Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“De teamcoach, communicatietrainer en facilitator voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Contact

Persoonlijk leiderschap in 5 stappen: definitie en praktijk

Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden. In dit artikel lees je wat de definitie van persoonlijk leiderschap is en hoe je het met 5 stappen in de praktijk kunt toepassen.

Persoonlijk leiderschap definitie

Persoonlijke leiderschap betekent dat je in staat bent om je doelen te realiseren door optimaal gebruik te maken van eigen kwaliteiten en talenten. Je weet wat je persoonlijk stijl is en wat jouw drijfveren zijn, maar je bent je ook bewust van je zwakke kanten en mogelijke valkuilen. Je weet hoe je dit alles kunt inzetten om op een bewuste manier keuzes te maken, zowel zakelijk als privé.

Persoonlijk leiderschap in de praktijk

Weten wat persoonlijke leiderschap is, is één ding, het is vaak wat lastiger om dit toe te passen in de praktijk. Wil je met persoonlijk leiderschap op een succesvol manier aan de slag, volg dan onderstaand 5 stappenplan:

 • Stap 1: Zelfkennis vergroten
 • Stap 2: Koers bepalen
 • Stap 3: De knop omzetten
 • Stap 4: Randvoorwaarden creëren
 • Stap 5: Actie ondernemen

Stap 1: Zelfkennis vergroten

“Als je jezelf al niet begrijpt, hoe kun je dan een ander leren begrijpen.”

Weten hoe je in elkaar zit en wie je bent, zelfkennis, is de basis van persoonlijke ontwikkeling en dus ook van persoonlijk leiderschap.

Ieder mens heeft een soort blauwdruk die maakt wie hij of zij is. Deze blauwdruk heb je bij jouw geboorte meegekregen en bepaalt je persoonlijkheid, je basisbehoeftes, en voor een groot deel ook jouw natuurlijke gedragsstijl.

Er is niet zoiets als een goede of slechte persoonlijkheid, alleen een andere ‘mix’ aan kwaliteiten, talenten en mogelijke valkuilen die daarbij horen. Iedereen is dus anders. Hoe meer je weet over jezelf, hoe bewuster je kunt leven en hoe beter je jezelf kunt leiden. Onder zelfkennis valt:

 • Gedrag. Inzicht in jouw natuurlijke gedragsstijl, persoonlijke kwaliteiten en valkuilen.
 • Waarden. Inzicht in jouw normen, waarden en overtuigingen.
 • Interesses. Inzicht in jouw persoonlijke interesses.
 • Kennis, competenties en vaardigheden.
 • Inzicht in eigen mentale belemmeringen, angsten en emotionele blokkades.
 • Jouw persoonlijke geschiedenis (waar kom ik vandaan) en de (levens)ervaring die je hebt opgedaan.

Stap 2: Koers bepalen, weten wat je wilt

“Je kunt jezelf pas leiden als je weet waar je naar toe wilt gaan”

Net als met een schip is het lastig koers te bepalen als je niet weet waar je naartoe wilt gaan. Je bent dan stuurloos. Ik stap 1 heb je de vragen “Wie ben ik en wat kan ik?” beantwoord. Je kunt pas effectief met persoonlijk leiderschap aan de slag als je ook onderstaande vragen gaat beantwoorden:

 • Wat wil ik?
 • Waar doe ik het voor, wat drijft mij?
 • Wat is voor mij belangrijk?
 • Welke resultaten wil ik behalen?

Het definiëren van een eigen persoonlijke missie kan je hierbij helpen. Heb je bovenstaande vragen beantwoord, dan is het tijd voor stap 3.

Stap 3: De knop omzetten

Stap 3 is feitelijk een keuze die je moet gaan maken. Je zult de knop moeten omzetten voor zover je dit nog niet hebt gedaan. Hoe wil je leven? Laat je jouw leven door anderen bepalen of ben jij de regisseur? Dit laatste betekent de volledige verantwoordelijkheid nemen over die dingen die goed gaan, en ook over de dingen die fout (zijn ge)gaan. Vanuit een slachtofferrol heeft nog niemand persoonlijk leiderschap getoond.

Stap 4: Randvoorwaarden creëren

Een schip zal je eerst moeten bevoorraden, de bemanning instrueren en het anker lichten, voordat je daadwerkelijk kunt vertrekken. Dit geldt ook voor persoonlijk leiderschap. Je zult de randvoorwaarden moeten creëren die jouw persoonlijk leiderschap mogelijk maken.

Dit kan b.v. betekenen dat je afscheid zult moeten nemen van gewoontes die jouw persoonlijk leiderschap in de weg staan, of nieuwe gewoontes (zoals sporten) en vaardigheden moet gaan (aan)leren die wel bevorderend zijn voor het resultaat dat je wilt bereiken. Vragen die hierbij horen zijn:

 • Waar moet ik mee stoppen?
 • Wat kan ik blijven doen?
 • Wat kan ik veranderen of anders gaan doen?
 • Wat kan ik beginnen te gaan doen?

Stap 5: Actie ondernemen

“A journey of a thousand miles begins with a single step.”

Stap 5 is de allerbelangrijkste stap in het proces naar persoonlijk leiderschap: Actie ondernemen. Al weet je nog zo goed wie je bent en wat je wilt, al leef je nog zo bewust, al zijn aan alle randvoorwaarden voldaan, zonder actie te ondernemen kom je nergens.

Begin met kleine stappen en blijf in beweging, en je zult merken dat verder zal komen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is (team)coach, DISC expert, trainer en facilitator voor mensen, teams en organisaties die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, persoonlijk leiderschap, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one
 • Krekels Danielle Mar 22, 2017, 9:39 am

  Zeer knap artikel.
  Ter info: ik gebruik het vandaag in een ‘Refine the Professional’ voor onze KernTalentenanalisten, uiteraard met bronvermelding.
  Dankjewel, Danielle Krekels
  CoreTalents

 • patrick Mar 22, 2017, 9:08 pm

  Beste Danielle,

  Geen probleem. Laat maar weten hoe het is gegaan.

Leave a Comment