelijk het paradoxale aan DISC. De kracht zit in de eenvoud van de methodiek, terwijl deze eenvoud tegelijkertijd én de valkuil kan zijn maar ook diepgang kan brengen.
Als (team)trainer en coach ben ik altijd alert op de aannames die mijn cliënten maken. Aannames moet je immers altijd checken of ze wel kloppen, anders kan dit tot vervelende situaties of misverstanden leiden. Je wil niet weten hoe vaak mensen (en dan vooral hun gedrag) of situaties verkeerd worden geïnterpreteerd. Vanuit mijn professie voelt het soms alsof ik het beste jongetje van de klas wil zijn maar vorig jaar stonk ik er zelf ook behoorlijk in en werd ik met mijn neus maar weer eens op de feiten gedrukt. Check altijd je aannames!
Deze werkvorm is een ludieke en hilarische DISC variant van de beroemde Marshmallow Challenge (bouw een toren van spekkies en spaghetti). Doel is om de samenwerking, en verschillen in communicatie en aanpak, tussen de diverse DISC stijlen zichtbaar te maken.