Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Vakantiestress? 10 tips om stressvrij op vakantie te gaan

Het is weer zover, we gaan op vakantie. Lekker ontspannen, niets moet en alles mag. Toch is de realiteit anders en is de vakantie vaak een bron van stress. Deze 10 tips helpen je om vakantiestress te voorkomen zodat ook jij stressvrij op vakantie kan gaan.

Stressvrij op vakantie?

Vakantie is leuk, maar voor veel mensen toch een ware hel. Nog zo veel dingen te regelen: werk afmaken, koffers pakken, paspoort kwijt, huisdieren onderbrengen, irritaties, urenlang in de auto zitten en de kinderen tevreden houden. Voor veel mensen is de vakantie geen ontspanning maar juist een bron van stress.

Tips om vakantiestress te voorkomen

Toch kan het anders en kan ook jij stressvrij op vakantie gaan. Door wat slimmer met jezelf,  je tijd en je vakantie om te gaan kun je veel vakantiestress voorkomen.

Tip 1: Hou je niet van vakantie, ga dan niet

Veel mensen vinden vakantie helemaal niet leuk en zouden veel liever thuis blijven. Het verlaten van hun veilige en vertrouwde omgeving, en het aanpassen aan de nieuwe, zorgt dan voor een flinke portie stress. Vind je vakantie niet leuk, schaam je dan niet, je kunt er ook voor kiezen thuis te blijven. Of ga naar een plek die veilig genoeg voelt waardoor je ook minder stress zult ervaren. Voorkomen is beter dan genezen!

Tip 2: Kies de vakantie die bij je past

Ken jezelf en kies de vakantie die bij je past. Laat je niet verleiden door stoere verhalen, exotische landen, lange autoritten of survivalvakanties als je weet dat je hier niet goed tegen kunt of niet van houdt. Het is tenslotte jouw vakantie. Liever dicht bij huis en relaxed, dan ver van huis en gestrest!

Tip 3: Ga uitgerust op vakantie

Is dit herkenbaar? Je bent zo moe dat je de eerste dagen van je vakantie ziek bent en pas in de 2e week echt van je vakantie kunt genieten. Dit is te voorkomen door een paar dagen extra vrije dagen te nemen. Dan ben je veel gezelliger, minder gestrest en heb je meer aan je vakantie.

Tip 4: KISS, Keep It Simple Stupid!

KISS staat voor Keep It Simple Stupid! Hoe minder je meeneemt, hoe minder je moet, hoe ongecompliceerder de vakantie, des te minder stress je zult hebben.

Tip 5: Wacht niet tot het laatste moment om alles te regelen

Wacht niet tot het laatste moment om je koffers te pakken, je paspoort  te zoeken (of aan te vragen)  of vaccinaties te regelen. Veel stress is te voorkomen door een checklist te maken van de dingen die je mee moet nemen en moet regelen, en hier ruim op tijd mee beginnen. Moet je een vlucht halen, ga dan niet op het allerlaatste moment van huis. Hierdoor ga je zonder zorgen en relaxter op vakantie.

Tip 6: Gaat er dan toch iets fout, zorg dat je ergens op terug kunt vallen

Niemand wil ziek worden, berooft worden of met autopech langs de kant komen te staan. Zeker niet op vakantie. Toch gebeuren deze dingen. Zorg dat je een goede verzekering hebt en één of meerdere noodnummers voorhanden hebt die je kunt bellen om pasjes te blokkeren of hulp in te roepen. Dit voorkomt veel ellende.

Tip 7: Probeer niet alles uit de vakantie te halen

Je bent in het buitenland en je wilt alles zien en alles doen. Voor je het weet heb je net zo’n druk schema als op je werk. Niet doen!

Tip 8: Voorkom WiFi stress en laat je PC, smartphone of iPad wat vaker uit (of thuis)

Heb je al eens gekeken hoeveel apparaten je meeneemt op vakantie? Altijd online willen zijn is geen goed idee op vakantie. Nog even dat ene mailtje voor het werk, die leuke foto uploaden (want dat verwachten ze) of appen met die goede vriendin. Het kost tijd en, wat als de WiFi verbinding uitvalt? Ben je dan nog rustig?

Tip 9: Laat de controle wat meer los

Niemand zit (inclusief jijzelf) te wachten op een control freak tijdens de vakantie. Laat de teugels wat meer vieren, laat meer aan het toeval over, leef wat meer in het hier en nu en geniet van de kleine dingen die je normaal gesproken niet ziet of waar je niet aan toekomt.

Tip 10: Stressvrij? Nu vasthouden voor na de vakantie!

Veel mensen merken pas hoe gestrest ze zijn als ze met vakantie zijn. De eerste dagen is het dan letterlijk afkicken met veel hoofdpijn. Pas daarna komen ze tot rust, voor 1 of 2 weken, om na de vakantie weer direct in de dagelijkse stress te schieten. Dit is de omgekeerde wereld omdat je na de vakantie ook stressvrij kan zijn. Net zoals je kleine aanpassingen kan maken in je vakantie, kan dit ook voor de rest van het jaar.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment