Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

PTSS symptomen, chronische stress klachten en burn-out verschijnselen

Trauma’s ontstaan vaak bij aangrijpende en emotionele gebeurtenissen. Wanneer niet verwerkt kunnen ze PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) veroorzaken met een veelvoud aan klachten en symptomen tot gevolg. Wat veel mensen echter niet weten is dat overbelasting en een teveel aan spanning en stress eenzelfde effect kan hebben.

Een trauma, maar ook stress, is niet alleen iets psychisch, maar ook lichamelijk. Dit omdat de spanning van het trauma, en ook bij stress, zich kan gaan vastzetten in het lichaam. Met name spieren en het zenuwstelsel zijn hier gevoelig voor waardoor je niet meer tot rust kan komen. Je blijft dan in een staat van alertheid, ook wanneer dat niet meer nodig is, of je sluit je juist voor alles af. Chronische stress kan hierdoor vanzelf een burn-out of trauma worden, met vrijwel dezelfde symptomen als PTSS.

PTSS symptomen

PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom, ontstaat wanneer een trauma niet kan worden verwerkt en de spanning van het trauma aanwezig blijft. Bekende PTSS symptomen zijn:

 • Herbeleven van het trauma.
 • Vermijden van dingen die aan het trauma doen denken.
 • Negatieve gedachten of stemmingen.
 • Gevoelens van hulpeloosheid.
 • Verstrakking van spieren.
 • Hyperactivatie.
 • Dissociatie.

Andere PTSS symptomen, burn-out en chronische stress klachten

Naast de hierboven beschreven symptomen zijn er nog ander andere symptomen die zowel bij PTSS, chronische stress, als ook bij een burn-out kunnen voorkomen:

 • Slapeloosheid of ’s-nachts vaak wakker worden.
 • Verhoogde waakzaamheid.
 • Extreme gevoeligheid voor licht en geluid.
 • Angstgevoelens en/of paniekaanvallen.
 • Overdreven emotionele reacties waaronder huilbuien en woede-uitbarstingen.
 • Hevig dromen en nachtmerries.
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
 • Concentratiestoornissen.
 • Een verminderd vermogen om met stress om te gaan.
 • Een verminderd libido.
 • Je ‘leeg’ voelen of versuffing, onverschilligheid.
 • Je hulpeloos voelen.
 • Vergeetachtigheid en geheugenverlies.
 • Geen of minder genegenheid kunnen tonen naar anderen.
 • Weinig energie hebben, chronische vermoeidheid.
 • Een verminderde weerstand.
 • Psychosomatische klachten.
 • Depressieve gevoelens.

Hoe ontstaat een trauma?

Bij een heftige aangrijpende en emotionele gebeurtenis reageren we instinctief op drie verschillende manieren. We gaan vechten, we kunnen vluchten of we bevriezen. Onze lagere hersenfuncties nemen het dan over (deze werken namelijk het snelst) en onbewust ‘kiezen’ we dan voor één van deze drie opties.

Een trauma ontstaat wanneer de emoties en de opgebouwde spanning van deze gebeurtenis vast blijven zitten (vooral in onze spieren en zenuwstelsel) en niet ontladen kunnen worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot de hierboven beschreven PTSS symptomen, burn-out en chronische stress klachten.

Overeenkomsten trauma, chronische stress en burn-out

Hoewel een trauma, stress en een burn-out verschillende oorzaken hebben, hebben ze één ding gemeen. Ze leiden allemaal tot hetzelfde gevolg, namelijk een overbelasting van ons zenuwstelstel waardoor we niet meer tot rust kunnen komen en alsmaar alert blijven, klaar om op het komende gevaar te reageren (vechten of vluchten) of ons (emotioneel) afsluiten van de buitenwereld (bevriezen), ook wanneer dat niet meer nodig is.

Wat is er aan te doen?

Er zijn verschillende methoden en technieken om de vastgehouden spanning bij een trauma, chronische stress en bij een burn-out te ontladen. Zelf maak ik gebruik van TRE.

TRE (Tension Stress & Trauma Releasing Exercises)

TRE staat voor Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises en is een reeks van innovatieve oefeningen die het lichaam helpt bij het ​​loslaten van stress, spanning en trauma. TRE activeert een veilig een natuurlijk reflex mechanisme dat al schuddend/trillend spierspanning losmaakt en het zenuwstelsel helpt kalmeren. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om terug te keren naar een natuurlijke evenwicht.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment