Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Verdieping in DISC: Bewust/onbewust gedrag en je zelfbeeld

Een goede DISC analyse meet 2 zaken: Je gedragsstijl in gunstige omstandigheden, bewuste gedrag, en je gedragsstijl in ongunstige omstandigheden, onbewust gedrag. Naast de tekst in het DISC rapport zullen deze 2 in een DISC grafiek weergegeven worden.

Er zijn grofweg 2 kampen in de DISC wereld. Aan de ene kant de aanbieders die 2 grafieken in hun DISC profiel laten zien, en aan de andere kant de aanbieders die 3 grafieken gebruiken. De 1e grafiek meet de bewuste voorkeuren in gedrag en communicatie, de 2e grafiek het onbewuste gedeelte, en de 3e grafiek (mits gebruikt) is een combinatie van grafiek 1 en 2 en gaat over zelfperceptie of zelfbeeld.

Nu zal dit de meeste mensen waarschijnlijk ontgaan (of worst wezen), maar er zit een wezenlijk verschil in de interpretatie van beide visies.

DISC in het kort

Het DISC model beschrijft onze bewuste en onbewuste voorkeuren die we in ons gedrag en communicatie laten zien doormiddel van 4 basis temperamenten: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus. Al deze temperamenten laten we zien in ons gedrag. De mate waarin we hoger of lager scoren op de verschillende DISC temperamenten bepaalt onze persoonlijke DISC stijl. En die is voor iedereen weer anders. Lees hier meer over DISC.

Wat is onbewust of natuurlijk gedrag?

Grafiek 2 meet het onbewuste gedeelte van onze voorkeuren in gedrag en communicatie: onze natuurlijke DISC stijl. Deze grafiek zal niet zo snel veranderen tijdens ons leven en laten we zien bij alles wat we doen, maar vooral als de omstandigheden ongunstig voor ons worden, bijvoorbeeld als we onder druk staan, moe zijn of bij stress. Onder druk komt je ware aard naar boven!

Wat is bewust gedrag?

Grafiek 1 meet het bewuste gedeelte van onze voorkeuren: Onze aanpassing aan de omgeving of de rol die we pakken. Weet je nog bij het invullen van de DISC analyse dat er gevraagd werd om te focussen op een bepaald aspect van ons leven zoals de werkomgeving? Dit was om grafiek 1 goed te kunnen meten.

Bewust gedrag is het meest veranderlijk. Daar kies je voor. In iedere situatie laten we namelijk een andere rol zien. Als papa gedraag je je waarschijnlijk anders dan als directeur.

Verschil bewust en onbewust gedrag

Als DISC expert kijk ik ook altijd als eerste naar de grafiek. Welke DISC temperamenten scoren hoog, welke scoren laag en hoe zit het met het verschil tussen bewust en onbewust gedrag? Dat zegt heel veel over of je wel of niet tot je recht komt (in een bepaalde situatie), talenten laat liggen of ze juist overvraagt. De DISC grafiek is eigenlijk één grote mentale energiemeter bomvol met nuttige informatie.

Zo zijn er in de DISC grafiek soms ook speciale patronen te lezen: Alles temperamenten boven de middenlijn (hoog energie), alle temperamenten onder de middenlijn (laag energie), of een grafiek die vlak is. Het geeft allemaal informatie.

Meer weten over de DISC grafiek? Lees dan ook de DISC grafiek lezen: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus.

Maar wat is dan zelfbeeld?

De naam zegt het al: Het beeld dat je van jezelf hebt, hoe je jezelf ziet. Niet iedereen is zich hier even bewust van, en het zelfbeeld kan wezenlijk afwijken van iemands natuurlijke DISC stijl (grafiek 2, onbewust gedrag). Dit is op zich niet goed of fout, maar help wel om de zelfkennis te verhogen.

Als je bijvoorbeeld denkt dat je van nature heel besluitvaardig en assertief bent, maar eigenlijk hier best wel veel moeite mee hebt zal dit gedrag je veel energie kosten.

Ik kom uit het kamp van de 2 grafieken en maak gebruik van de DISC profielen van Q4 Profiles. Wij meten het zelfbeeld doormiddel van een extra vragenlijst en combineren dit juist niet in de grafiek, maar geven dit weer in een apart hoofdstuk. Hieronder leg ik uit waarom.

Waarom je zelfbeeld niet te meten is door 2 grafieken te combineren

Het klinkt logisch. Door de 2 DISC grafieken te combineren krijg je een gemiddelde en een beeld van hoe iemand zich overwegend laat zien. Maar is dit dan je zelfperceptie of zelfbeeld?

Wat nu als iemand een andere baan krijgt? Dan zou je verwachten dat grafiek 2 (natuurlijk gedrag) ongeveer gelijk blijft en grafiek 1 (bewuste gedrag) zal veranderen. En dat is meestal ook zo. Maar verandert dan ook je zelfbeeld?

Nee, je zelfbeeld zal hetzelfde blijven. Je zelfbeeld is namelijk niet afhankelijk van een nieuwe baan of een andere (werk)omgeving. En daarom is die 3e grafiek eigenlijk niet zo nuttig en geeft hooguit het gemiddelde tussen de 2 andere grafieken.

Waarom men de DISC analyse (en grafiek) vaak onderschat

De meeste DISC profielen geven een goede samenvatting van iemands DISC stijl. Maar de ware kracht van DISC zit niet in de beschrijving in het profiel, maar in de DISC analyse, én de daaruit volgende DISC grafiek: daar haal je de meeste informatie uit (mits goed geïnterpreteerd natuurlijk).

Er zit heel veel werk achter een goede DISC analyse. Het lijkt simpel, kiezen uit een aantal stellingen, maar deze moeten wel goed geformuleerd en gevalideerd worden, anders krijg je een verkeerde uitslag, met alle gevolgen van dien. Staar je dan ook niet blind op de prijs die gevraagd wordt voor een DISC profiel. Bij de goede aanbieders zit er heel veel werk achter. Alle waar is naar zijn geld. Meer weten, lees dan ook waaraan herken je een DISC profiel van goede kwaliteit.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment