Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

De vele voordelen van de midlifecrisis

Een midlifecrisis wordt vaak als negatief gezien en ervaren. De omgeving reageert er soms vol onbegrip of laatdunkend op, en clichés zijn er te over: “Heb je al een motor gekocht?”. Overkomt het je zelf dan zie je in eerste instantie vaak ontkenning, schaamte en vluchtgedrag.

Niet alles is echter negatief, er zijn ook vele voordelen aan de midlifecrisis. Na de schaamte kom vaak acceptatie, (h)erkenning en het inzicht om bewuste keuzes in je leven te gaan maken. In dit artikel ga ik dieper in op de vele voordelen van de midlifecrisis.

Wat is een midlifecrisis

Een midlifecrisis is een identiteitscrisis zo grofweg tussen de 35 en 55 jaar. Dit is vaak de periode in ons leven waarin we de meeste druk ervaren, zowel op werk- als op privégebied. Rollen kunnen veranderen (b.v. mantelzorgtaken), kinderen verlaten het huis of misschien is er nog een onvervulde kinderwens. Verder zal je wat meer op je gezondheid moeten letten, je hebt niet meer dezelfde hoeveelheid energie als toen je 18 was.

In deze periode vindt, in het besef dat je leven al voor de helft voorbij is, er een herijking plaats van de zaken die voor ons belangrijk zijn. Was vroeger, als 24 jarige, carrière maken enorm belangrijk, nu kan dit anders komen te liggen. We maken ons klaar voor de 2e helft van ons leven en herontdekken onze eigen identiteit.

Midlifecrisis symptomen en signalen

Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen en signalen van een midlifecrisis. Natuurlijk is het niet zo dat als je plannen hebt om te emigreren, een B&B wil gaan beginnen of een verre reis wil maken je gelijk een midlifecrisis hebt. Maar zijn er meerdere symptomen of signalen van toepassing, dan zou je best wel eens met een midlifecrisis te maken kunnen hebben:

 • Een intense behoefte om die lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
 • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
 • Heimwee naar vroeger.
 • Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk.
 • Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
 • Aanschaffen van kostbare dingen (bijvoorbeeld een sportauto, sieraden of een boot).
 • De behoefte om je af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vroegere vrienden, juist op te zoeken.
 • Ineens elke avond van huis zijn.
 • Nadenken over emigreren of plotseling een verre reis maken.
 • Je heil zoeken bij spirituele stromingen of sekten.
 • Toevlucht zoeken tot gevaarlijke activiteiten, alcohol, drugs of pillen om meer te kunnen voelen of juist het gevoel van zinloosheid te willen verdrijven.

De midlifecrisis tref zowel mannen als vrouwen

De midlifecrisis wordt vaak geassocieerd met de man. Maar niets is minder waar, zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van een midlifecrisis. Gelukkig zijn we daarin goed geëmancipeerd!

De midlifecrisis kan ontstaan door druk op een aantal levensgebieden (werk, relatie, huisvesting, kinderen, ouders of gezondheid), een onverwerkte crisis uit het verleden of het jarenlang ontkennen van 1 of meerdere belangrijke eigen behoeftes.

Wake-up call

Feitelijk is de midlifecrisis een wake-up call, nu moet je er eindelijk mee aan de slag! Vragen die tijdens een midlifecrisis naar boven kunnen komen zijn:

 • Is dit nog wel de loopbaan of partner waarmee ik verder wil?
 • Geef ik wel voldoende invulling aan mijn leven?
 • Leef ik wel het leven dat ik wil leven, en niet dat van een ander?
 • Welke dromen van vroeger ben ik nooit aan toegekomen?
 • Hoe zit het met mijn gezondheid? Zorg ik wel goed voor mijzelf?
 • Hoe gaat het met de (zorg voor de) kinderen? Welke keuzes heb ik hierin gemaakt?
 • En met (de zorg voor) mijn ouders, zijn de rollen inmiddels niet omgedraaid?
 • Welke van mijn natuurlijke behoeftes heb ik onderdrukt? Waar ben ik in mijn leven (nog) niet aan toegekomen?

Een midlifecrisis is een blessing in disguise

Daarmee is de midlifecrisis eigenlijk een blessing in disguise. Een kans om je leven serieus te gaan onderzoeken en te ontdekken wat voor jou nu echt belangrijk is. Doe je dit goed dan zal het een verrijking in je leven zijn om kunnen worden wie je werkelijk bent en datgene te gaan doen wat echt bij je past. En dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Groeien doet nu eenmaal pijn.

De geest is uit de fles

Wanneer cliënten mij benaderen vertel ik altijd het voorbeeld van de geest die uit de fles is. Je weet van tevoren nooit of en hoe hij weer de fles in gaat. Hoe dan ook, het zal nooit meer helemaal hetzelfde worden als voorheen.

Dat is vaak schrikken voor jezelf maar zeker ook voor je omgeving, “Jan doet dat normaal nooit!”. Of, zoals je er ook naar kan kijken, is Jan nu na jaren eindelijk wie hij werkelijk is? Wen alvast maar aan het idee.

Ook bij jouw partner zal er wat getriggerd worden

Vaak zie je dat de midlifecrisis van de ene partner, bij de ander ook wat losmaakt. Of je nu wil of niet, je kan er niet onderuit om ook voor jezelf op zoek te gaan naar antwoorden. Dit zorgt zeker in het begin voor onzekerheid, al was het maar om de ander te willen begrijpen, maar op den duur kan dit de relatie zelfs versterken. Al is dit natuurlijk geen garantie, het kan ook de andere kant opslaan en het einde van de relatie betekenen.

Tijdelijk voor gek verklaard worden heeft zo zijn voordelen

Het is misschien dan niet leuk voor je omgeving, zeker voor je partner en je kinderen, maar een midlifecrisis geeft je wel het excuus om dingen te doen die je normaal nooit zou doen. Dat kan erg bevrijdend zijn.

Het is eigenlijk net als in de pubertijd. Je wordt tijdelijk een beetje voor gek verklaart en kan dingen beleven en ontdekken die een ‘normaal’ mens nooit zou doen. En daarna geef je gewoon de schuld aan je midlifecrisis om weer met een schone lei te kunnen beginnen.

Een midlifecrisis is heel normaal

Alle gekheid op en stokje. Een midlifecrisis is in eerste instantie verwarrend, vooral voor jezelf. Ga niet in de ontkenning, neem geen onomkeerbare financiële risico’s of vlucht weg van alles wat je dierbaar is. Een midlifecrisis is eigenlijk een heel normaal fenomeen en de meeste mensen maken deze dan ook in hun leven mee. De één zal er nauwelijks last van krijgen, de ander in alle heftigheid.

Accepteer de situatie zoals hij is en neem de tijd om dit voor jezelf te onderzoeken. Zoek hulp waar nodig. Belangrijk hierbij is om eerst de druk van de ketel te halen. Is de druk te hoog dan ben je niet in staat om bewuste keuzes te maken. En vluchten, zonder te weten wat je nu echt wil, is meestal niet de meest verstandige beslissing.

Dan pas ben je klaar om aan jezelf toe te komen, niet als een vlucht, maar omdat je het echt zelf wil!

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment