Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Tips voor effectief thuiswerken

Thuiswerken is voor de één een lust, voor de andere juist een enorme last. Waar het voor de één een genot is om zonder luidruchtige collega’s te kunnen werken, is thuiswerken voor de anders juist een bron van afleiding. In dit artikel deel ik de meest nuttige tips om effectief thuis te kunnen werken.

Zorg dat je contact met collega’s blijft houden en blijf werken aan een goede communicatie

Ook al werk je thuis, contact met collega’s blijft belangrijk, misschien nu nog wel meer dan ooit. Zorg dus voor voldoende contactmomenten, pak de telefoon of ga met je team in een conference call om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Juist het werken op afstand verhoogt de kans op misverstanden. Een e-mail of appje is zo verkeerd geïnterpreteerd omdat we dit vanuit ons eigen perspectief en behoeften lezen. We vullen in en dan ontstaat er ruis in de communicatie.

Maak goede afspraken

Goede afspraken, weten wat je wel en wat je niet moet doen, zijn de basis van effectief thuiswerken. Dit kan je beter vooraf met elkaar goed afspreken, dan er later achter komen dat het werk dubbel gedaan is of over moet.

Ook voor managers zit hier een extra uitdaging. Goed leidinggeven is des te belangrijker bij thuiswerken. Wie doet wat en hoe communiceer ik op de juiste manier met de verschillende karakters in het team? Ieder geeft immers zijn eigen communicatiestijl en voorkeuren.

Zorg dat je de technische middelen hebt om thuis te kunnen werken

Dit klink als een dooddoener maar thuiswerken zonder een goede wifiverbinding, werken met een verouderde laptop, staren naar een te klein scherm, of onvoldoende toegang tot de bedrijfsdata geeft heel veel frustratie. Zorg dus dat dit op orde is, dan pas kan je effectief thuiswerken.

Let op je houding

Op kantoor heb je waarschijnlijk een ergonomisch verantwoorde stoel, een laptophouder en een bureau dat op de juiste hoogte is afgesteld. Maar hoe zit dit thuis? Als je voorovergebogen op de bank zit, met jouw laptop op de salontafel, hou je het waarschijnlijk niet erg lang vol. Dit een recept voor nek- en rugklachten.

Zorg voor een rustige werkplek waar je alles bij de hand hebt

Als niemand thuis is, is werken aan de eettafel geeneens zo’n slecht idee. Maar wat nu als huisgenoten jouw rust verstoren waardoor je jezelf onvoldoende kan concentreren? Dan kan je beter een plek in huis zoeken waar je in alle rust kan werken en waar je alles bij de hand hebt. Dat werkt wel zo efficiënt!

Geef jezelf voldoende beweging

Een andere valkuil van thuiswerken is te weinig bewegen. Dit is slecht voor je lichaam en voor je concentratie. Koude handen en voeten zijn vaak een signaal dat je te lang in 1 houding hebt gezeten.

Hoewel ook niet altijd ideaal, op kantoor hebben we nog het loopje naar de koffiecorner, de vergaderkamer, het bedrijfsrestaurant of die collega op de 4e verdieping waar we via de trap naar toe lopen. De gemiddelde Nederlander heeft echter thuis maar 65 m2 tot zijn beschikking.

Ga dus niet 8 uur achter elkaar thuis aan het werk maar zorg voor voldoende pauzes en beweeg regelmatig. Doe rek en strekoefeningen en ga zo af en toe naar buiten voor een wandeling. Zo hou je het langer vol en ben je creatiever als je weer achter je laptop zit.

Werk niet langer dan nodig is en leg jezelf wat discipline op

Op kantoor is er het ‘natuurlijke’ ritme van 9 tot 5, daarna gaan we weer naar huis. Bij thuiswerken vervaagt deze grens en loop je het risico te lang door te (willen) gaan. Ook dit is niet altijd gezond, zeker als het de norm gaat worden.

Ook is er thuis meer afleiding en niet iedereen heeft de ijzeren discipline om gestructureerd te kunnen werken. Je zult dus iets strenger voor jezelf moeten zijn om structuur in je thuiswerk aan te brengen. Als je in de ochtend een korte planning van het werk voor die dag maakt, en je hieraan houdt, geeft dit de nodige structuur om effectief te kunnen werken.

Thuiswerken mag best leuk zijn

En als laatste tip: thuiswerken mag best leuk zijn. Je kan nu eindelijk die muziek opzetten die jouw collega’s haten of gekke bekken trekken. Er is niemand die het ziet.

Verder is er meer contact en met, en tijd voor, familieleden (wat natuurlijk ook weer een valkuil kan zijn) en ben je flexibeler in het indelen van je tijd. Als je dan toch, verplicht of niet, thuis moet werken zorg dan in ieder geval voor een beetje plezier in wat je doet!

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one

Leave a Comment