Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Van control freak naar de controle loslaten

Ben jij een ‘control freak’, wil je alles zelf doen, en zoveel mogelijk situaties naar jouw hand zetten? Heb je er last van en wil je er wat aan doen?

De controle loslaten, makkelijker gezegd dan gedaan, hoe doe je dat? In dit artikel vind je nuttige tips over het waarom van controle willen houden en hoe je als ‘control freak’ de controle kunt loslaten.

Controle houden

Controle willen houden komt veelal voort uit angst dat de werkelijkheid, of jouw verwachting hiervan, anders is of anders zal gaat worden dan je in gedachten hebt.

Hierdoor ga je op een krampachtige manier zaken vasthouden, en controleren, vaak nog met tegenovergesteld effect ook. Het is erg vermoeiend, voor jezelf, maar ook voor een ander. Je zet jezelf letterlijk en figuurlijk vast.

Wanneer ben je een ‘control freak’?

Hieronder vind je een korte checklist. Je bent een ‘control freak’ als 7 of meer van de onderstaande zaken op jou van toepassing zijn:

 • Je bang bent om de controle te verliezen, ook bij dagelijkse taken of werkzaamheden.
 • Je wilt niets uit handen geven en alles zelf doen.
 • Je hebt een grote angst om de zekerheid op te geven en aan nieuwe en onbekende dingen te beginnen.
 • Je vertrouwt anderen meestal niet bij het uitvoeren van taken, en/of je controleert ze naderhand of ze het wel goed gedaan hebben.
 • Je hebt de neiging om je zin door te drammen, bang dat dingen anders lopen dan jij in gedachten hebt.
 • Je stelt hoge eisen aan jezelf en aan anderen. Anderen kunnen aan jouw eisen nauwelijks voldoen.
 • Je wordt kwaad als het niet gaat zoals jij wilt of als anderen niet precies doen wat jij zegt.
 • Je piekert veel en maakt je zorgen over zaken die je mogelijk niet onder controle hebt.
 • Je gebruikt veelvuldig het woord MOETEN. “Het MOET gaan zoals ik wil.”, of “Jij MOET….”
 • Anderen noemen je een ‘control freak’.

Enkele voorbeelden

Je wilt alles zelf doen want niemand doet het zoals jij. Anderen maken toch alleen maar fouten. Je laat ze dat maar al te graag weten ook. Je creëert hiermee een vicieuze cirkel waarin anderen bang zijn voor jouw kritiek. Je geeft ze het gevoel het toch nooit goed te doen. Hoe meer jij gaat controleren, hoe passiever de ander wordt.

Thuis doe jij de boodschappen want jouw partner vergeet toch altijd wat of komt met het verkeerde thuis. Ook huishoudelijk taken doe je liever zelf, dan gebeurt het in ieder geval goed. Ondertussen wordt je steeds vermoeider en prikkelbaarder omdat het allemaal niet meer te bolwerken is.

Oorzaak en gevolg

Als jij de controle hebt, heeft een ander hem niet. Realiseer je dat hoe meer jij de touwtjes in handen neemt, hoe minder ruimte jij aan een ander geeft. Wil je dat een ander juist meer verantwoordelijkheid neemt, dan ben jij degene die deze ruimte zal moeten geven.

Ook angst kun je loslaten

Dit principe geldt ook voor de angst om de controle te verliezen. Juist door de controle krampachtig vast te houden vergroot je de angst om hem weer kwijt te raken.

Controle houden en de gevolgen

Te veel controle willen houden leidt vroeg of laat tot problemen. Problemen in de relatie met anderen, maar ook problemen met jezelf. Veel burn-out ’s zijn te herleiden tot een ongezonde vorm van controle willen hebben, en komen dan ook veelvuldig voor bij ‘control freaks’.

Waar je de controle vasthoudt is geen ruimte voor nieuwe dingen. Wanneer je de controle kunt loslaten geef je ook ruimte aan creativiteit, spontaniteit, en kun je nieuwe dingen laten ontstaan.

Verzet je dus niet tegen de werkelijkheid en accepteer de dingen zoals ze zijn. Leer te kijken naar wat er is, en niet wat jij vindt dat er zou moeten zijn. Richt je aandacht niet op het probleem, hierin denk je jezelf vast. Richt je in plaats daarvan op de mogelijkheden, van jezelf, en van een ander. Geef jezelf de ruimte om de controle los te laten.

De controle loslaten in 3 weken

De controle loslaten, hoe doe je dat? Gebruik onderstaande stappen zodat je in 3 weken de controle kunt loslaten:

 1. Begin met het definiëren van het eindresultaat. Wat wil je bereiken en waar wil je de controle over loslaten?
 2. Maak nu een actieplan: Waar belemmer je jezelf en wat doe je nu al goed? Wat moet je stoppen te doen en wat kan je blijven doen? Wat kan je veranderen of anders gaan doen? En wat kan je beginnen te doen?
 3. Nu is het tijd voor actie: de controle loslaten. Stap nu voorzichtig uit je comfort zone en begin met kleine behapbare dingen die je los wilt laten. Maak de stappen bewust niet al te groot. Kies iedere dag iets anders en doe dit gedurende één week.
 4. Na deze week evalueer je. Hoe was het om de controle los te laten? Hoe voelt het en wat is er gebeurd?
 5. In week 2 ga je verder met iedere dag iets loslaten en maak je de stappen groter. Je laat nu ook de wat grotere dingen los. Ook na deze week evalueer je.
 6. Je hebt nu geleerd dat het mogelijk is om de controle stap voor stap los te laten. In week 3 ga je op de ingeslagen weg verder en laat je de controle over nog grotere dingen los. Ook na deze week evalueer je. Kijk terug op waar je allemaal de controle over hebt losgelaten.

Hulp bij de controle loslaten

Wil je de controle loslaten en heb je hierbij hulp nodig? Kijk dan op mijn aanbevolen boeken pagina voor een boek dat je hierbij kan helpen. Wil je hulp van mij als life coach? Neem dan contact op voor een afspraak.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment