Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Midlife crisis man: symptomen en oplossen

Ongeveer 25% van alle mannen krijgt te maken met een midlife crisis. Soms mild, nauwelijks merkbaar, en soms ernstig tot zeer ernstig.

Dit artikel geeft inzicht in de meest voorkomende midlife crisis symptomen bij mannen en laat zien hoe kun je deze als man, of samen met jouw man of vriend, kan oplossen.

Midlife en de midlife crisis

Midlife is de periode grofweg tussen 35 en 55 jaar waarin de meeste druk ontstaat in ons leven. Werk, relatie, kinderen en ouders vragen allemaal aandacht en als je niet oppast dan blijft er weinig tijd over voor jezelf als man. Het is ook de periode waarin we de balans opmaken of we wel de persoon zijn die we hadden willen worden.

Een midlife crisis is een identiteitscrisis op de helft van ons leven, net zoals de pubertijd dat eerder was. De midlife crisis gaat vaak gepaard met een groeiend besef dat het leven eindig is en niet alle doelen zijn gehaald:

 • Wie ben ik nu echt en leid ik wel het leven dat ik wil leven?
 • Heb ik bereikt wat ik wilde en heb ik gedaan wat ik eigenlijk wilde doen als man?
 • Is dit het nu? Ben ik nog in staat om iets te bereiken?
 • Het is nu of nooit!

Een midlife crisis treft vaak niet alleen de man zelf, maar kan ook zijn relatie en gezin flink onder druk zetten. Ook omdat mannen in de midlife crisis vaak onomkeerbare risico’s of beslissingen nemen en hierdoor in financiële problemen kunnen komen, met alle emotionele schade die dit met zich meebrengt.

Oorzaak midlife crisis bij de man

De midlife crisis wordt meestal getriggerd door druk die ontstaan is vanuit werk, relatie, kinderen, ouders, huisvesting, of de eigen gezondheid. Is de druk te hoog en lukt het je niet om hier mee om te gaan dan is dit voeding voor een latent aanwezige identiteitscrisis. De midlife crisis is geboren en als man wil je hierdoor vluchten (uit je huidige leven), je verstoppen, of juist vechten voor een nieuw bestaan.

Ook kan bij mannen een verminderd libido, en de neiging om daarvoor te compenseren, de aanleiding vormen voor een midlife crisis. De klassieke voorbeelden zijn mannen die ineens gaan flirten, vreemdgaan en een relatie aangaan met een veel jongere vrouw.

Midlife crisis symptomen bij mannen

Een midlifecrisis gaat gepaard met veel onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in werk, relatie en levensstijl. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Een intense behoefte om een lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
 • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
 • Heimwee naar vroeger.
 • Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk.
 • Een relatie aangaan met iemand die veel jonger is.
 • Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
 • Aanschaffen van kostbare dingen (bijvoorbeeld een sportauto, motor of een boot).
 • De behoefte om zich af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vroegere vrienden, juist op te zoeken.
 • Ineens elke avond van huis zijn.
 • Nadenken over emigreren of plotseling een verre reis maken.
 • Heil zoeken bij spirituele stromingen of sekten.
 • Toevlucht zoeken tot gevaarlijke activiteiten, alcohol, drugs of pillen om het gevoel van zinloosheid te verdrijven.

De midlife crisis is een identiteitscrisis

De midlife crisis is dus een echte een identiteitscrisis. Er is van alles in je gaande: Je begrijpt als man jezelf niet, je begrijpt de wereld waarin je leeft niet en de wereld om je heen begrijpt jou al helemaal niet (meer).

Besef dat er bij een midlife crisis allerlei heftige gevoelens naar boven kunnen komen. Paniek, boosheid, verdriet en angst zijn nooit goede raadgevers om radicale beslissingen te nemen. Dit zijn vaak reacties om weg te gaan van wat je hebt, in plaats van te bewegen naar wat je werkelijk wilt.

Midlife crisis man oplossen

Zoek hulp als dit nodig is. Belangrijk is om je gevoelens als man eerst een goede plek te geven, de druk te verminderen en tot rust te komen. Ga dan op zoek naar wat je werkelijk gelukkig maakt en stel een plan op om dit te doen. Vaak zal blijken dat er geeneens zoveel veranderingen nodig zijn om het leven te leven waar jij het meest gelukkig van wordt.

Natuurlijk, een midlife crisis is niet leuk. Het zet je leven behoorlijk op zijn kop. Toch zijn er ook positieve kanten aan de midlife crisis. Alle belangrijke issues die je al jaren hebt vermeden, en niet aan wilde gaan, komen nu eindelijk aan bod. Je zult ze wel moeten oplossen voordat je verder kunt. Als je het op deze manier bekijkt is de midlife crisis eigenlijk een zegen in plaats van een vloek, en een geweldige kans om te groeien. Je kunt eindelijk zijn wie je als man altijd al was.

Meer midlife crisis info nodig?

Wil je meer informatie over de midlife crisis? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met mij als coach:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment