Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Het masker van onzekerheid en zelfvertrouwen

Als personal & executive life coach en trainer heb ik met honderden mensen gewerkt: van student tot gepensioneerde, van huisvrouw tot de Quote 500. En neem van mij aan, onzekerheid speelt bij iedereen. Ook bij mij. 100% zelfvertrouwen bestaat niet, dit is een illusie.

Iedereen is weleens onzeker. We gaan er allemaal op een andere manier mee om, of weten het goed (of juist minder goed) te maskeren. Veel mensen worden b.v. boos als ze in hun onzekerheid geraakt worden, weten feilloos de fouten bij anderen te vinden (zodat ze niet naar zichzelf hoeven te kijken), of zetten een ‘met mij gaat alles goed’ masker op.

100% zelfvertrouwen bestaat niet

Onzekerheid heeft een functie. Het zet in beweging, houd je scherp, en zorgt ervoor dat je niet in 7 sloten tegelijkertijd loopt.

Onzekerheid geeft bovendien groei aan als je iets nieuws aan het doen bent. Het voelt namelijk altijd een beetje eng als je buiten je comfort zone stapt. Onzekerheid is dus de normaalste zaak van de wereld, te veel zelfvertrouwen juist niet. Je kunt het maar beter accepteren dan ertegen in het verzet gaan.

Hoe gaan verschillende types met onzekerheid om en wat is hun masker?

Iedereen is anders, gelukkig maar. Laten we eens aan de hand van het DISC model kijken hoe de verschillende DISC stijlen (Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus) met onzekerheid omgaan, en welke maskers ze hierbij, bewust of onbewust, opzetten.

De onzekere D-Stijl: Het dominante masker

De ‘D’ wil zijn onzekerheid zeker niet laten zien. Hij zal zich stoer voordoen alsof er niets aan de hand is, en gaat juist meer controle op de omgeving uitvoeren, en meer willen bepalen op een dominante manier.

“Zolang ik maar controle uitoefen, en bepaal wat er gaat gebeuren, zien ze niet dat ik onzeker ben en bewaar ik mijn zelfwaardering!”

Bekende maskers van de ‘D’ zijn: de ‘botterik’, de ‘commandeur’, de ‘adrenalinejunk’, de ‘ik geef de schuld aan de ander’ en het ‘ik heb het gemaakt’ masker.

De onzekere I-Stijl: Het interactieve masker

Ook de ‘I’ wil zijn onzekerheid niet laten zien. Hij zal dan de uiterlijke schijn op willen houden door veel te praten en te lachen. Dit kan een vorm van vluchtgedrag zijn. Hij gaat juist op zoek naar gezelligheid en wil niet alleen zijn.

“Zolang ik maar vrolijk, en het middelpunt van de belangstelling ben, zien ze mijn onzekerheid niet en heb ik geen tijd deze zelf te voelen!”

Bekende maskers van de onzekere ‘I’ zijn: de ‘positiviteitsguru’, de ‘clown’, de ‘naïeveling’, de ‘allemansvriend’ en de ‘monologer’ (die aan een stuk doorratelt zodat je hem geen vraag kan stellen).

De onzekere S-Stijl: Het stabiele masker

Deze ‘S’ zal zijn onzekerheid lijdzaam ondergaan, steeds stiller en stiller en heel koppig of star worden. Hij heeft de neiging om zich onderdanig te gaan gedragen en zoekt veiligheid in de voor hem bekende structuren en personen. Hij hoopt een luisterend oor van een vertrouwd persoon te vinden om zijn verhaal te doen, maar zal niet direct benoemen dat hij onzeker is.

“Zolang ik mijn hoofd niet boven het maaiveld uitsteek, zien ze mijn onzekerheid niet!”

Bekende maskers van de onzekere ‘S’ zijn: de ‘weglacher’, de ‘hulpvaardige’ die zelf geen hulp nodig heeft, de ‘onzichtbare’ en de ‘harde werker’.

De onzekere C-Stijl: Het consciëntieuze masker

Deze ‘C’ neemt vaak een wat afstandelijke houding aan en kan prikkelbaar en sarcastisch worden. Hij stelt het nemen van beslissingen uit, gaat veel informatie verzamelen, en gaat nog meer zorgen maken en de situatie uitvoerig analyseren (analysis paralysis). Heeft zeker geen ongevraagde raad of hulp nodig en wil het eerst zelf onder ogen zien. De ‘C’ kan bij onzekerheid ook alles willen controleren, tot in de kleinste details.

“Zolang ik maar veel eis van anderen, behoud ik de controle en zien ze mijn onzekerheid niet!”

Bekende maskers van de onzekere ‘C’ zijn: de ‘control-freak’, de ‘het is nooit goed genoeger’, de ‘wantrouwer’, de ‘over-analyticus’ en de ‘sarcast’.

Meer weten over DISC?

Wil je meer weten over DISC en wat DISC voor jezelf of jouw organisatie kan betekenen? Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail om de mogelijkheden te bespreken. Lees ook de andere artikelen over DISC op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment