Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Breng je team in kaart met DISC

Als coach en trainer maak ik graag gebruik van het DISC model. DISC geeft iemands voorkeurstijl weer en geeft inzicht in gedrag en communicatie. Dit is met name nuttig voor teams. Je kunt met DISC letterlijk jouw team in kaart brengen en zien wie waar staat en wat zijn of haar voorkeuren zijn. Wel zo handig als je met elkaar moet samenwerken.

Wat is DISC?

Het DISC model bestaat uit 4 verschillende hoofdstijlen: D, I, S, en C en beschrijft de gedrags- en communicatiestijl van mensen:

  • Dominant extravert en controlerend direct, gedreven, prestatiegericht, hoog tempo, neemt leiding.
  • Interactief extravert en relaterend hartelijk, enthousiast, prater, impulsief, verbaal.
  • Stabiel introvert en relaterend betrokken, vriendelijk, attent, teamplayer, harmonie, gesloten.
  • Consciëntieus introvert en controlerend denker, observator, afwachtend, precies, gesloten, privacy.

Breng je team in kaart

Hoe werkt het? Van ieder teamlid maakt ik eerst een DISC profiel. Hierna voeg ik dit samen tot een DISC ‘team-grid’, bestaand uit 16 verschillende sub-stijlen (4 per hoofdstijl). Alle teamleden worden in dit DISC team-grid geplaatst. Hiermee ontstaat een duidelijk en visueel overzicht van het team waar je direct mee aan de slag kan. Eén plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden.

Wat kun je er mee?

Nu het team in kaart is gebracht is direct te zien waar de kwaliteiten en valkuilen van het team zitten, wat de voorkeuren binnen het team zijn en welke kwaliteiten er mogelijk nog missen.

Zo heb je snelle, daadkrachtige teams die van aanpakken houden maar vergeten de puntjes op de i te zetten, teams die goed zijn in het contact met klanten maar ook makkelijk de focus kunnen verliezen, teams die servicegericht zijn maar ook voorzichtig en risicomijdend, of team die erg analytisch zijn en tegelijkertijd pas tot actie overgaan als ze 100% zeker zijn.

Je kunt met DISC ook met grote mate van zekerheid voorspellen hoe teamleden gaan reageren op bepaalde situaties, zeker onder druk. Dit geeft je de mogelijkheid om op een proactieve manier sturing te geven of kwaliteiten aan het team toe te voegen wanneer dat nodig is.

DISC stijlen binnen het team

DISC geeft de communicatievoorkeuren weer van de individuele teamleden. De D-stijl (Rood) is vooral ontvankelijk voor de WAT vraag. De I-stijl (Geel) meer voor de WIE. De S-Stijl wil vooral weten HOE? En de C-stijl wil vooral weten WAAROM? Met deze kennis kan je gelijk beter contact maken binnen het team.

Veel cliënten gebruiken het team-grid dan ook zeer actief. Zo heb ik naar aanleiding van een teambuilding een team-grid gemaakt van de gehele businessunit van 70 man. Deze is in het groot afgedrukt en hangt nu prominent in het gebouw, zichtbaar voor iedereen. Men is zich dus dagelijks bewust van de verschillende stijlen binnen het team. Dat is pas effectief!

Een gebalanceerd team bestaat uit alle DISC stijlen

Een team waar DISC stijlen missen, onder of oververtegenwoordigd zijn, is uit balans. Alle DISC stijlen zijn nodig wil het team optimaal functioneren. Zo zorgt de D-stijl voor daadkracht, besluitvaardigheid en richting. De I-stijl geeft enthousiasme, erkenning en is een kei in het beïnvloeden van anderen. De S-stijl geeft stabiliteit in het team en is het smeermiddel in de motor van het team. De C-stijl zorg voor de kritische noot en is goed in het bedenken en analyseren. Mist er een stijl van hapert de motor.

Meer weten over DISC?

Wil je meer weten over DISC en wat DISC voor jezelf of jouw organisatie kan betekenen? Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail om de mogelijkheden te bespreken. Lees ook de andere artikelen over DISC op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

7 comments… add one

Leave a Comment