Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

11 anti-stress tips die direct helpen om stress te verminderen

Stress is voor ons lichaam een natuurlijke en tijdelijke reactie zodat we kunnen omgaan met spannende en gevaarlijke situaties. Hartstikke handig dus, alleen is een te veel aan stress ongezond en kan leiden tot serieuze klachten.

Anti-stress tips

In onze huidige samenleving komen er zoveel signalen op ons af dat we, vaak onbewust, constant gestrest zijn. Onze baan, gezinsleven en levensstijl vragen veel van ons. Voor we het weten staan we de hele dag onder druk. Hoog tijd dus om hier wat aan te gaan doen met deze 11 anti-stress tips die direct helpen om stress te verminderen:

1. Ga op een proactieve manier met stress om

Stress is een signaal (feedback) dat er iets aan de hand is. Je kunt dit signaal negeren, de symptomen bestrijden/onderdrukken, of er echt wat aan doen door aan de slag met de oorzaak van de stress. Door deze weg te nemen, of te veranderen, zal ook de stress sterk verminderen.

2. Zorg goed voor jezelf – Lichamelijk

Tip 2 komt voort uit tip 1. Iemand die proactief in het leven staat, en proactief met stress omgaat zorgt goed voor zichzelf door:

  • Te zorgen voor een goede nachtrust. Op tijd naar bed dus.
  • Voldoende te bewegen.
  • Gezond te eten en te drinken.
  • Te zorgen voor een goede en gezonde werk/privé balans.

3. Richt je aandacht op wat je wil, niet op wat je niet wilt

Veel van onze energie gaat op aan de dingen die we niet willen in ons leven. dit levert stress op en levert verder weinig op behalve dat we ons slachtoffer van de situatie voelen. Door je meer te richten op wat je wel wilt, boor je je passie en positieve energie aan en geef je op proactieve wijze richting aan je leven.

4. Maak tijd voor niets

Het is een fabel dat je door alleen maar hard te werken het meeste kunt bereiken. Juist door regelmatig niets te doen laad je de (mentale) accu weer op en geef je ruimte aan creativiteit.

5. Willen i.p.v. moeten

Veel stress komt voort uit de vele dingen die we moeten van onszelf. Door het woord MOETEN te veranderen door WILLEN creëer je mentale ruimte.

6. Maak je alleen druk over de zaken waar je echt controle over hebt

Als we gestrest zijn dan hebben we de neiging ons zorgen te maken om alles. Door te focussen op de dingen waar we ook echt controle over hebben, en de andere zaken maar te laten voor wat ze zijn, verminder je de mentale druk.

7. Vol hoofd? Doe er wat aan!

Ook zo’n last van een vol hoofd? Doe er dan wat aan door het letterlijk uit je hoofd te schrijven of te tekenen. Neem pen en papier, schrijf of en categoriseer wat in je hoofd zit.

8. Last van stress? Doe bewust eens iets anders!

De neiging bij stress is om ons nog meer te storten in de dingen waar we mee bezig zijn (en we ons al druk over maken). Door bewust even tijd te maken voor iets anders, een wandeling, een kopje thee of koffie, of gewoon even niets doen, haal je de druk er weer van af. Dat geeft gelijk al weer lucht.

9. Schrap onnodige verplichtingen

Veel stress wordt veroorzaak door een overvolle agenda. We hebben gewoon te veel te doen in te weinig tijd: privé en zakelijk. Maak wat tijd om even alle bezigheden langs te gaan en je af te vragen of ze allemaal wel zo belangrijk zijn. Zo niet, schrapt er dan een aantal of delegeer ze aan een ander.

10. Ga niet uit van het worst case scenario

Een mens lijdt dikwijls het meest door/van het lijden dat hij vreest. Veel van onze stress wordt veroorzaakt door te denken dat het worst case scenario ook daadwerkelijk zal gebeuren. In de praktijk valt het meestal wel mee en zijn er ook andere scenario’s mogelijk.

11. Vergeet de mentale fitheid niet

Zorg niet alleen lichamelijk goed voor jezelf, maar ook mentaal. Net als sport goed voor je spieren is, zijn mentale uitdagingen goed voor je hersenen. Maar ook mindfulness, ademhalingsoefeningen of yoga zorgen voor een gezonde balans tussen lichaam en geest.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment