Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Help, mijn man/vrouw heeft een midlife crisis!

Het zal je maar gebeuren, dacht je iemand al jaren te kennen, krijgt hij/zij een midlife crisis.

Ben je inmiddels de wanhoop nabij? Dit artikel biedt hulp. Hoe ga je er als partner mee om als jouw man of vrouw een midlife crisis heeft?

Help, mijn man/vrouw heeft een midlife crisis!

Wanneer één van de partners een midlife crisis heeft kan dit voor veel spanningen in de relatie zorgen. Als bezorgde partner wil je hier natuurlijk wat aan doen.

De eerste reactie is vaak om te vragen wat er aan de hand is en direct je hulp aan te bieden. Of misschien ga je wel beschuldigend of vanuit de slachtofferrol reageren? Vaak werken deze reacties echter contraproductief omdat dit weer extra druk bij jouw partner veroorzaakt.

Jouw partner ervaart druk die hij/zij wil oplossen

Feitelijk is de midlife crisis niet anders dan druk die jouw partner ervaart en wil oplossen. Is dit nog wel wat ik wil? Wat is nu echt belangrijk? Wat maakt mij nu echt gelukkig? Dit kan druk zijn op het gebied van werk, relatie, kinderen, ouders, huisvesting of gezondheid. Er zijn dan 3 dingen die kunnen gebeuren, hij/zij:

  • Zit nog in de ontkenningsfase en/of ervaart zijn/haar midlife crisis niet als een serieus probleem.
  • Wil voor de druk vluchten/weglopen.
  • Is op zoek naar een oplossing.

Ontkenning midlife crisis – “Laat mij maar!”

De ontkenningsfase kan wel enkele maanden duren. Jouw partner geeft misschien wel anderen de schuld van de druk die hij/zij ervaart en wil van een midlife crisis al helemaal niets weten.

Wat je wilt is dat jouw partner zich bewust van zijn situatie wordt zonder dat hij/zij nog meer druk ervaart dan nu al het geval is. Probeer niet te gaan “redden”, beschuldigend of kwetsend te zijn of je zelf slachtoffer van de situatie te gaan voelen.

Blijf je partner als een persoon zien die in staat is om zijn/haar problemen zelf op te lossen. Toon begrip en geeft hem/haar tijd. Dit wil niet zeggen dat je passief moet blijven, je mag jouw partner best wel helpen, of uitdagen, zijn/haar situatie onder ogen te zien zodat hij/zij een oplossing gaat vinden. Doe dit wel op een constructieve manier.

Vluchten/wegglopen – “Ik wil weg van alles!”

Jouw partner is zich er terdege van bewust dat hij/zij een midlife crisis heeft, en de impact die dit op hem/haar heeft, en wil vooral vluchten of weglopen uit het leven dat hij/zij nu leidt.

Belangrijk is om jouw partner niet verder in het nauw te drijven. Dit zal het vluchtgedrag alleen maar verergeren. Toon begrip voor de situatie en ga na welke druk jij in het leven van jouw partner veroorzaakt, of veroorzaakt hebt. Wat zijn de (rol)patronen in jullie relatie? Hoe benader jij jouw partner en hoe communiceren jullie? Verminder deze druk als dit kan.

Ook hier geldt dat je op een constructieve manier je partner mag helpen zijn/haar situatie onder ogen te zien zodat hij/zij een oplossing gaat vinden. Besef dat vluchten vaak geen oplossing brengt.

Op zoek naar een oplossing – “Ik wil bewuster gaan leven!”

Je partner is zich bewust van de midlife crisis, en dat deze zijn/haar leven behoorlijk op zijn kop zet. Vaak betekent dit dat men bewuster wil gaan leven. Dit is vaak de fase waarin mensen bij mij als life coach om hulp komen vragen.

Steun hem/haar hierin maar besef dat alle belangrijke issues die hij/zij al jaren heeft vermeden nu eindelijk aan bod komen, ook jullie relatie. De geest is uit de fles en zal er nooit meer op dezelfde manier ingaan. Je wordt dus zelf ook met de neus op de feiten gedrukt. Belangrijk is om voor jezelf na te gaan wat jij nu echt wil.

Ga er zelf niet aan onderdoor

Vaak is alle aandacht gericht op jouw partner. Het is belangrijk om ook voor jezelf te blijven zorgen. Soms zie je dat één van de partners de relatie ten koste van alles wil redden. Blijf niet in valse hoop hangen wanneer de relatie echt niet meer werkt. En vergeet niet, ook jij mag om hulp vragen wanneer je deze nodig hebt!

Meer midlife crisis info nodig?

Wil je meer informatie over de midlife crisis? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site, of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one

Leave a Comment