Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is faalangst? Kenmerken en symptomen

Veel mensen hebben last van faalangst. Gelukkig kun je er veel aan doen. Dit artikel is een aanvulling op mijn artikel faalangst kenmerken, faalangst tips en faalangst overwinnen en gaat over faalangst, hoe je faalangst kunt herkennen, de specifieke kenmerken, en hoe je faalangst uiteindelijk kunt overwinnen.

Wat is faalangst?

Je wat ongemakkelijk voelen bij alles wat nieuw en anders is, is heel normaal. Je doet namelijk een stap buiten je comfort zone en dat voelt in eerste instantie altijd wat onwennig.

Faalangst is echter een abnormale, en vaak onrealistische, angst om te falen en fouten te maken. Faalangst kan je verhinderen om nieuwe dingen te ondernemen, nieuwe mensen te ontmoeten, of het werk te doen dat je leuk vindt en bij je past.

Faalangst kenmerken en symptomen

Onderstaande lijst geeft een aantal kenmerken en symptomen waaraan je faalangst kunt herkennen:

 • Faalangst gaat vaak samen met stress en spanning in je hele lichaam: Je wilt iets aan de situatie doen, je wilt vluchten of je raakt verkrampt (vechten, vluchten of bevriezen).
 • Je vermijdt nieuwe situaties, blijft veilig in je comfort zone, en verzint excuses of strategieën om iets niet te hoeven doen of aan te gaan.
 • Je houdt jezelf voor de gek met gedachten zoals: “Ach, die baan stelde toch niets voor”, “Dat meisje paste helemaal niet bij mij” of “Dat is toch niet voor mij weggelegd”.
 • Je stelt dingen steeds maar uit. Het lukt niet om echt tot actie over te gaan, bang om te falen.
 • Je voelt je niet goed genoeg, minder capabel dan andere, en je bent bang om je werk, of andere taken, niet aan te kunnen.
 • Je vraagt veel bevestiging van anderen: “Doe ik het wel goed genoeg?”
 • Je verhult je faalangst door bijvoorbeeld boos te worden op anderen (afweerreactie).
 • Je haalt jezelf naar beneden en maakt bij voorbaat al excuses dat het wel niet goed zal gaan of niet goed genoeg is.
 • Je legt de lat voor jezelf vaak onrealistisch hoog zodat je wel moet falen.
 • Faalangst heeft vaak de werking van een ‘self-fulfilling prophecy’. Door de angst om te falen zet je datgene in werking waar je bang voor bent.
 • Faalangst is soms geen angst om te falen, maar een angst voor succes.

Het is niet ongewoon dat faalangst samen gaat met een negatief zelfbeeld, een overmatige behoefte om controle te willen hebben (en houden) of perfectionisme.

Faalangst overwinnen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen slachtoffer te blijven van je eigen faalangst. Maar kies je ervoor om de regie weer in eigen handen te nemen, weet dan dat je faalangst kunt overwinnen.

Veel angsten, en dus ook faalangst, zijn op een relatief eenvoudige manier te verminderen of helemaal op te lossen. Als life coach kan ik mensen van hun faalangst afhelpen, vaak al binnen enkele sessies. Wil je weten hoe? Neem dan contact op voor een afspraak.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment