Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Persoonlijk leiderschap is de basis voor goed leiderschap

Ik heb het voorrecht om minstens 3 leidinggevenden in mijn carrière te hebben gehad die voor mij bijzonder inspirerend waren en waar ik veel van heb geleerd: Danny, Arno en Mayu. Ik ben ze nog altijd dankbaar. Alle drie hadden hun eigen unieke en authentiek stijl van leidinggeven, maar wisten tegelijkertijd het beste in mij naar boven te halen, én talenten in mij te zien die ik tot dan toe nog niet bij mijzelf had ontdekt. Dit is voor mij één van de belangrijkste eigenschap die een goed leider moet bezitten: anderen laten groeien.

Goed leidinggeven is echter een kunst die gelukkig wel te leren is. Persoonlijk leiderschap is hierbij voor mij een absolute voorwaarde en emotionele intelligentie een goede zelfkennis zijn daarbij cruciaal. Goed leiderschap begint altijd bij jezelf.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Dit is mijn definitie van persoonlijk leiderschap: Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden. Je bent de kapitein op jouw eigen schip, in plaats van de koers te laten bepalen door anderen, emoties of omstandigheden.

Je bent in staat om je doelen te realiseren door optimaal gebruik te maken van eigen kwaliteiten en talenten. Je weet wat jouw persoonlijk stijl is, hoe je deze het beste kan inzetten, en wat jouw bewuste en onbewuste drijfveren zijn. Maar je bent je ook bewust van je zwakke kanten en mogelijke valkuilen.

DISC en zelfkennis

Zoals de meeste van mij volgers al weten integreer ik DISC in bijna alle trainingen die ik geef. Zo ook in de training persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit. En met goede reden want het DISC model geeft inzicht in onze bewuste en onbewuste voorkeuren in gedrag en communicatie; cruciaal voor een betere zelfkennis en de kennis van anderen. Het is een geweldige tool en geeft veel inzicht en handvatten in het effectief beïnvloeden van anderen.

Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is een ander belangrijk onderdeel van persoonlijk leiderschap. Wat maakt dat de ene persoon meer succes in het leven heeft dan de ander? Niet alleen ons IQ is hiervoor verantwoordelijk, maar juist ook het EQ, emotionele intelligentie. EQ bepaalt hoe effectief we zijn in ons emotioneel en sociaal functioneren.

Emotionele intelligentie is een verzameling van emotionele en sociale vaardigheden die gezamenlijk bepalen hoe goed we:

  • Onszelf waarnemen en uitdrukken.
  • Sociale relaties ontwikkelen en onderhouden.
  • Omgaan met uitdagingen.
  • Emotionele informatie op een effectieve en betekenisvolle manier gebruiken.

En anders dan IQ gaat hier niet om de hoogste score, maar vooral om het bewust en gebalanceerd kunnen inzetten van alle EQ vaardigheden: zelfperceptie, zelfexpressie, interpersoonlijke vaardigheden, besluitvorming en stressmanagement.

Waarden

Persoonlijk waarden geven inzicht in het waarom achter ons handelen: Wat vinden we belangrijk? Waar geloven we in en waar staan we voor? Wat is jouw reactie op bepaalde situaties? Wat is voor jou ‘goed’ of juist ‘fout’?

Waarden zeggen ook veel over situaties die ons raken en waarin wij in het ‘verzet’ komen omdat ze zo haaks staan op onze eigen normen en waarden. Vrijheid van handelen staat bij mij b.v. hoog in het vaandel, maar een ander wordt misschien wel eerder geraakt door onrechtvaardigheid of oneerlijkheid.

Leren van eigen fouten en de fouten van anderen

Fouten maken hoort erbij. Hier leer je van. Maak in ieder geval niet al te vaak dezelfde fout. Verder kun je natuurlijk ook veel leren van anderen. Van hoe het wel moet, maar vooral ook hoe het juist niet of anders moet. Het zijn vaak de mensen waar je het meest hekel aan hebt die je uitdagen om een verborgen kwaliteit meer te gaan tonen.

Visie en richting bepalen

Het hebben van kennis is één, er iets mee doen is iets anders. Hier heb je visie voor nodig. Deze visie bepaalt welke koers we inzetten, welke resultaten er gehaald dienen te worden en welke stappen er vervolgens gezet moeten worden. Doe je dit niet dan blijf je stilstaan of gaat een ander de koers voor jouw bepalen.

Is persoonlijk leiderschap alleen iets voor leidinggevenden?

Nee, natuurlijk niet. Ik vind dat iedereen die zichzelf serieus neemt, en wat van zijn of haar leven en carrière wil maken, vroeg of laat aan de slag moet gaan met persoonlijk leiderschap. Je leeft tenslotte maar 1 keer: Haal er uit wat erin zit.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment