Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Workaholic: van werkverslaving tot burn-out

Er is een verschil tussen veel of hard werken en de manier van werken die bij een workaholic hoort.

Een workaholic is op een dwangmatige manier afhankelijk van zijn werk. Net als met andere verslavingen zoals gokken, alcohol of drugs kan een werkverslaving veel kapot maken. Overspannenheid en een burn-out liggen dan ook op de loer.

Kenmerken van een workaholic

Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken waaraan je een workaholic herkent:

  • Een workaholic werkt heel veel, overdag en ’s avonds, maar ook ‘s nachts en in het weekend. Werk is het allerbelangrijkste in zijn leven en hij gunt zichzelf geen rust.
  • Een workaholic werkt zo veel, niet omdat hij zijn werk zo leuk vindt, maar omdat hij MOET. Het is een ongezonde verslaving waar hij niet vanaf raakt.
  • Een workaholic is een dwangmatige werker en geniet niet van zijn vrije tijd.
  • De interne motivatie van een workaholic komt vaak voort uit een belemmerende overtuigingen, dwangmatig gedrag, niet kunnen loslaten, perfectionisme, of een plicht die de workaholic moet vervullen.
  • Doordat zijn interne motivatie vaak haaks staat op zijn persoonlijk gedragsstijl en interesses, verliest hij veel energie aan zijn werk. Een workaholic loopt dus extra veel risico om overspannen te raken of op een burn-out.
  • Soms is werkverslaving geen verslaving maar een vlucht. Bijvoorbeeld om verdriet niet te hoeven voelen. Denk hierbij aan heel hard gaan werken bij het overlijden van een dierbare.

Verschil tussen een harde werker en een workaholic

Een harde werker werk meer dan anderen, maar is wel in staat hiermee te stoppen wanneer het werk klaar is of het einddoel is bereikt. Voor een workaholic is zijn werk nooit af en zelden goed genoeg. Een harde werker kan bovendien genieten van zijn vrije tijd, voor een workaholic is een weekend vrij of een vakantie vaak een kwelling.

Bij het klaren van een klus kijkt een harde werker hier met voldoening en trots op terug. Een workaholic kan door het plotseling ontbreken van een doel in een zwart gat vallen of in een depressie terecht komen.

Workaholic: van werkverslaving tot burn-out

Veel workaholics lopen vroeg of laat vast. Door hun werkverslaving ontstaat te veel ongezonde stress. Oververmoeidheid, overspannen raken of een burn-out zijn dan reële scenario’s. Ook kan de werkverslaving voor workaholics aanleiding zijn tot spanningen in hun relatie. Het is dus belangrijk om er op tijd wat aan te doen.

Ontkenning werkverslaving

Net als bij andere verslavingen bestaat de kans dat de workaholic eerst zijn werkverslaving zal ontkennen, bagatelliseren of met redenen komen waaruit blijft dat hij onmisbaar is: “Ze kunnen niet zonder mij”, “Als ik het niet doe dan zou het een puinhoop worden” of “Dit is het laatste project waar ik zo hard aan werk, daarna stop ik.”

Werkverslaving, doe er wat aan!

Laat werkverslaving niet tot een burn-out komen en doe er wat aan. Wees geen slachtoffer van je eigen werk. Praat erover met anderen en zoek hulp als je er zelf niet uitkomt.

A hundred years from now
it will not matter what my bank account was,
the sort of house I lived in,
or the kind of car I drove
But the world may be different,
because I was important in the life of a child – Forest Witcraft

Tips om de werkdruk te verminderen en burn-out te voorkomen

Wil je meer tips om de werkdruk te verminderen en hoe je een burn-out kunt voorkomen? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment