Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

10 gouden tips om goede voornemens wel vol te houden

Gezonder leven, stoppen met roken, meer bewegen, minder eten en/of drinken, of beter voor jezelf opkomen.

Herkenbaar? Goede voornemens volhouden blijkt vaak lastiger dan gedacht. Uit onderzoek blijft dat in slecht 5 tot 10% van alle gevallen goede voornemens ook echt worden volgehouden. Daar gaan we dus nu verandering in brengen met deze 10 gouden tips om goede voornemens wel vol te houden.

1. Weet waarom je iets wilt bereiken

Goede voornemens zijn niets waard als het niet weet waarom je ze wilt bereiken. Neem afvallen. Als je niet weet waarom je wilt afvallen wordt het erg moeilijk om het vol te houden. Je moet een einddoel of resultaat voor jezelf definiëren dat veel positiever is dan de huidige situatie. Pas dan ben je gemotiveerd om te veranderen.

Afvallen is dus niet het doel. Als je je fit en ergergiek wilt voelen dan is regelmatig bewegen, of stoppen met roken, het middel om dit te bereiken.

2. Maak je voornemens zo concreet mogelijk

Hoe vager je goede voornemens, hoe minder kans dat het je ook gaat lukken. Maak je voornemens dus zo concreet mogelijk. Een goede manier om dit te doen is om ze SMART te maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Meer over SMART is te vinden in dit artikel SMART doelen stellen, formuleren en voorbeelden.

3. Formuleer je goede voornemens op een positieve manier

Neem nu het voornemen om te stoppen met roken. Iedere keer als je bezig bent om “te stoppen met roken” leg je de focus onbewust weer op het roken. Beter is om je voor te nemen gezond te zijn en schone longen te hebben. Dat werkt veel beter.

4. Het is nooit te laat om ergens mee te starten

“Dat lukt nu toch niet”, “Zo ben ik nu eenmaal”, of “Het is toch al te laat.” Allemaal excuses om de verantwoordelijk niet te hoeven nemen en feitelijk ga je hiermee in een slachtofferrol zitten. Het is nooit te laat om ergens mee te starten. Beter te laat gestart dan nooit gestart!

5. Denk na en maak een plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een plan(netje) en beschrijf hierin hoe je jouw goede voornemen gaat behalen. Een goed voorbereid plan biedt bovendien houvast als het een keertje tegenzit.

6. Neem stappen die haalbaar zijn

Stel jezelf geen tussentijdse doelen die te groot zijn en daardoor onhaalbaar lijken. Neem in het begin kleinen stappen, zodat je in beweging komt, en vier ieder succes dat je behaalt. Heb je eenmaal aan het succes geproefd, maak dan de stappen steeds groter. Zo wordt het steeds gemakkelijker.

7. Begin NU

Als je echt iets wil bereiken dan is er maar een manier om ermee te beginnen en dat is nu meteen. Wacht niet tot morgen, over een week of tot 1 of 15 januari. Je bent nu gemotiveerd om iets te veranderen, begin dus direct. Uitstel is afstel.

8. Deel je voornemens met anderen

Anderen in je voornemens betrekken werkt om twee redenen. Allereerst als stok achter de deur: Je kunt vrienden, collega’s, je partner of je kinderen vragen om jou scherp te houden. Als tweede door jouw voornemens uit te spreken, en het liefst naar zo veel mogelijk mensen, zet je de creatie van jouw voornemen alvast in werking.

9. Geef niet op

Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen en geef niet op. Weerstand is vaak een teken dat er iets aan het veranderen is. Je bent bezig iets nieuws te doen en dit kost tijd voordat het onderdeel is van jouw systeem. Houd je aan jouw plan en denk aan het eindresultaat dat je gaat bereiken.

10. Hulp vragen

Hulp vragen is geen zwakte maar een teken van sterke. Er zijn vele professionals, zoals ik, die je graag willen helpen om het resultaat te halen dat jij zo graag wilt.

Meer weten over goede voornemens en doelen halen?

Wil je meer tips over goede voornemen en doelen halen? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment