Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Inhoud DISC training: voorbeelden voor trainingen van 2 uur tot 2 dagen

Hoe meer tijd je neemt, des te meer verdieping er in een DISC training zit. Dit is zo’n beetje mijn mantra om aan klanten uit te leggen dat je met wat meer tijd veel meer uit een DISC (team)training kan halen. Een paar uur extra kan al veel verschil maken. In dit artikel geef ik een aantal voorbeelden van hoe een goede DISC training qua inhoud is opgebouwd, van een korte workshop van 2 uur tot een intensieve DISC training van 2 dagen.

Wat moet het resultaat van de DISC training zijn?

Voordat je als team of organisatie besluit een DISC training of DISC teamtraining te organiseren is het belangrijk om het resultaat ervan als uitgangpunt te nemen. Wil je alleen informeren of wil je dat deelnemers er ook echt mee aan de slag gaan? Dit bepaalt de duur, inhoud, en of je de deelnemers wel of niet een DISC profiel moet aanbieden. Want ook de uitleg hiervan kost tijd, mits je het natuurlijk goed wil doen.

Verder is het raadzaam om niet te veel te willen doen. Focus liever op de kwaliteit dan op de kwantiteit. Ieder onderdeel kost tijd en van een programma afraffelen is nog nooit iemand beter geworden. Ik geef liever mijn deelnemers 1 inzicht waar ze echt wat aan hebben, dan veel informatie die ze niet kunnen gebruiken.

En wat je natuurlijk echt niet wil is deelnemers stigmatiseren in de 4 DISC stijlen/kleuren. Je hebt tijd nodig om het op een goede manier uit te leggen.

Voorbeelden voor DISC trainingen van 2 uur tot 2 dagen

Om een goede inschatting te maken, en om inzicht te geven hoe een DISC training er inhoudelijk ongeveer uit ziet, vind je hieronder aantal voorbeeld programma’s zoals ik ze regelmatig geef: van een korte workshop van een paar uur tot een intensieve 2-daagse DISC (team)training.

Korte DISC workshop van 2 tot 2 ½ uur

Kies je voor deze vorm dan wil je vooral informeren, mensen enthousiasmeren en kennis laten maken met DISC. Bedenk wel dat een goede uitleg van het DISC model al snel een uur kost en dat je dan al op de helft van de workshop zit qua tijd.

Kies je voor deze vorm is het eigenlijk zonde om iedereen een DISC profiel te geven. Er is gewoon te weinig tijd om het profiel op een goede manier uit te leggen. Ik kies dan vaak voor een interactieve werkvorm om de DISC stijl van de deelnemers globaal te analyseren.

 • Korte introductie (10 minuten).
 • Interactieve werkvorm ‘Ren je Rot’ om DISC stijlen van de deelnemers globaal te analyseren (20 minuten).
 • Interactieve basis uitleg DISC (1 uur).
 • Interactieve en speelse werkvorm om de DISC stijlen letterlijk en figuurlijk aan het werk te zien (20 minuten).
 • DISCussie met de deelnemers, DISC in de praktijk (20 minuten).
 • Korte en interactieve afsluiting (10 minuten).

DISC training van een halve dag (1 dagdeel)

In een halve dag is DISC goed uit te leggen en kun je inzicht geven in de individuele DISC stijlen, en hoe de uitwerking hiervan is in de team dynamiek. Wat werkt er wel en wat nog niet in onze samenwerking, wat hebben we van elkaar nodig en hoe kunnen we (nog) beter communiceren? Wel moeten er keuzes gemaakt worden omdat niet alles aan de orde kan komen in een halve dag.

 • Introductie en kennismaking, vaak via een ludieke werkvorm (15 – 30 minuten).
 • Zet iedereen op een lijn, b.v. van introvert tot extrovert, veel woorden, weinig woorden, enz. om inzicht te krijgen in elkaars verschillen.
 • Interactieve basis uitleg DISC (1 uur).
 • Korte pauze (10 minuten).
 • Uitdelen en kort toelichten DISC profielen (15 minuten).
 • Speeddate opdracht: ga met elkaar het gesprek aan voor meer inzicht in elkaar en elkaar DISC stijlen (1 uur).
 • Korte pauze (10 minuten).
 • Het team in kaart, wie staat waar in het DISC teamgrid en welk inzicht geeft dit ons?
 • Interactieve en speelse werkvorm om de DISC stijlen van de deelnemers te ervaren. Hoe voeren ze gezamenlijk een opdracht uit? (30 minuten, inclusief nabespreking).
 • Verdieping in DISC: toelichting individuele DISC grafiek (30 minuten).
 • Actieplan, wat gaan we ermee doen (30 minuten).
 • Afsluiten met interactieve en speelse werkvorm (10 minuten).

DISC training van een dag (2 dagdelen)

In een dag kun je meer de verdieping pakken, de discussie met elkaar aangaan, praktijksituaties bespreken, oefenen en elkaar feedback geven. Ook is er meer ruimte voor interactieve werkvormen die inzicht geven in de teamdynamiek.

Dit programma volgt grotendeels het eerste deel van het programma van een halve dag waarbij in het 2edagdeel veel meer de vertaling naar de praktijk zal worden gemaakt. De focus kan hierbij liggen op de onderlinge samenwerken, maar b.v. ook op het gebruik van DISC met klanten. Je kan ervoor kiezen om dit programma op 1 dag te doen, of als 2 losse dagdelen.

 • Introductie en kennismaking, vaak via een ludieke werkvorm (15 – 30 minuten).
 • Zet iedereen op een lijn, b.v. van introvert tot extrovert, veel woorden, weinig woorden, enz. om inzicht te krijgen in elkaars verschillen.
 • Interactieve basis uitleg DISC (1 uur).
 • Korte pauze (10 minuten).
 • Uitdelen en kort toelichten DISC profielen (15 minuten).
 • Speeddate opdracht: ga met elkaar het gesprek aan voor meer inzicht in elkaar en elkaar DISC stijlen (1 uur).
 • Korte pauze (10 minuten).
 • Het team in kaart, wie staat waar in het DISC teamgrid, wat hebben we van elkaar nodig en welk inzicht geeft dit ons?
 • Interactieve en speelse werkvorm om de DISC stijlen van de deelnemers te ervaren. Hoe voeren ze gezamenlijk een opdracht uit? (30 minuten, inclusief nabespreking).
 • Einde dagdeel 1 of lunchpauze
 • Verdieping in DISC: toelichting individuele DISC grafieken (45 minuten).
 • Interactieve werkvorm voor meer inzicht in het teamproces (30 minuten).
 • Korte pauze (10 minuten).
 • Feedbackronde (1 tot 1 ½ uur) of praktijksituaties bespreken, b.v. oefenen in herkennen klanten in hun DISC stijl of communiceren met de specifieke DISC stijlen.
 • Korte pauze (10 minuten).
 • Interactieve werkvorm (30 minuten).
 • Actieplan: Hoe gaan we DISC gebruiken en afspraken hierover maken (30 minuten).
 • Afsluiten met een interactieve en speelse werkvorm (10 minuten).

DISC training van 1 ½ of 2 dagen (3 of 4 dagdelen)

In een DISC training van 2 dagen kun je op de 2e dag vooral heel praktisch aan de slag gaan en nog meer de vertaling naar de praktijk gaan maken. Je kan dan denken aan het bespreken van casussen, elkaar feedback geven over lastige situaties, het herkennen van klanten of collega’s in hun DISC stijl, effectief beïnvloeden van de DISC stijlen en vooral heel veel oefenen.

Bij voorkeur zet ik een trainingsacteur in om deelnemers te laten ervaren hoe krachtig DISC is wanneer je het inzet om anderen effectiever te beïnvloeden. Bovendien leren ze dan gelijk met lastige situaties omgaan.

De meerwaarde van een goed DISC profiel

Ga niet bezuinigen op het DISC profiel. Dit is de basis van elke goede DISC training. Ik gebruik zelf de profielen van Q4 Profiles, een echte aanrader. Het Q4 Persoonlijke Stijl DISC Profiel geeft een duidelijke uitleg, niet te veel en niet te weinig, is positief geschreven en is van uitmuntende kwaliteit. Het is een gevalideerd instrument, en geoptimaliseerd naar de Nederlandse taal en culturele maatstaven.

DISC training en teambuilding

Wil je ook aan de slag met DISC in jouw team en organisatie? Hieronder vind je informatie over DISC en een selectie van de DISC trainingen en teambuildingsactiviteiten die ik samen met mijn collega’s kan verzorgen:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment