Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Gevoel en verstand gaan hand in hand

Moet ik nu mijn hoofd volgen of juist mijn hart? En wat als gevoel en verstand niet in balans zijn? Dit artikel geef antwoord.

Waar moet ik nou naar luisteren, mijn gevoel of mijn verstand?

Kiezen tussen gevoel en verstand is appels met peren vergelijken. De 1 is niet beter dan de ander, ze zijn even belangrijk. Gevoel en verstand zijn gewoon 2 verschillende ‘zintuigen’, net zoals je ogen en oren hebt. Juist door ze te combineren krijg je een veel beter beeld.

Gevoel en verstand niet in balans?

Net als met zoveel andere dingen in het leven gaat het ook hier om de balans. Luister je alleen maar naar je gevoel dan ga je te veel ‘zweven’ en kies je mogelijk impulsief, naïef en ondoordacht. Luister je alleen maar naar je verstand dan klopt de logica, maar denk je alles weg, ook je gevoel.

Iedereen is anders

Sommige mensen zijn rationeler (verstand), andere juist meer gericht op hun gevoel. Het DISC model laat zien dat mensen die taakgerichter zijn net iets meer vertrouwen op hun verstand. Mensen die meer mensgericht zijn, vertrouwen daarentegen net iets meer op hun gevoel. Dit heeft voor beide groepen voor en nadelen:

Taakgericht = verstand

Zit je meer aan de taakgerichte kant dan heb je een natuurlijk wantrouwen en maak je de meeste beslissingen op basis van feiten en argumenten. Je loopt niet in zeven sloten tegelijkertijd maar kan ook gemakkelijk je gevoelens wegrationaliseren en te kritisch zijn. Je komt dan beter in balans door meer aandacht te geven aan, en door beter te luisteren, naar je gevoel.

Mensgericht = gevoel

Zit je aan de mensgerichte kant dan laat je je juist meer leiden door je gevoel. Je bent empathisch en hebt een natuurlijk vertrouwen in mensen. Wat kan doorslaan in naïviteit doordat je alleen nog maar naar je gevoel luistert. Je komt dan beter in balans door ook te luisteren naar je verstand.

Denkfouten

Ben je te rationeel dan loop je de kans om denkfouten te gaan maken. Denk hierbij aan irrationele gedachten zoals selectief waarnemen, negatief redeneren, zwart/wit denken, generaliseren, gedachten lezen, emotioneel redeneren, dwingende gedachten (veel moeten van jezelf) en bagatelliseren. Ook alles wegrationaliseren, perfectionisme en controledwang kunnen je dan belemmeren en beperken.

Kan mijn gevoel mij ook bedriegen?

Jazeker. Net als je verstand kan je gevoel je ook bedriegen. Gevoelens zitten weliswaar dieper, en beïnvloeden ons vooral onbewust, maar hoeven niet altijd juist te zijn. Ergens een goed gevoel over hebben wil nog niet zeggen dat dit dan ook altijd de juiste keus is.

Wat als mijn gevoel en verstand verschillende boodschappen geven?

Dit is voor veel mensen een duivels dilemma. Kies ik voor mijn gevoel of voor mijn verstand? Om gek van te worden!

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Je hoeft niet te kiezen tussen de 1 of de ander. Kies gewoon voor een optie die aan zowel je gevoel als je verstand recht doet. Vaak denken we dat we in uiterste moeten kiezen (wat een denkfout is), maar als je beide zintuigen leert combineren ontstaat vaak een oplossing waar je nog niet eerder aan hebben gedacht.

Gevoel en verstand zijn geen vijanden, maar vrienden die elkaar nodig hebben!

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment