Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

De Yin en Yang van zelfvertrouwen vergroten en onzekerheid overwinnen

Zelfvertrouwen lijkt wel iets ongrijpbaars. Veel mensen willen het, en van de mensen die het hebben weet niemand echt hoe en waardoor dit komt. En als je het net hebt, kan het weer net zo snel verdwijnen in onzekerheid.

Gelukkig is er een manier is om anders met zelfvertrouwen en onzekerheid om te gaan door gebruikt te maken van de Yin en Yang van zelfvertrouwen vergroten en onzekerheid overwinnen.

Zelfvertrouwen

Ik coach en geef veel trainingen op het gebied van zelfvertrouwen en assertiviteit. Je kan wel zeggen dat ik inmiddels expert ben op dit gebied. Tijdens het werken met zoveel mensen begonnen mij een aantal patronen op te vallen. Dit is wat ik zag:

 • Als je een onzeker iemand vraag naar zijn passie, favoriete hobby of vraagt over zijn kinderen te vertellen, veranderen zijn houding en stemgebruik direct, en blaakt hij opeens wel van het zelfvertrouwen.
 • Jezelf anders voor doen dan je bent, een rol spelen die niet bij je past, of jezelf niet kunnen zijn kost altijd energie en maakt onzeker.
 • Een afspraak breken die je met jezelf gemaakt hebt, gaat altijd ten koste van het zelfvertrouwen.
 • Als je iemand confronteert met iets wat nieuw voor hem is, voelt hij zich minder zeker en vermindert zijn zelfvertrouwen ook. Als je ergens beter in wordt, voel je je meer zekerder, en zal het zelfvertrouwen ook stijgen.

Iedereen heeft zelfvertrouwen, iedereen is onzeker

Wel of geen zelfvertrouwen hebben is dus geen vaststaand feit. Je kunt het niet krijgen, alleen voelen en ervaren. Zelfvertrouwen en iemands zelfbeeld hangen namelijk erg af van de context, de situatie of omgeving waarin iemand zich bevindt, of de rol die iemand speelt. Hoe vertrouwder je hiermee bent, of hoe meer kennis je hebt over jezelf, de situatie, of de omgeving, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en zekerder je bent. Niet voor niets heet zelfvertrouwen in België zelfzekerheid.

Iedereen heeft dus zelfvertrouwen. En met iedereen bedoel ik echt iedereen, zelfs de op het oog meest onzekere persoon heeft het (maar weet misschien niet hoe hij of zij er bij kan komen).

Zo kan een directeur die normaal veel zelfvertrouwen heeft tijdens het geven van een speech dit zelfvertrouwen weer kwijt lijken te zijn. Of iemand die normaal weinig zelfvertrouwen heeft kan vol passie en zeer zelfverzekerd vertellen over zijn hobby.

De Yin en Yang van zelfvertrouwen vergroten en onzekerheid overwinnen

Laten we dan nu ook maar gelijk een andere fabel ontkrachten. Onzekerheid is niet per definitie iets raars of iets wat per definitie negatief is. Onzekerheid heeft een functie in ons leven: Het houdt ons veilig door te zorgen dat we geen onnodige risico’s nemen, het houdt ons scherp waar dat nodig is en helpt ons nieuwe situaties beter in te schatten. Het is een geweldig feedback mechanisme dat in ons zit. Je hoeft dus niet je onzekerheid te overwinnen, je mag er alleen naar leren luisteren.

Net zoals het hebben van zelfvertrouwen geen vaststaand feit is geld dit ook voor onzekerheid. De context waarin we ons bevinden bepaald namelijk welke van de twee het meest naar boven komt.

Zelfvertrouwen en onzekerheid zijn dan ook niet van elkaar te scheiden. Onzekerheid en zelfvertrouwen zijn de keerzijden van hetzelfde muntje, net als met het Yin en Yang symbool. Als onzekerheid de Yin is, is zelfvertrouwen de Yang. Beide zijn, en hebben elkaar, nodig en geven ons feedback over onszelf en onze omgeving.

Tips om je zelfvertrouwen direct te vergroten

Door gebruik te maken van het Yin Yang principe kan je zelf veel kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Onzekerheid is namelijk de feedback die je krijgt van een bepaalde situatie, omgeving, of rol die je speelt. Pak je dit aan, dan vergroot je direct ook je zelfvertrouwen. Dit is wat je moet doen:

 • Bekijk zelfvertrouwen en onzekerheid vanuit het Yin Yang principe. Je krijgt feedback in de vorm van zelfvertrouwen of onzekerheid over jezelf of over jouw omgeving. Breng je hier veranderingen in aan, of vergroot je jouw kennis hierover, dan verandert ook de feedback die je krijgt.
 • Vergroot je zelfkennis. Door te leren wie je bent en wat bij je past, wat je energie kost en wat niet, leer je jezelf te accepteren wie je bent en word je zekerder van jezelf.
 • Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Een rol spelen die niet bij je past, voelt niet natuurlijk, kost energie en gaat ten koste van je zelfvertrouwen.
 • Leer de spelregels voor gedrag en communicatie begrijpen. Met deze kennis vergroot je direct de mate waarin je invloed kunt uitoefenen in iedere situatie met als gevolg: meer zelfvertrouwen.
 • Zolang je binnen je comfort zone blijft zal er niets veranderen. Alles wat nieuw is kost nu eenmaal tijd om te leren of aan te wennen. Leer te accepteren dat nieuwe situaties altijd onwennig voelen en gun het jezelf om je deze situaties stap voor stap eigen te maken.
 • Hou je aan de afspraken die je met jezelf gemaakt hebt. Zelfsabotage is één van de snelste manieren om je zelfvertrouwen weer ‘kwijt’ te raken.

Samenvatting en conclusie

Je hoeft je onzekerheid niet te overwinnen, je mag er alleen maar naar te leren luisteren. Zelfvertrouwen of onzeker ben je namelijk niet, je voelt en ervaart het alleen. Het is de feedback, Yin of Yang, die je krijgt over jezelf of jouw omgeving. Door hier iets aan te veranderen verander je ook de feedback die je krijgt.

Meer lezen over zelfvertrouwen?

Wil je meer lezen over zelfvertrouwen? Kijk dan ook naar de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
 • Gijsbert Dekker Jan 7, 2015, 2:01 pm

  Dank je wel Patrick. Het niet nakomen van (soms subtiele, onbewuste) afspraken naar je zelf had ik nog niet gezien. Heel verhelderend dat dat ook het zelf vertrouwen kan ondermijnen. En logisch ook, na het niet nakomen van een afspraak met je zelf kun je je zelf niet meer vertrouwen…

Leave a Comment