Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Controle loslaten in 6 stappen: van control freak naar meer vrijheid

Ben jij een echte control freak en ben je er nu wel klaar mee? Laat dan nu in 6 stappen de controle los voor meer innerlijke en persoonlijke vrijheid.

Oorzaak controledwang

Voordat je de controle gaat loslaten moet je eerst weten waar jouw controledwang vandaan komt. De angst om de controle te verliezen heeft verschillende oorzaken. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Uit onzekerheid / gebrek aan zelfwaardering. Je laat niets aan het toeval over en gebruikt dan controle als een middel om je zelfwaardering niet te verliezen.
 • Uit perfectionisme. Niemand weet of doet het zo goed als jij. Je gebruikt dan controle als een middel om geen fouten te maken.
 • Uit angst, voor de toekomst of voor iets anders. Je ziet beren op de weg en controle is een middel om deze beren voor te zijn.

Te veel controle werkt averechts

Wat de oorzaak ook is, te veel controle willen hebben werkt alleen maar averechts. Het gaat net even anders dan je had gedacht, mensen doen juist niet wat jij wilt (of helemaal niets meer), en door te veel te willen controleren ga je juist meer fouten maken of krijg je juist veel meer van datgene wat je niet wilt. Om gek van te worden! Hoog tijd dus om de controle los te laten.

Controle loslaten stap 1: Van ontkenning naar erkenning

Begin met het toegeven dat je een echte control freak bent. En met echt bedoel ik ECHT. Dus niet alleen lachterig zeggen dat je het bent, en vervolgens weer doorgaan met controleren, maar ook erkennen welke gevolgen dit heeft voor jou en jouw omgeving en toegeven dat je er echt wat aan wilt doen. Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

 • Welke gevolgen hebben mijn controledwang? Waar leiden ze toe? Hoe voel ik mij erbij?
 • Wie ben ik nu en wie zou ik zijn als ik de controle los ging laten? Wat gaat er dan mogelijk worden?
 • Hoe gaan anderen reageren als ik de controle los laat?
 • Wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik de controle los ga laten?

Controle loslaten stap 2: Bepalen wat je wilt

Het doel van deze stap is om te bepalen wat mogelijk gaat worden als je de controle los hebt gelaten. Het gaat dus niet alleen om het loslaten, maar ook om wat je wilt bereiken als je dit gedaan hebt:

 • Schrijf op wat je los wilt laten en bepaal het door jou gewenste resultaat (dus wat mogelijk gaat worden als je de controle hebt losgelaten).
 • Schrijf het resultaat bevestigend op (wat je wilt, niet wat niet wilt) en gebruik de tegenwoordige tijd. Laat je niet beperken door twijfels en (on)mogelijkheden.
 • Identificeer en definieer de elementen, kwaliteiten, karakteristieken en/of de succes criteria. (Als het resultaat volledig gerealiseerd is – op dit moment – hoe zou je dit weten?)

Belangrijk in deze stap is dat je het echt wilt. Je wilt en gaat het echt doen!

Controle loslaten stap 3: Erkenning huidige situatie

Beoordeel je huidige situatie (die van control freak) en hoe deze in verhouding staat tot het resultaat dat je wilt bereiken. Deze beoordeling dient zo eerlijk en objectief mogelijk plaats te vinden.

Aspecten van de huidige situatie die je mee kunt nemen kunnen zijn: vaardigheden die je bezit, observeerbaar gedrag en gevoelens (niet labelen als goed of slecht, maar gewoon zoals ze zijn).

Neem de tijd om de huidige situatie te beschrijven. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Wat doe ik nu al om de controle los te laten?
 • Wat belemmert mij nog om de controle los te laten? Neem hier ook de oorzaak van jouw controledwang in mee.

Controle loslaten stap 4: Verkenning nieuwe situatie

Begin te onderzoeken wat je kunt doen om van je huidige situatie (control freak) richting het gewenste resultaat (loslaten) te bewegen. Dit moeten kleine, uitvoerbare en haalbare stappen zijn. Vragen die hierbij horen zijn:

 • Wat kan ik stoppen te doen?
 • Wat kan ik blijven doen?
 • Wat kan ik veranderen of anders gaan doen?
 • Wat kan ik beginnen te doen?

Controle loslaten stap 5: Van control freak naar vrijheid

Je gaat nu 3 stappen definiëren die het meeste potentieel hebben om de controle los te laten en het gewenste resultaat te behalen. Dit zijn stappen die je nu kunt zetten, uitvoerbaar zijn, en voor 100% door jou gedaan kunnen worden, en waar je vandaag nog mee kunt starten.

Deze stappen gaan je direct meer innerlijke vrijheid opleveren. Geef ook een datum aan wanneer je deze stappen hebt gezet.

Controle loslaten stap 6: Volhouden

Je bent begonnen met de controle los te laten en het zal je veel gaan opleveren. Ik ga ervan uit dat je nog veel meer stappen hierna gaat zetten.

Nieuw gedrag moet echter wel een gewoonte gaan worden anders bestaat het risico van een terugval. Je zult dus, zeker de eerste 3 weken, hier bewust mee bezig moeten zijn. Dit zal wat energie gaan kosten maar de beloning zal er zeker zijn.

Mocht je toch een terugval krijgen, geef niet op en blijf je focus houden op het eindresultaat dat je wilt bereiken.

Meer weten over loslaten?

Wil je meer weten over de loslaten, controleren en de oorzaken van controledwang, lees dan ook de volgende artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment