Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Midlife crisis vrouw: symptomen en oplossen

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen een midlife crisis krijgen. Soms mild, nauwelijks merkbaar, en soms ernstig tot zeer ernstig.

Dit artikel geeft inzicht in de meest voorkomende midlife crisis symptomen bij vrouwen en laat zien hoe kun je deze als vrouw, of samen met jouw vrouw of vriendin, kan oplossen.

Midlife en de midlife crisis

Midlife is de periode tussen 35 en 55 jaar waarin de meeste druk ontstaat in iemands leven. Werk, relatie, kinderen, ouders en het huishouden vragen allemaal aandacht en als je niet oppast dan blijft er weinig tijd over voor jezelf als vrouw. Het is ook de periode waarin de meeste vrouwen de balans opmaken of ze wel de persoon zijn die ze hadden willen worden.

Een midlife crisis is een identiteitscrisis op de helft van het leven, net zoals de pubertijd dat eerder was. De midlife crisis gaat vaak gepaard met een groeiend besef dat het leven eindig is en niet alle doelen zijn gehaald:

 • Is dit nog wel wat ik wil?
 • Wie ben ik nu echt en leid ik wel het leven dat ik wil leven?
 • Ben ik wel een goede moeder (geweest)?
 • Heb ik bereikt wat ik wilde en heb ik gedaan wat ik eigenlijk wilde doen als vrouw?
 • Ik heb mij altijd weggecijferd, nu is het mijn tijd!

Een midlife crisis treft vaak niet alleen de vrouw zelf, maar kan ook haar relatie en gezin flink onder druk zetten. Ook omdat vrouwen in de midlife crisis vaak onomkeerbare risico’s of beslissingen nemen met alle emotionele schade die dit met zich meebrengt.

Oorzaak midlife crisis bij de vrouw

De midlife crisis word meestal getriggerd door druk die ontstaan is vanuit werk, relatie, kinderen, ouders, huisvesting, of de eigen gezondheid. Is de druk te hoog en lukt het je niet om hier mee om te gaan dan is dit voeding voor een latent aanwezige identiteitscrisis. De midlife crisis is geboren en als vrouw wil je hierdoor vluchten (uit je huidige leven), je verstoppen, of juist vechten voor een nieuw bestaan.

Ook kan bij vrouwen de biologische klok of (naderende) overgang de aanleiding vormen voor een midlife crisis. Kinderen die het ouderlijk huis verlaten (empty nest syndrome) kan ook een trigger zijn doordat hiermee een levensdoel verdwenen is.

Midlife crisis symptomen bij vrouwen

Een midlifecrisis gaat gepaard met veel onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in werk, relatie en levensstijl. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Gevangen zitten in haar eigen leven en zich hier machteloos onder voelen. Neerslachtigheid en depressieve gevoelens komen vaak voor.
 • Een intense behoefte om een lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
 • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
 • Heimwee naar vroeger.
 • Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk.
 • Een relatie aangaan met iemand die veel jonger is.
 • Het nemen van ondoordachte beslissingen.
 • Aanschaffen van kostbare dingen (bijvoorbeeld sieraden).
 • De behoefte om zich af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vroegere vriendinnen, juist op te zoeken.
 • Ineens elke avond van huis zijn.
 • Nadenken over emigreren of plotseling een verre reis maken.
 • Heil zoeken bij spirituele stromingen of sekten.
 • Toevlucht zoeken tot gevaarlijke activiteiten, alcohol, drugs of pillen om het gevoel van zinloosheid of neerslachtigheid te verdrijven.

De midlife crisis is een identiteitscrisis

De midlife crisis is dus een echte een identiteitscrisis. Er is van alles in je gaande: Je begrijpt als vrouw jezelf niet, je begrijpt de wereld waarin je leeft niet en de wereld om je heen begrijpt jou al helemaal niet (meer).

Besef dat er bij een midlife crisis allerlei heftige gevoelens naar boven kunnen komen. Paniek, boosheid, verdriet en angst zijn nooit goede raadgevers om radicale beslissingen te nemen. Dit zijn vaak reacties om weg te gaan van wat je hebt, in plaats van te bewegen naar wat je werkelijk wilt.

Midlife crisis vrouw oplossen

Zoek hulp als dit nodig is. Belangrijk is om je gevoelens als vrouw eerst een goede plek te geven, de druk te verminderen en tot rust te komen. Ga dan op zoek naar wat je werkelijk gelukkig maakt en stel een plan op om dit te doen. Vaak zal blijken dat er geeneens zoveel veranderingen nodig zijn om het leven te leven waar jij het meest gelukkig van wordt.

Natuurlijk, een midlife crisis is niet leuk. Het zet je leven behoorlijk op zijn kop. Toch zijn er ook positieve kanten aan de midlife crisis. Alle belangrijke issues die je al jaren hebt vermeden, en niet aan wilde gaan, komen nu eindelijk aan bod. Je zult ze wel moeten oplossen voordat je verder kunt. Als je het op deze manier bekijkt is de midlife crisis eigenlijk een zegen in plaats van een vloek, en een geweldige kans om te groeien. Je kunt eindelijk zijn wie je als vrouw altijd al was.

Meer midlife crisis info nodig?

Wil je meer informatie over de midlife crisis? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met mij als coach:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment