Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Met de DISC landkaart zet je jouw team letterlijk op de kaart

In mijn trainingen probeer ik het aantal Powerpoints tot het minimum te beperken. Sterker nog, in een DISC teamtraining gebruik ik geen enkele presentatie hooguit een flipover. Ik wil het vooral praktisch houden en dat kan alleen als teamleden niet naar een scherm aan het staren zijn, maar in plaats daarvan juist de interactie met elkaar aangaan.

Eén van mijn favoriete werkvormen hiervoor is de DISC landkaart, of DISCoveryMap® zoals hij officieel heet. Dit is een visuele representatie van het DISC model in de vorm van een fictief landschap. De DISC landkaart is in verschillende maten leverbaar, maar bij trainingen gebruik ik de grootste uitvoering die op de grond gelegd kan worden zodat je er ook echt met je team op kan staan.

De DISC landkaart

De DISC landkaart ziet er visueel aantrekkelijk uit en bevat naast de ‘landen’ en ‘provincies’ van de DISC stijlen Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus, ook veel woorden en uitdrukkingen die deze stijlen en sub-stijlen karakteriseren.

Door het visueel aan te bieden heb je gelijk een gesprek over gedrag met elkaar. Waar voelen we ons het meest thuis? Hoe ver staan we communicatief van elkaar af, en wat hebben we allebei nodig om de stap naar elkaar toe te kunnen zetten?

Niet zelden heb ik de DISC landkaart al klaarliggen in de trainingsruimte voorafgaand aan de training en komen passanten spontaan op bezoek om te vragen wat deze kaart precies vertegenwoordigd. Voordat ik het weet heb ik dan een spontaan gesprek met een wildvreemde over voorkeuren en verschillen in gedrag.

Tijdens de DISC teamtraining

Zoals ik al zei vermijd ik presentaties tijdens een training. Tafels gaan aan de kant en we zitten op stoelen rondom de DISC landkaart (3 x 4 meter, geprint op zeil) die op de grond ligt.

De kracht van de landkaart begint eigenlijk al direct wanneer deelnemers de trainingsruimte binnenkomen. De kaart trekt gelijk de aandacht en men gaat er direct mee aan de slag!

Tijdens de uitleg van DISC sta ik zelf op de kaart en hierdoor kan ik gedragsvoorkeuren direct toelichten en inzichtelijk maken.

Nodig het team maar uit om een lijn te maken met aan de ene kant het meest indirecte/introverte teamlid, en aan de andere kant het meest directe/extroverte teamlid. Het team organiseert zichzelf en je hebt gelijk een goed gesprek over elkaars voorkeuren en dat gedrag niet in kannen en kruiken gegoten is, maar vooral afhankelijk is van de context. Dit kun je vervolgens herhalen met taakgericht en mensgericht en voordat je het weet is de basis van DISC aan het team uitgelegd.

Tijdens het behandelen van de hoofdstijlen van DISC nodig ik de teamleden met deze stijl dan ook altijd uit om plaats te nemen op de kaart. Dit opent een wereld aan mogelijkheden omdat je dan gelijk aan de overige teamleden feedback kan vragen welk gedrag dit teamlid vaak laat zien, wat zijn de kwaliteiten en valkuilen, en vervolgens kan uitvragen wat hij/zij nodig heeft in de samenwerking. Hierdoor ontstaat begrip en kun je DISC op een heel praktische en interactieve manier uitleggen. Niemand zit op een saaie training te wachten.

Bewusten en onbewuste voorkeuren

Ook het verschil tussen bewust en onbewuste voorkeuren kun je visueel maken. Ik gebruik vaak het voorbeeld van een robot stofzuiger. Zolang de accu vol is zal de robot overal op de landkaart zijn werk kunnen doen. Wanneer de accu leeg is gaat hij naar zijn oplaadpunt.

Verder kun je teamleden met verschillende DISC stijlen uitnodigen om op de kaart plaats te nemen, en je ziet gelijk de afstand die ze communicatief moeten overbruggen, of stappen die ze moeten zetten, om elkaar beter te begrijpen. Vullen we elkaar aan of zitten we vaak in elkaars allergie? Moet ik bij deze collega vooral compacter mijn boodschap brengen, of juist meer de details vermelden? Moet ik meer op de relatie of juist op de feiten focussen? Moet ik sturen op de WAT, de WIE, de HOE of juist de WAAROM?

Ook nu maak je gedrag direct inzichtelijk en zie je direct de ‘spanning’ die kan ontstaan wanneer teamleden van elkaar qua DISC stijl verschillen, en welke stappen ze moeten nemen om nog beter met elkaar te communiceren.

Verdieping in DISC

Het mooiste aan de DISC landkaart is dat je waarschijnlijk ook gedrag op de kaart zal herkennen dat niet per se bij jouw eigen bewuste of onbewuste DISC stijl past. Niemand is alleen maar ‘Rood’, ‘Geel’, ‘Groen’ of ‘Blauw’. We hebben alle DISC stijlen in ons vertegenwoordigd en kunnen alle typen gedrag bewust inzetten wanneer we willen.

Het ene type gedrag kost mogelijk wel meer energie dan het ander omdat het zo ver van ons af staat. Dit is dan ook gelijk de link naar de DISC grafiek die in ieder goed DISC profiel aanwezig moet zijn.

Zet het gehele team op de kaart

Door het gehele team op de kaart plaats te laten nemen zie je direct, op een visuele manier, hoe het team zich over het DISC model verdeelt. Naast de discussies die dit geeft nodigt dit natuurlijk gelijk uit tot een teamfoto.

En ook nu weer zijn het vooral de teamleden die de regie hierover hebben. Wat valt op? Welke stijlen zijn over of ondervertegenwoordigd en wat zegt dit dan weer over het team?

Ook aan de slag met de DISC landkaart?

Wil je ook aan de slag met DISC en de DISC landkaart, neem dan even contact met mij op voor informatie over een DISC teamtraining of DISC teambuilding. Mijn eigen trainingslandkaart heeft al een behoorlijke reis gemaakt en is inmiddels aan vervanging toe. Hij heeft in honderden trainingen zijn diensten bewezen. Van Barcelona tot Texel, binnen of buiten, en van het Leger des Heils t/m de Nederlandsche Bank, hij is overal geweest.

De DISC landkaart (DISCoveryMap®) is een product van Q4 Profiles en voor klanten die bij mij een DISC (team)training hebben gevolgd te bestellen in diverse formaten vanaf A2, Nederlands of Engels. De mooiste vind ik zelf de whiteboard variant met een magnetische achtergrond. Ik heb diverse klanten die hun teamleden met magneetjes op deze kaart hebben gezet.

Geef de DISC landkaart een mooie plek binnen de organisatie en je hebt gelijk een goede manier om DISC binnen de organisatie te borgen. Je blijft ernaar kijken. En voor je het weet heb je een gesprek met elkaar over elkaars overeenkomsten, én elkaars verschillen. Het zou toch een hele saaie bedoeling worden als we allemaal hetzelfde zouden zijn?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment