Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Gelukkig zijn: wat is geluk en hoe kan ik gelukkig worden?

Gelukkig zijn is een bewuste keuze. Kies je voor geluk, dan richt je je aandacht op wat je wilt, niet op wat je niet wilt.

Maar wat is geluk nu eigenlijk? Lees in dit artikel alles over gelukkig zijn en hoe kun je gelukkig kunt worden.

Gelukkig zijn, wat is geluk?

Wat is geluk? Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Maar één ding is zeker: echt geluk komt van binnenuit. Extern geluk is een illusie. Zolang je het geluk buiten jezelf zoekt ga je het niet vinden.

Door je geluk afhankelijk te maken van anderen, de omstandigheden, of het toeval geef je alle regie uit handen en maak je jezelf machteloos. Hieronder vind je de drie belangrijkste misvattingen over geluk:

 • Geluk is te vinden, het ligt buiten jezelf. Geluk ligt in de toekomst of geluk moet je overkomen.
 • Geluk is afhankelijk van de omstandigheden.
 • Je bent gelukkig of je bent het niet. Je wordt met geluk geboren.

Echt gelukkig zijn is echter een keuze en wordt bepaalt door jezelf, en niemand anders.

Hoe kan ik gelukkig worden: de formule voor geluk

Het klinkt simpel zo’n formule voor geluk: richt je aandacht op wat je wilt en je zult gelukkig worden. Is het daadwerkelijk zo makkelijk? Ja, in essentie wel. Wat hierbij belangrijk is dat je je gaat beseffen hoe destructief het is om te denken aan iets die je niet (meer) wilt.

De vicieuze cirkel van angst en denken in problemen

Wanneer jouw focus gericht is op de dingen die je niet meer wilt in jouw leven, ligt je aandacht op het probleem en de angst en stress die dit oproept. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden van redenen waarom mensen ongelukkig kunnen zijn:

 • “Ik wil geen schulden meer.”
 • “Ik wil niet meer werkloos zijn.”
 • “Ik wil niet meer single zijn.”
 • “Ik wil mij geen zorgen meer maken.”

In alle voorbeelden roepen ze angst en stress op. Door deze angst en stress wordt het oudste gedeelte van onze hersenen, het reptielenbrein (de hersenstam), geactiveerd. Het reptielenbrein vormt het primitiefste hersengebied en is verantwoordelijk voor de vecht, vlucht of bevries respons en voor vele fundamentele biologische functies.

Door te denken in problemen gaan we dus als het ware in overlevingsmode. Onze hogere denkvermogens, maar ook het contact met ons geluksgevoelens, worden afgesloten om maar te kunnen overleven. De energie in ons lichaam is immers nodig om te kunnen vechten, vluchten of te bevriezen. Hierdoor ben je als het ware slachtoffer van je eigen gedachtes geworden.

Je voelt je machteloos, ongelukkig en zit in een vicieuze cirkel: “Als ik het probleem maar tackle, dan pas kan ik gelukkig zijn.” Het leven voelt als een achtbaan. Je bent ongelukkig maar beleeft ook kortstondige geluksmomenten, wanneer een probleem opgelost is. Tot het volgende probleem weer opduikt.

Gelukkig zijn is vooral aandacht geven aan wat je wilt

Wanneer je focust op wat je wilt vindt er een positieve verschuiving in de hersenen plaats. Dit is een verschuiving in de neurologie van het reptielenbrein (wat vooral instinctief, reactief en angst gedreven is) naar de prefrontale cortex welke meer rationeel en doelgericht is. Je gaat dus bewuster denken en handelen.

Je bent dan niet meer bezig met overleven maar veel beter in staat om logischer te denken, in mogelijkheden, hoop, veerkracht en passie. Het is belangrijk om te beseffen dat dit een bewuste keuze is om zo te leven. In plaats van te overleven, ga je leven, en dit is een wereld van verschil. Je maakt gebruik van alle mogelijkheden die je als mens tot je beschikking hebt.

Dit roept passie en positieve energie op en geeft een gevoel van geluk: Je bent op weg om jouw dromen te verwezenlijken.

Tips om gelukkig te worden

Tot slot nog enkele tips op gelukkig(er) te worden:

 • Richt je aandacht op wat je wilt, ga resultaatgericht denken en handelen, empower jezelf en durf je dromen te leven.
 • Geluk is een werkwoord. Je zult er wat voor moeten doen. Geluk en optimisme moet je namelijk cultiveren. Hoe je tegen de wereld aankijkt bepaalt voor een groot deel hoe gelukkig je bent. Is jouw glas half vol of half leeg?
 • Wees dankbaar. Toon je dankbaarheid en neem dingen niet als voor vanzelfsprekend.
 • Koester je vriendschappen en sociale relaties. Iets voor anderen betekenen, vriendelijk zijn of anderen troosten wanneer dit nodig is.
 • Geniet van de kleine dingen in het leven. Leef meer in het hier en nu.
 • Geloof en spiritualiteit versterken je gevoel van geluk.
 • Zorg goed voor je eigen lichaam. Bewegen maakt mensen gelukkig. Ga dus regelmatig wandelen, sporten of doe dingen waarbij je lichaam in beweging is.

Meer informatie nodig over geluk?

Wil je meer lezen over geluk, gelukkig zijn, of hoe je gelukkig kunt worden? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment