Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

10 eigenschappen van een goede teambuilding

Teambuilding is een activiteit waar veel aanbod in is. Zo heb je aan de ene kant gezellige teamuitjes zoals bowlen of paintballen, en aan de andere kant meerdaagse survivaltochten waarin mensen worden uitgeput. Je kan als team gaan karten, schilderen of een training schaapsscheren volgen. Er is zoveel aanbod dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is nu een echt goede teambuilding?

Wil je een teambuilding met inhoud én resultaat dan heb ik een handige lijst samengesteld met 10 eigenschappen van een goede teambuilding. Dit zijn eigenschappen waar ik zelf, als coach en trainer, veel waarde aan hecht.

De 10 eigenschappen van een goede teambuilding

1. Het team uitdagen

Een goede teambuilding daagt het team op vele vlakken uit. Uitdagen om meer proactief te zijn, uitdagen om elkaar beter te leren kennen, uitdagen om nog beter te communiceren, uitdagen om de samenwerking een boost te geven, uitdagen om te kijken wat goed gaat en wat (nog) beter kan, uitdagen om de processen te verbeteren, uitdagen om de lat net iets hoger te leggen en uitdagen om out-of-the-box te denken.

2. Inzicht & verdieping in het team

Een goede teambuilding geeft inzicht en verdieping in zichtbare en vooral onzichtbare (communicatie) patronen die er in het team aanwezig zijn. Pas als iets zichtbaar is heb je een keuze om er wat mee te doen.

Ook wordt er gekeken naar de houding van de teamleden en aannames die er in het team leven. Zinnen als “Zo doen we het nu eenmaal” zijn dooddoeners.

3. Deskundige begeleiding

Een teambuilding kan niet zonder deskundige begeleiding die ook met weerstand kan omgaan. Niet iedere deelnemer is vanaf de 1e minuut overtuigt van het nut en noodzaak van de teambuilding. En juist deze weerstand kan gebruikt worden om de verdieping te pakken.

Maar ook het tegenovergestelde kan aan de hand zijn, zeg maar de “Met mij/ons gaan alles goed” houding. Ook hier is vaak werk aan de winkel.

Liefst dus de teambuilding laten begeleiden door ervaren trainers/coaches die gepokt en gemazeld zijn en de groep kunnen begeleiden op een manier die bij hen past en aansluit bij hun leerstijl. Kennis van communicatie en teamdynamiek is natuurlijk een must.

4. Feedback geven en ontvangen

Feedback geven en ontvangen is een essentieel onderdeel van iedere goede teambuilding. Feedback geven aan elkaar, maar ook door de trainers aan individuele teamleden en leidinggevende(n) over wat zij observeren.

Gebruik je uitdagende werkvormen in de teambuilding dan zie je vaak in de werkvorm terug wat zich in de werkelijkheid binnen het team ook afspeelt.

5. Veiligheid en respect voor elkaar

Niet alleen fysieke veiligheid is belangrijk, we willen tenslotte allemaal weer gezond naar huis. Maar zeker ook emotionele veiligheid en respect voor en naar elkaar zijn essentieel om de teambuilding te doen slagen. Wanneer er onvoldoende veiligheid is in de groep zullen deelnemers minder actief mee doen, zich afsluiten, wat het teamproces kan verstoren.

6. Aandacht voor iedereen

Het is de kunst om niet alleen aandacht te geven aan teamleden die van zich laten horen, dit zullen ze waarschijnlijk in de dagelijkse praktijk ook al doen. Maar het zijn juist de teamleden die van nature minder uitgesproken zijn, om ook hen te horen en bij het teamproces te betrekken, ook zij zijn onderdeel van het team!

7. Teamgevoel bevorderen

Het is relatief makkelijk om als trainer de beerput open te gooien. Het is vaak lastiger om deze te sluiten. De Engelste naam “Team Building” zegt het al. Een goede teambuilding zal bouwen aan het team, en het niet afbreken. Het team sterker maken en het teamgevoel bevorderen, daar gaat het om. Je kan team ook als volgt schrijven: T.E.A.M. -> Together Everyone Achieves More!

8. De teamleden in hun kracht zetten

Niemand wil iets worden wat hij niet is. Een goede teambuilding wil teamleden niet veranderen, of iets tegen hun zin in laten doen, maar juist in hun kracht zetten zodat iedereen volledig tot zijn recht komt.

9. Actie ondernemen

Een teambuilding kan nog zoveel inzicht geven maar wanneer er niets mee gedaan wordt heeft het geen enkele waarde. Een goede teambuilding moet aanzetten tot actie en het team zelf de verantwoordelijkheid geven om deze te borgen.

10. Fun!

Mensen leren nu eenmaal beter als ze geprikkeld worden. Zorg dus voor uitdaging en maak er een feestje van. Het leven is al serieus genoeg, er mag gelachen worden! Een goede teambuilding zal plezier en energie genereren. Ook de trainingslocatie is belangrijk. Ik train zelf het liefst in een uitdagende en inspirerende omgeving.

Kies een teambuilding die bij je past

“Dit ziet er allemaal erg serieus uit, mag ik dan niet meer gaan bowlen met mijn team?” Natuurlijk mag dat. Als je wilt bowlen voor de gezelligheid, ga dan vooral bowlen, maar verwacht niet dat hiermee alle uitdagingen waar het team voor staat meteen zijn opgelost. Daar is meer voor nodig.

Bepaal voor de teambuilding welk doel je wil bereiken en kies dan de teambuilding die hier het beste aan voldoet. Belangrijk is om een teambuilding te kiezen die bij je past. Een goede teambuilding is de investering meer dan waard!

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment