Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Thuiswerken aan basisbehoeften

Steeds meer mensen werken thuis. Op het eerste gezicht zitten aan thuiswerken veel voordelen: Je hoeft niet in de file te staan, kan je eigen tijd indelen, tussendoor nog even een boodschap doen en je wordt niet voortdurend lastiggevallen door die irritante collega of baas.

Niet alles is echter rozengeur en maneschijn. Je moet voor thuiswerken een goede discipline hebben en de scheidslijn tussen werk en privé is haast niet meer te trekken, zeker als je niet alleen in huis bent. Hoe kom je dan nog aan je basisbehoeften toe?

Wat zijn basisbehoeften?

Basisbehoeften zijn de zaken in het leven (tastbaar en niet tastbaar) die we nodig hebben om te overleven en om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Dat we regelmatig moeten eten en drinken is voor iedereen wel duidelijk. Voldoende bewegen en op tijd naar bed gaan is vaak al wat moeilijker, zeker in het Netflix tijdperk.

Er zijn ook nog andere basisbehoeften, en misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar deze basisbehoeften hebben met onze persoonlijkheid te maken en hierdoor zijn ze niet voor iedereen gelijk. Dit is onze mentale accu. Zolang deze voldoende geladen is gaat het goed.

Zo heb je mensen die opladen van rust en stilte; een ander laadt juist weer op van sociale interactie. Iemand kan energieverliezen in een chaotische omgeving, een ander juist weer in een te gestructureerde omgeving.

DISC en je basisbehoeften

Ik werkt veel met het DISC model. DISC geeft inzicht in de voorkeuren die mensen hebben in gedrag en communicatie. Ik zet het veel in waar mensen samenwerken. Buiten deze voorkeuren geeft DISC ook inzicht in je basisbehoeften. Binnen DISC zijn er 4 hoofdstijlen:

  • Dominant extravert en controlerend, direct, gedreven, prestatiegericht, hoog tempo en neemt leiding.
  • Interactief extravert en relaterend, hartelijk, enthousiast, prater, impulsief en verbaal sterk.
  • Stabiel introvert en relaterend, betrokken, vriendelijk, attent, teamspeler, gericht op harmonie en gesloten.
  • Consciëntieus introvert en controlerend, denker, observator, afwachtend, precies, gesloten en gesteld op privacy.

We laten al deze stijlen zien in ons gedrag, 1 stijl is echter het meest aanwezig en bepaalt voor een groot gedeelte onze mentale basisbehoeften. Laten we deze stijlen gaan koppelen aan thuiswerken. Hoe gaan de verschillende stijlen hiermee om, en vooral, wat kost energie bij thuiswerken?

Thuiswerken aan de basisbehoeften van de D-stijl – Dominant

De D-stijl houdt van resultaten halen en in beweging blijven. De D zal zijn thuiswerkzaamheden liefst zo efficiënt mogelijk indelen. Stilstaan kost nu eenmaal tijd (en geld).

Om goed te kunnen thuiswerken heeft de D vooral richting nodig en zijn eigen keuzes kunnen maken. Hij wil weten WAT hij moet doen, hoe hij dat moet doen bepaalt hij liever zelf.

Uitdagingen voor de thuiswerkende D

De grootste uitdaging van de thuiswerkende D is geen invloed kunnen uitoefenen op de situatie en geen autonomie ervaren. Zolang de D richting heeft en efficiënt kan werken, is er niks aan de hand. Maar zodra hij de controle dreigt te verliezen, en afhankelijk is van anderen, kost dit mega veel energie. Huisgenoten die ook thuis zijn en aandacht vragen remmen de D af.

De accu weer opladen

Om weer op te laden kan de D het beste fysieke inspanning leveren. Liefst minimaal 30 minuten per dag even knallen. Zo hou je het langer vol.

Thuiswerken aan de basisbehoeften van de I-stijl – Interactief

De I-stijl komt het beste tot zijn recht als de hij de interactie kan aangaan. De I is een mensen mens en heeft contact met anderen nodig. Thuiswerken is prima, maar dan wel regelmatig inchecken bij collega’s. Dat is belangrijk voor de I.

Om goed te kunnen thuiswerken wil de I vooral weten met WIE hij het samen moet doen en WIE er nog bij betrokken is. De waarom daarachter is minder belangrijk. De I houdt van de grote lijnen en wil je hem in beweging krijgen moet je hem enthousiast maken. Erkenning krijgen voor zijn bijdrage is ook belangrijk.

Uitdagingen voor de thuiswerkende I

De grootste uitdaging van de thuiswerkende I is te weinig interactie met collega’s en klanten hebben. De I is een mensen mens en gaat innerlijk dood als hij wordt opgesloten in een kamer zonder menscontact. Langdurig alleen maar met de details bezig zijn kost ook bakken aan energie.

De accu weer opladen

Om weer op te laden kan de I het beste de sociale interactie aangaan. Liefst minimaal 30 minuten per dag even de contacten aanhalen. Heerlijk, even gezellig, dan hou je het langer vol.

Thuiswerken aan de basisbehoeften van de S-stijl – Stabiel

De S-stijl wil vooral in zijn eigen tempo kunnen uitvoeren, maar wel als aan een aantal basisvoorwaarden zijn voldaan. Hij wil vooral weten waar hij aan toe is. De S-stijl gedijt in een rustige harmonieuze thuiswerkomgeving zonder al te veel afleiding van huisgenoten.

Om goed te kunnen thuiswerken heeft de S vooral instructie nodig, de kaders, en weten HOE hij het moet doen. De wat daarachter is minder belangrijk.

Uitdagingen voor de thuiswerkende S

De S is graag dienstbaar en dit is zijn grootste valkuil. Onbewust trekt de S werk naar zich toe om anderen maar niet teleur te stellen. En zijn huisgenoten ook nog thuis, dan zal de dienstbaarheid van de S extra op de proef worden gesteld. Hij kan zich dan gaan wegcijferen, anderen willen helpen, ten koste van zichzelf. Onduidelijkheid, een chaotische aansturing en besluitvorming kosten ook energie.

De accu weer opladen

Om weer op te laden kan de S het beste een moment voor zichzelf pakken of een wandeling gaan maken, liefst minimaal 30 minuten per dag ‘me time’.

Thuiswerken aan de basisbehoeften van de C-stijl – Consciëntieus

De C-stijl vindt thuiswerken eigenlijk wel prettig omdat hij eindelijk de tijd heeft om in alle rust na te kunnen denken en kwaliteit te kunnen leveren, mits er natuurlijk geen afleiding is van huisgenoten.

Om goed te kunnen thuiswerken is de WAAROM achter een opdracht wel belangrijk. Zonder deze (gedetailleerde) informatie gaat de C extra kritisch worden.

Uitdagingen voor de thuiswerkende C

De C wil geen fouten maken en heeft de neiging de lat te hoog te willen leggen. Perfectionisme ligt dan ook op de loer. Net als de S is de C ook introvert van aard en kan zich alleen goed concentreren als het rustig is. Steeds afgeleid worden en je werkkamer naast die van een puber hebben kost de C dan ook energie.

De accu weer opladen

Om weer op te laden moet de C de tijd hebben om in alle rust zijn gedachte te kunnen ordenen, liefst minimaal 30 minuten per dag. Heerlijk, om alles weer op een rijtje te hebben!

Overige tips voor thuiswerken

Wil je meer tips over thuiswerken. lees dan ook mijn artikel tips voor effectief thuiswerken.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment