Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Als je alles wilt krijg je niets, met focus resultaat

Ik zat laatst te zoeken naar bruikbare keywords voor mijn website. Dat doe ik wel vaker om te kijken hoe vaak er gezocht wordt op een bepaald woord zodat ik de juiste titel voor een artikel kan kiezen. Wat blijkt, er wordt 135.000 keer per maand gezocht op de term *, oftewel alles. Doe het voor de grap maar even na. Het resultaat dat je krijgt: niets (of misschien nu alleen dit artikel).

Ik vond dit eigenlijk wel een mooie vergelijking met hoe het in het leven werkt, als je alles wilt krijg je uiteindelijk niets, als je meer focus legt op de dingen die echt belangrijk (voor jou) zijn is de kans op resultaat vele malen groter.

Te veel prikkels

We leven in een samenleving met veel prikkels. Dit is dan ook gelijk het probleem dat veel mensen ervaren. Er zijn te veel prikkels en we moeten vooral heel veel, van onszelf en van anderen: Facebook. WhatsApp en je sociale contacten onderhouden, onze relatie(s), uitgaan, sporten, studeren, carrière maken, een goede ouder zijn, onze klanten bedienen, enz. Met al die prikkels is het moeilijk keuzes te maken.

We zijn eigenlijk ook niet gemaakt voor al die prikkels. Ons lichaam reageert nog steeds zoals we 150 (of 20.000) jaar geleden deden, maar toen was het leven wel wat minder ingewikkeld. Niet voor niets is het aantal burn-out ’s en psychische klachten nog nooit zo hoog geweest. Ik ben zelf coach en dit vak bestond 25 jaar geleden nog geeneens!

Keuzestress

Door al die prikkels krijg je keuzestress. We willen te veel met als resultaat: van alles een beetje en uiteindelijk niets. En nu kunnen we natuurlijk anderen of de samenleving hier de schuld van geven, maar eigenlijk moeten we de hand in eigen boezem steken. Als we niet kunnen kiezen, kiest een ander wel voor ons en als we te veel kiezen, kiezen we eigenlijk niets.

Wat is focus?

Focus is gerichte aandacht op een bepaald punt. Door te focussen gaan we bewuste keuzes maken en scheiden we de hoofd van de bijzaken. Je krijgt veel meer tijd om je te richten op de zaken die echt belangrijk voor je zijn, én door gerichte aandacht krijg je meer voldoening en een beter resultaat. Alles wat je aandacht geeft groeit.

Hoe krijgt je meer focus in je leven?

Dit gaan we doen in de vorm van een aantal simpele stappen:

Stap 1: Nulmeting

We beginnen met een nulmeting. Met andere woorden je gaat bijhouden wat je allemaal zo op een dag of in de week doet. Maak een lijst van alle dingen die je doet en geef aan hoeveel tijd je ermee kwijt bent, of ze niet door iemand anders gedaan kunnen worden, en of ze echt belangrijk voor je zijn of alleen maar bijzaak.

Als ik deze opdracht met cliënten meegeef geeft dit vaak een schokeffect en direct het eerste inzicht, “doe ik dat allemaal echt, niet zo gek dat ik gestrest ben of niets gedaan krijg.”.

Hierna kan je gelijk al gaan schrappen. Zo, dat lucht op! Nu is het tijd voor de volgende stap.

Stap 2: Prioriteiten bepalen

De volgende stap is om voor jezelf op een rijtje te zetten wat nu echt belangrijk voor je is, welk resultaat of resultaten wil ik behalen? Hoe wil ik leven? Wat zijn mijn prioriteiten? Doe dit zowel zakelijk als privé. Neem hier wel even de tijd voor, dit is jouw stip op de horizon.

Stap 3: Focus aanbrengen (of verleggen)

Nu pak je de lijst uit stap 1 en kijk je er nog eens kritisch naar. Wat moet ik anders doen in mijn leven en welke acties zijn daarvoor nodig? Ook nu mag je gaan strepen, zaken toevoegen en andere prioriteiten geven. Je zal zien dat je een compleet andere lijst gaat krijgen als je meer focus aanbrengt.

Stap 4: Actie

Dit is de belangrijkste stap. Actie! Zonder beweging gebeurt er niet. En, niet onbelangrijk, je moet het wel volhouden. Maar als je dit doet kan ik je garanderen dat je veel meer focus in je leven krijgt.

Met focus krijg je een beter resultaat

En nu terug naar mijn vergelijk met Google. Tik nu maar eens de zoekterm ‘door focus resultaat’ in, grote kans dat dit artikel als eerste naar boven komt, samen met een veel betere match voor de zoekterm, in ieder geval veel beter dan *.

Bingo, zo werkt het ook in het echte leven. Als je alles wilt krijg je niets, met focus krijg je een veel beter resultaat. Wat Google je al niet kan leren!

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment