Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Waarom goede voornemens vaak mislukken

Goede voornemens zijn gemakkelijker voor te nemen dan dat ze vol te houden zijn. Meer dan 90% van alle goede voornemens mislukken jammerlijk binnen een paar weken. In dit artikel leer je hoe dit komt, en hoe je deze keer jouw goede voornemens wel kunt laten slagen.

Goede voornemens werken alleen met de juiste motivatie

Je kunt goede voornemens alleen volhouden als je voldoende gemotiveerd bent. Ontbreekt deze motivatie dan worden jouw goede voornemens een strijd die je waarschijnlijk gaat verliezen.

Veel mensen kiezen hun goede voornemens omdat ze iets niet meer willen. Ze roken, drinken te veel, zijn te zwaar, leven ongezond of hebben een gat in hun hand. Als je goede voornemen uitsluitend is dit niet meer te willen dan is de kans groot dat het niet gaat lukken. Hoe dit komt? Simpel, je richt je immer op wat je niet wilt en niet op dat je wel wilt.

Afvallen wordt dan een MOETEN en iedere Bossche bol die voorbijkomt een ware kwelling. Vroeg of laat ga je dan voor gaas.

Extrinsieke en intrinsieke motivatie

Goede voornemens vanuit een extrinsieke motivatie zijn ook vaak gedoemd te mislukken. Met extrinsieke motivatie bedoel ik druk van buitenaf. Dus b.v. als iemand anders wil dat jij stopt met roken. Intrinsieke motivatie, dus als jij het zelf ook wil, werkt veel sterker.

Korte of lange termijn ‘genot’

En dan is er ook nog plezier of genot wat we nu kunnen hebben tegenover het resultaat op de midden of lange termijn. Het zit nu eenmaal in onze genen om veel eerder te kiezen voor dat wat we nu kunnen hebben.

Wat wel werkt bij goede voornemens

Goede voornemens werken alleen als de (intrinsiek) motivatie van wat je wilt groter is dan dat wat je niet wilt en sterker is dat het plezier/genot op de korte termijn.

Willen stoppen met roken alleen is dan onvoldoende. Je zult er iets tegenover moeten stellen dat veel meer ‘trekt’ dan het genot van een sigaret. Pas als een gezonde leefstijl je veel meer voordeel biedt, en je dit echt wil, dan pas ben je gemotiveerd om te stoppen met roken. Zo simpel is het.

Ga op zoek naar de juiste motivatie

Je zult dus op zoek moeten gaan naar een motivatie die veel beter of lekkerder is dan een Bossche bol of een sigaret. Dus iets wat jij echt wil. Je richt je dan bovendien meer op het resultaat van jouw goede voornemens en niet meer op het probleem dat je mogelijk hebt.

Dit begint met je voor te stellen hoe het is om gezond te leven, meer lucht in je longen te hebben of hoe leuk het zou zijn om die droombaan te hebben. Pas als je nieuwe motivatie veel beter voelt dan het oude gedrag, dan pas gaat het werken.

Maak een plan en neem actie

Motivatie alleen is echter niet genoeg. Je zult ook een goed plan moeten hebben. Dit plan bevat namelijk de acties en de structuur die je gaan helpen om je goede voornemens uit te voeren. Hierdoor maak je maximaal kans om je goede voornemens wel te halen.

Hoe er rekening mee dat, zeker in het begin, je bewust jouw goede voornemens tot uitvoer moet brengen totdat het een gewoonte is geworden. Iedere verandering kost immers tijd.

En als laatste: Wacht niet met jouw goede voornemens, maar begin nu. Uitstel is immers afstel.

Meer weten over goede voornemens?

Wil je meer tips over goede voornemens? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment