Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Zonder zorgen en met een schone lei het nieuwe jaar in

Het RTL 4 programma Editie NL vroeg mij afgelopen maandag, 31 december 2012, om commentaar te geven bij hun actie in de Efteling om mensen hun zorgen op een briefje te schrijven en te verbranden, zodat ze zonder zorgen en met een brandschone lei het nieuwe jaar in kunnen gaan.

Zonder zorgen en met een schone lei het nieuwe jaar in

Je zorgen op een briefje schrijven en verbranden werk als een ritueel. Door ze op te schrijven haal je ze uit je hoofd en kun je er op een rituele manier afscheid van nemen en een nieuwe start maken om zonder zorgen, en met een schone lei, het nieuwe jaar in te gaan.

Verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven

Zorg wel dat dit ritueel het begin (of de afsluiting van) is van een veranderingsproces. Maak er een nieuwe start van door je niet meer machteloos te voelen, en een slachtofferrol te stappen, maar empower jezelf door 100% verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven.

Het is erg makkelijk om de oorzaak van jouw zorgen buiten jezelf te leggen: jouw werkgever, de economie, de regering, kinderen, ouders, jouw partner, of noem maar op. Hiermee leg je de verantwoordelijkheid over je zorgen buiten jezelf. Op het moment dat je de verantwoording terug pakt kun je er ook wat aan gaan doen.

Tips om zonder zorgen het nieuwe jaar in te gaan

  • Neem je verantwoordelijkheid, wees geen slachtoffer van je zorgen, maar doe er wat aan.
  • Schrijf al je zorgen op. Dit is vooral nuttig wanneer je vaak wakker ligt van dingen die je misschien gaat vergeten. Wanneer jij je gedachten opschrijft, schrijf je ze uit je hoofd. In de ochtend pak je het lijstje weer op en kun je ermee aan de slag gaan.
  • Deel je zorgen met anderen. Over je zorgen praten geeft verlichting.
  • Realiseer je dat als je je zorgen maakt dit meestal betekent dat je uitgaat van het slechts mogelijke scenario. Je maakt je zorgen groter dan ze daadwerkelijk zijn. Meestal loopt het niet zo’n vaart en mocht het dan toch gebeuren dan blijkt dat je het, op de één of andere manier, als minder erg zal ervaren dan je eerst dacht. Als mens kunnen we namelijk beter omgaan met een voldongen feit, in het hier en nu, dan met een onzekere toekomst.
  • Bekijk je zorgen vanuit een ander perspectief. Stel jezelf voor dat je vanuit de toekomst terugkijkt op jezelf (die zich nu zorgen maakt), vanuit de positie van een ander. Hoe belangrijk zijn je zorgen dan nog?
  • Er is een directe relatie tussen lichaam en geest. Zorg voor voldoende rust en beweging. Ben je moe, of lichamelijk niet fit, dan verhoog je de kans om je zorgen maken.
  • Beweeg en doe iets met je lichaam. Ga wandelen of pak de fiets; je zult zien dat dit verlichting geeft.
  • Heb je gemerkt dat als jij je zorgen maakt dit altijd gaat over iets dat nog moet gebeuren, maar nooit over het huidige moment? Vraag jezelf af: Heb ik nu, op dit moment, een probleem?

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie hebben over hoe je kunt stoppen met piekeren en je zorgen maken? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment