Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is mijn talent? Alles over talenten + talenten lijst

Talenten zijn en worden te pas en te onpas gebruikt: van talentenshows op TV tot talentontwikkeling in organisaties. Het lijkt wel of iedereen met talenten bezig is. Maar wat is een talent nu precies en wat zijn dan mijn talenten? Dit is voor veel mensen nog lastig. Dit artikel geeft antwoord op al deze vragen. Tevens geef ik een overzicht van de meest voorkomende soorten talenten in een overzichtelijke talenten lijst.

Wat is een talent?

Een talent is het vermogen om iets heel goed te kunnen. Meestal is het aangeboren of later door persoonlijke interesses (verder) ontwikkeld. Creativiteit is bijvoorbeeld een talent of het talent om complexe problemen eenvoudig te kunnen uitleggen. Meestal beleven we plezier aan het uitoefenen van onze talenten.

Vaak (h)erkennen we onze eigen talenten niet, of bagatelliseren ze, terwijl ze ons wel uniek maken. Een talent is voor onszelf vaak vanzelfsprekend, “het is toch normaal dat ik dat kan”, maar voor een ander juist begerenswaardig.

Verschil tussen competenties en talenten

Er zit een verschil tussen competenties en talenten. Een competentie is namelijk een vermogen of vaardigheid die je kan ontwikkelen. Een competentie ontstaan door intensief en doelbewust leren en te oefenen. Een taal zoals Engels kan je leren. Talenten en competenties versterken elkaar echter wel. Als iemand muzikaal is en naar het conservatorium gaat komt zijn talent tot bloei.

Kwaliteiten zijn de bouwstenen van talenten

Dan heb je ook nog kwaliteiten. Wat is dan het verschil tussen een talent en een kwaliteit? Eigenlijk is dat heel simpel: kwaliteiten zijn de bouwstenen van talenten. Even een voorbeeld: Om te kunnen zingen moet je goed kunnen luisteren, je stembanden kunnen beheersen, teksten en muziek kunnen onthouden, en een goed gevoel voor ritme hebben.

Ontwikkelen van talenten

Een talent hebben is één ding, er wat mee doen is weer iets anders. Talenten komen pas tot bloei wanneer je vaardigheden en competenties gaat ontwikkelen om je talenten optimaal te gebruiken, mits je dit wil natuurlijk. Er zijn maar heel weinig natuurtalenten!

Talentontwikkeling is belangrijk omdat je anders je eigen talent onbenut laat. Ik ken veel voorbeelden van mensen die door hun ouders niet de juiste opleiding mochten doen om hun talenten verder te ontwikkelen. Er staat mij nog steeds een coachgesprek met een sporter bij, die door de geloofsovertuiging van zijn ouders geen professional mocht worden. Jammer, want hierdoor beperkt je iemand in zijn mogelijkheden. Hoeveel potentiele Mozarts, Ronaldo’s of Picasso’s hebben hierdoor nooit de kans gekregen om te worden wie ze zijn?

Waar wat als ik mijn talent niet wil ontwikkelen? Dat is natuurlijk prima, mits je dit bewust voor kiest en niet kiest uit angst. Angst is een slechte raadgever.

Hoe herken je een talent bij jezelf?

Dit is de één van meest gestelde vragen die ik als coach krijg: “Wat zijn mijn talenten?”.

Een belangrijk advies dat ik altijd geef is te gaan letten op de dingen die je leuk vindt, waar je graag je energie in steekt en die je makkelijk afgaan. Een echt talent levert meer (energie) op dan dat het kost!

Als hulpmiddel kan je ook aan anderen vragen om jouw talenten te beschrijven. Vaak zijn we blind (= onze blinde vlek) voor onze eigen talenten, omdat ze zo normaal voor ons zijn, en dan is het fijn om ze door anderen te laten benoemen.

Talenten lijst

Om je te helpen heb ik hieronder een lijst met veelvoorkomende talenten gemaakt. Lees ze door en vink af welke talenten op jou van toepassing zijn. Wil je een nog completer beeld, vraag het dan ook aan anderen.

Aanpassingsvermogen Luisteren
Aanvoelen Mensenkennis
Amuseren Motiveren
Analytisch Muzikaal
Anticiperen Natuur
Artistiek Nauwkeurigheid
Behendig Netwerken
Behulpzaam Perfectionisme
Beïnvloeden Planmatig
Bemiddelen Presenteren
Besluitvaardigheid Problemen oplossen
Betrokkenheid Punctualiteit
Bruggenbouwer Onderhandelen
Commercieel Ondernemen
Communicatief Onderzoeken
Controleren Ontwerpen
Coördineren Opmerkingsgave
Creativiteit Ordenen
Dansen Organisatorisch
Delegeren Overtuigingskracht
Diplomatiek Overzicht hebben
Discipline Regelen
Doorzettingsvermogen Rekenen
Eigenwijs Repareren
Eigenzinnig Relativeringsvermogen
Empathie Risico’s nemen
Ethisch Ruimtelijk inzicht
Evalueren Samenwerken
Experimenteren Scherpzinnig
Faciliteren Schrijfvaardigheid
Fantasie Sensitiviteit
Filosofisch Signaleren
Gevoel voor cijfers Sociaal
Gevoel voor details Spreekvaardigheid
Helderproevend Sportief
Helderruikend Strategisch
Helderwetend Stressbestendig
Helderziend Taal
Helpen Tactisch
Humor Technisch inzicht
IJverig Tekenen
Improviseren Uitbeelden
Initiatief nemen Uithoudingsvermogen
Inspireren Uitleggen
Intellectueel Uitvinden
Intelligent Verbeeldingskracht
Intuïtief Vertellen
Invoelend Verwoorden
Koken Verzorgen
Kunstzinnig Vindingrijkheid
Leergierig Voorspellen
Leidinggeven Vormgeven
Logisch denken Wijs
Zakelijk inzicht
Zingen
Zorgvuldigheid
Zorgzaamheid

Help mee om deze lijst uit te breiden

Ben ik nog talenten vergeten, laat het mij dan weten door te regeren op dit artikel, en dan voeg ik ze toe aan de talenten lijst.

Meer weten over competenties, kwaliteiten, waarden en talenten?

Wil je meer weten over competenties, eigenschappen, kernwaarden, kwaliteiten en talenten, lees dan ook de andere artikelen over deze onderwerpen op mijn site:

Persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten lijst met valkuilen
Goede en slechte eigenschappen lijst
Kernkwaliteiten en kernkwadranten voorbeelden lijst
Kernwaarden lijst, voorbeelden en waarden oefening
Wat zijn competenties? Betekenis en competentielijst met voorbeelden
Vaardigheden en competentielijst voor werk en loopbaan
DISC karaktereigenschappen lijst

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment