Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Ballen in de lucht houden: prioriteiten stellen en keuzes maken

Stop! Voordat je verder gaat met lezen wil ik je het volgende vragen: Hoeveel ballen hou jij op dit moment in de lucht, zakelijk en privé? En hoeveel daarvan zijn echt nodig?

Dit artikel gaat over prioriteiten stellen en keuzes maken. Met andere woorden: Hoe kan je het aantal ballen dat je in de lucht houdt verminderen? We gaan dit doen in 7 eenvoudige stappen.

Stap 1: Hoeveel ballen hou jij in de lucht?

Heb je het ook zo druk, maar sta je nooit stil bij hoe dat komt? Dan is het hoog tijd om het aantal ballen dat je in de lucht houdt te verminderen door de juiste prioriteiten te stellen en keuzes te gaan maken.

Je kunt dit alleen doen door eerst te kijken welke ballen je in de lucht houdt. Kijk omhoog en tel het aantal ballen dat je hebt. Klaar? Dan gaan we nu verder.

Stap 2: Denkbeeldige ballen

Druk, druk, druk. Tijdsdruk zit vaak ‘tussen de oren’. Vraag in een willekeurige organisatie aan 10 personen of ze het druk hebben, en 8 (of meer) daarvan zullen deze vraag volmondig met ‘Ja’ beantwoorden. Vraag nu aan dezelfde personen of hun collega’s het druk hebben en je krijgt een heel ander beeld. Blijkbaar houden we dus veel denkbeeldige ballen in de lucht.

Er is een groot verschil tussen je druk denken en het druk hebben. Het verschil hiertussen zijn de denkbeeldige ballen. Denkbeeldige ballen zijn ballen waarmee je jezelf voor de gek houdt. Ze bestaan niet echt. Deze mag je nu loslaten en laten vallen.

Stap 3: Ballen van een ander

Ballen van een ander zijn de ballen die niet van jou zijn maar die je toch in de lucht houdt. Iemand heeft ze een keer opgegooid en jij hebt ze gevangen. Deze ballen mag je nu weer teruggooien naar de juiste eigenaar.

En je hoeft niet altijd JA te zeggen wanneer iemand anders een bal naar jouw gooit. Het is aan jou om hem te vangen, of niet.

Stap 4: Ballen met een kleurtje: Prioriteiten stellen

Zien al jouw ballen er hetzelfde uit? Dan is het hoog tijd om ze een kleurtje te geven (b.v. Rood, Oranje, Blauw). Door prioriteiten te stellen maak je onderscheidt tussen de belangrijke ballen en ballen die minder belangrijk zijn.

Stap 5: Keuzes maken

Met gekleurde ballen is het makkelijker om keuzes te maken. Je kunt b.v. kiezen om alleen de rode en oranje ballen in de lucht te houden en de blauwe ballen even opzij te zetten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om sommige ballen te gooien of te delegeren naar een ander. Het is aan jou hoeveel ballen jij in de lucht wilt houden.

Stap 6: Ballen uit het verleden en ballen uit de toekomst

Ballen uit het verleden zijn ballen die je nog wel in de lucht houdt maar die inmiddels verleden tijd zijn. Je bent er nog wel mee bezig, misschien uit gewoonte, of je kan er geen afscheid van nemen. Deze ballen mag je een mooi plekje geven zodat je er af en toe naar kunt kijken maar niet meer omhoog hoeft te houden.

Ballen uit de toekomst zijn de zorgen die je maakt over de toekomst. ‘Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.’ Deze ballen hebben nu nog geen nut en mag je bewaren voor later.

Stap 7: Belemmerende ballen

Na het prioriteiten stellen, keuzes maken, en alle ander ballen die je hebt laten vallen of opgeborgen zijn er ook nog de belemmerende ballen.

Belemmerende ballen zijn ballen die je in de weg zitten maar steeds maar terug komen. Denk hierbij aan belemmerende en irrationele gedachten, angsten, onzekerheden en andere hersenspinsels. Je kan ze missen als kiespijn en ze zijn niet (meer) nodig. Hou ze eens een tijdje vast, en geef ze aandacht, in plaats van ze steeds maar ophoog te blijven gooien.

Meer tips nodig over prioriteiten stellen en keuzes maken?

Wil je meer tips over prioriteiten stellen, keuzes maken en time management? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment