Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Stress verminderen: 7 effectieve tips tegen stress

Gestrest? Doe er dan wat aan! Met deze 7 tips tegen stress kan iedereen zijn stress op een effectieve manier verminderen.

Wat te doen tegen stress?

Stress is een reactie van ons lichaam om met spannende en gevaarlijke situaties om te gaan. We spannen onze spieren, zijn extra alert, en klaar om te reageren of weg te duiken (vechten, vluchten of bevriezen). Harstikke handig maar duurt deze situatie te lang dan komen we niet meer tot rust en geeft dit allerlei nadelige effecten, met name voor onze gezondheid.

Gelukkig zijn er veel manieren om wat tegen stress te doen. De 7 tips uit dit artikel zijn een goed begin om effectief stress te managen en te verminderen.

Stress verminderen tip 1: Leer jezelf beter kennen

Stress verminderen begint met zelfkennis. Iedereen zit anders in elkaar en wat jou stress geeft, geeft een ander juist weer energie of rust. Jezelf vergelijken met anderen heeft dus weinig zin. Let dus op dat je niet klakkeloos de anti-stress tips van een ander overneemt zonder eerst bij jezelf na te gaan of dit wel bij je past.

Hoe beter je jezelf kent, en weet waar jouw grenzen liggen, wat je energie geeft en wat niet, hoe effectiever je stress kunt managen. Mits je natuurlijk leert luisteren naar de signalen die jouw lichaam je geeft.

Om hier meer inzicht in te krijgen maak ik veel gebruik van het DISC model. Ieder DISC temperament reageert namelijk anders op stress. Meer informatie hierover kun je vinden in het artikel de invloed van stress op het DISC temperament.

Stress verminderen tip 2: Pak de oorzaak aan, niet het gevolg

We nemen een paracetamolletje als we spanningshoofdpijn hebben of gaan meer drinken om ons beter te voelen. Allemaal bedoelt om ons op te peppen of te verdoven en de ware oorzaak niet te willen voelen. Stress is echter een signaal dat er iets niet helemaal klopt.

Ik wil je dan ook uitdagen om naar de oorzaak van jou stress te kijken. Is het b.v. een baan die te veel van je vraagt of niet bij je past? Heb je een te druk sociaal- of gezinsleven en is er geen tijd meer voor jezelf? Kun je geen NEE zeggen of ben je een perfectionist en wil je alles onder controle houden? Een onverwerkt trauma?

Door de stress bij de wortel aan te pakken pak je de regie over jouw stress, en leven, weer terug. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Stress verminderen tip 3: Dieper ademhalen en meer contact met je lichaam maken

Een effectieve manier om stress te verminderen is door meer gebruik te maken van je ademhaling. Let er maar eens op hoe je adem haalt als je gestrest bent. Waarschijnlijk zit je ademhaling dan hoog en adem je vanuit je keel.

Door dieper, vanuit je buik, te gaan ademhalen ga je merken dat je meer tot rust komt. Let dan ook gelijk eens op de rest van je lichaam. Zijn je spieren verkrampt? Laat die spanning dan los. En haal je knieën van het slot door ze een klein beetje te buigen. Zo ben je gelijk ook beter gegrond.

Stress verminderen tip 4: Ga op tijd naar bed

Een goede nachtrust doet wonderen. Je bent namelijk meer vatbaar voor stress als je laat naar bed gaat en slaaptekort opbouwt. Je lichaam gaat dan gemakkelijker in de overlevingsmode, en dit is nu precies wat stress ook doet.

Stress verminderen tip 5: Meer bewegen, gezonder eten en drinken

Voldoende bewegen is een goede manier om spanning te ontladen en stress te verminderen. Wandelen, fietsen, regelmatig sporten, wat vaker de trap nemen, zijn allemaal manieren om meer te bewegen. Bovendien helpt het om wat meer uit je hoofd en in je lichaam te komen.

Let trouwens ook op je voeding. Krijg je wel voldoende goede voedingsmiddelen en vitamines binnen? En drink je wel voldoende water?

Stress verminderen tip 6: Zorg voor voldoende rust momenten in een dag

Staat de boog bij jou ook altijd gespannen? Even niets doen, meer pauzes inbouwen en niet altijd maar doorgaan helpen om het patroon van stress en gejaagdheid te doorbreken. Door bewust rust momenten in te bouwen in je dagelijkse routine ga je ervaren dat stress minder vat op je krijgt.

Stress verminderen tip 7: Ontspanningsoefeningen

Een goede manier om stress te verminderen is door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen. Mindfulness, yoga en hartcoherentie zijn allemaal uitstekende manieren om meer bij jezelf en tot rust te komen.

Zelf gebruik ik TRE. TRE staat voor Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises en bestaat uit een serie van 7 ontspanningsoefeningen die het lichaam helpen bij het ​​loslaten van stress, spanning en onverwerkt trauma (PTSS).

TRE activeert op een veilige manier een natuurlijk reflex mechanisme dat al trillend spierspanning losmaakt en het zenuwstelsel helpt kalmeren. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om terug te keren naar zijn natuurlijke staat van rust en balans. Meer informatie over TRE is te vinden op TRE: ontspanningsoefeningen bij stress en PTSS.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment