Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Teambuilding op anderhalve meter

Ik sta te popelen om, zodra het weer kan, in het echt aan de slag te gaan met teamsessies. Zoom werkt goed als een tijdelijke oplossing in de coronacrisis, maar er gaat toch niets boven een sessie waar we elkaar echt in de ogen kunnen kijken. Ik heb vooral zin in teambuilding, hopelijk buiten, maar dan wel op anderhalve meter afstand.

Een teambuilding op anderhalve meter klinkt als een beperking maar dat is het eigenlijk niet. Het daagt deelnemers uit om creatief zijn en uit hun comfortzone te treden. Zo maak je van het nadeel juist een voordeel. Die anderhalve meter is dan ook goed te gebruiken als metafoor voor de afstand die we moeten afleggen bij het communiceren met anderen. De werkvormen hiervoor liggen al klaar!

Mensen zijn sociale wezens

Ik merk ook dat de meeste mensen die ik spreek, net als ik, hun buik inmiddels vol hebben van het thuiswerken. Naast de afleiding en irritaties die ontstaat met andere huisgenoten, mis je toch het dagelijks contact met collega’s en klanten. De kletspraat bij het koffieapparaat, even bij een collega binnenlopen of met elkaar gaan lunchen. Samenwerken gaat net even gemakkelijker als we elkaar echt ontmoeten. Communicatie is immers voor zo’n 80-90% non-verbaal.

Run op teambuilding en andere sociale activiteiten

Ik verwacht dan ook dat, zodra er een datum geprikt is waarop mensen weer naar hun werk mogen, er een run gaat komen op activiteiten zoals teambuilding. We hebben het zo enorm gemist en eindelijk mag het weer. Er is heel wat in te halen.

Hopelijk is dit één van de lessen die we leren van de coronacrisis. Mensen zijn sociale wezens en niet gemaakt om (alleen maar) thuis te werken. Afstand houden is tegennatuurlijk. Contact is een voorwaarde voor effectief samenwerken.

Een voorbeeld van mijzelf

Toen ik nog alleen facilitator was en een team leidde dat over de hele wereld zat, heb ik net zolang bij mijn toenmalige manager gezeurd om niet alleen conference calls te doen maar elkaar in Londen te ontmoeten. Ik kreeg het voor elkaar en sindsdien ging de onderlinge communicatie een stuk beter. Dat is de meerwaarde van elkaar in het echt ontmoeten.

En zeg nou zelf, zo’n sessie via Zoom of Teams is leuk, maar we missen toch heel veel in het menselijk contact.

Teambuilding op anderhalve meter

Hoe ziet een teambuilding op anderhalve meter er nu eigenlijk uit? Nou, eigenlijk niet eens zo heel verschillend als bij een normale teambuilding. Er zijn wat aanpassingen: De ruimte buiten of zaal die we binnen gebruiken is groter om de anderhalve meter regel voor iedereen te respecteren, en we letten natuurlijk op de hygiëne. Ook gebruiken we aangepaste werkvormen waarbij de anderhalve meter onderdeel gaat worden van het teamproces. Maar voor de rest: evenveel inzicht en plezier, misschien nog wel meer omdat die anderhalve meter afstand ook een verbindende factor is, hoe gek het ook klinkt.

Anderhalve meter als metafoor

Wat ik al eerder zei, die anderhalve meter afstand, is een metafoor voor de (fictieve) afstand die we moeten overbruggen om de ander te bereiken. We hebben immers allemaal een andere manier van communiceren, en andere voorkeuren om de communicatie van de ander te willen ontvangen. Laten we met z’n allen die anderhalve meter overbruggen, juist nu we ervan doordrongen zijn dat we elkaar nodig hebben. Nu meer dan ooit. Ik heb er zin in!

Hoe we allemaal anders omgaan met die anderhalve meter op het werk

Als DISC expert kijk ik naar de voorkeuren die we hebben in gedrag en communicatie. Nu we allemaal aan het voorbereiden zijn op de anderhalvemetersamenleving, hoe gaan de verschillende DISC stijlen precies om met die anderhalve meter op het werk?

  • De D (Dominant) voelt zich in zijn autonomie aangetast en wil graag zelf beslissen wat goed voor hem of haar is. De D verwacht dat de ander uit de weg gaat en kan zo af en toe de anderhalve meter afstand inkorten om zijn doel te bereiken, ”had je maar niet in de weg moeten staan”.
  • De I (Interactief) is een mensen mens. Verschrikkelijk om nu die afstand aan te moeten houden. De I houdt van sociaal contact en vergeet zo nu en dan, in zijn of haar enthousiasme, dat er een anderhalve meter regel is.
  • De S (Stabiel) doet moeite om zich aan de regels te houden, houdt rekening met anderen en past zijn looprichting aan om maar zo min mogelijk collega’s tot last te zijn.
  • De C (Consciënties) houdt toch al niet van al dat kleffe gedoe en vindt die anderhalve meter regel eigenlijk best wel prettig (“Eindelijke respecteren ze mijn privacy”). Hij of zij zal de collega’s erop wijzen dat deze te dichtbij komen als men in de persoonlijke 150 cm zone dreigt te komen.

Teambuilding met DISC

Teambuilding met DISC is een krachtige ervaringsgerichte teambuilding die de samenwerking een boost geeft met direct resultaat.

Met deze teambuilding vergroot je de kennis van je gedrag en dat van je collega’s. Hierdoor worden communicatie- en gedragspatronen zichtbaar, worden conflicten vermeden en kom je tot een beter resultaat. Indien gewenst krijgt ieder teamlid na afloop zijn eigen DISC profiel mee. Kijk voor meer informatie op teambuilding met DISC.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment