Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

De wet van Pat: onzekerheid is een voorwaarde voor groei

Een aantal jaar geleden, nog tijdens mijn coachopleiding, kreeg ik een verbijsterend inzicht: Ik had onzekerheid nodig! Tot die tijd had ik onzekerheid als iets bijzonder negatiefs ervaren. Zelfvertrouwen was goed en onzekerheid was slecht. Onzekerheid moest je niet laten zien, je moest er zo snel mogelijk van af.

Niets is minder waar. Onzekerheid is juist een voorwaarde om te groeien, anders blijf je zitten waar je zit.

Vechten tegen onzekerheid

Tot dat moment had ik mijn hele leven tegen onzekerheid gevochten en allerlei strategieën ontwikkeld om mijn eigen onzekerheid te verbergen, of deze te ontkennen. Ik had maskers die ik in bepaalde situaties kon opzetten: Iedereen willen helpen ten koste van mijzelf, meepraten en geen eigen mening hebben, mijzelf onzichtbaar maken, altijd vrolijk zijn, ontkennen van mijn eigen behoeftes, lastige situaties vermijden en stoer lopen doen (terwijl ik dat natuurlijk niet was).

De prijs die ik hiervoor betaalde was hoog. Ik werd er doodmoe van, en juist meer onzeker dan ooit tevoren. Ik had het gevoel dat ik mijzelf niet meer kon en mocht zijn. Tot die ene dag in 2010……..

De wet van Pat: onzekerheid is een voorwaarde voor groei

Tijdens een oefensessie voor mijn coachopleiding kwam ik erachter dat ik juist een enorme spurt maakte in mijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling wanneer ik onzeker was. Ik had onzekerheid nodig!

De spanning van een onzekere situatie gaf mij ook de kracht om het beste uit mijzelf te halen, uit mij comfort zone te komen en te doen wat nodig was. Zonder die spanning werd ik lui. Onzekerheid zorgde ervoor dat ik scherp was, doelen ging stellen en kon focussen.

Dat ene inzicht noem ik nu de wet van Pat: Onzekerheid is een voorwaarde voor persoonlijke en zakelijke groei. Hoe oncomfortabeler de situatie, hoe groter de groei.

De wet van Pat en zelfvertrouwen

De wet van Pat had nog een andere, onvoorziene, uitwerking. Ik merkte dat mijn zelfvertrouwen toenam naarmate ik meer mijzelf kon zijn en al mijn talenten op een positieve manier ging gebruiken. Het spanningsveld tussen onzekerheid en zelfvertrouwen gaf mij de moed om dingen te doen die ik vroeger voor onmogelijk had gehouden.

100% zelfvertrouwen bestaat helemaal niet, het is een illusie. Zelfvertrouwen is namelijk niet iets statisch maar juist dynamisch en is een graadmeter die je feedback geeft over de huidige situatie. Zelfvertrouwen en onzekerheid horen bij elkaar!

Voor zelfvertrouwen heb je wel voldoende zelfkennis nodig. Je kunt iemand niet vertrouwen als je hem niet eerst leert kennen. En je kunt jezelf pas vertrouwen als je jezelf goed kent!

De wet van Pat als basis voor coaching & training

Sinds die dag in 2010 is De wet van Pat de basis geworden van mijn manier van coachen. Als coach en trainer werk ik altijd eerst aan een gezonde basis zelfkennis, én gebruik daarna het spanningsveld tussen onzekerheid en zelfvertrouwen voor persoonlijke en zakelijke groei.

Er gaat een wereld voor je open als je onzekerheid vanuit een ander perspectief gaat bekijken.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment