Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Goede voornemens en doelen voor het nieuwe jaar volhouden

Afgelopen zondag had ik een kort interview op Radio 2 over het volhouden van goede voornemens. Waarom houden zoveel mensen hun goede voornemens niet vol? In dit artikel wil ik hier dieper op ingaan. Met andere woorden: hoe hou je goede voornemens wel vol.

Goede voornemens

Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar: meer bewegen, gezonder eten, afvallen, meer tijd met vrienden doorbrengen of stoppen met roken. Velen beginnen er aan, weinigen behalen het doel. Hoe komt dit?

Goede voornemens volhouden begint met goed definiëren van wat je nu echt wilt, wat de winst is en wat je er voor op moet geven. De winst moet altijd groter zijn dan dat wat je in de huidige situatie hebt. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je het niet zult volhouden en terugvalt in oud gedrag.

Goede voornemens volhouden

Als je iets echt wilt, dan gaat het je ook lukken. Denk maar eens aan vroeger toen je als kind dat speciale stuk speelgoed wilde. Het verlangen, en het gevoel daarbij, was zo groot dat je er alles voor deed om het te krijgen. Al moest je het 1000 keer vragen, of er 12 maanden zakgeld voor opsparen, het ging lukken.

Ditzelfde verlangen heb je nodig bij goede voornemens. Het verlangen om gezonder te zijn, schone longen, schone adem en meer zuurstof binnen te krijgen moet zo groot zijn dat je hierdoor wilt stoppen met roken. Niet pas per 1 januari, maar nu meteen!

Tips bij het definiëren van goede voornemens

Schrijf goede voornemens bevestigend op (wat je wilt, niet wat niet wilt) en gebruik de tegenwoordige tijd. Laat je niet beperken door twijfels en (on)mogelijkheden. Definieer nog geen concrete doelen, die komen laten.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Nu je weet wat je wilt dien je vervolgens je zo eerlijk en objectief als mogelijk naar jezelf te kijken. Wat in de huidige situatie is ondersteunend aan het goede voornemen? En ook, wat is op dit moment belemmerend om jouw goede voornemen te doen slagen?

Denk hierbij aan vaardigheden die je hebt, gedrag, objectieve feiten en gevoelens. Probeer dit niet te labelen als goed of slecht, maar gewoon zoals ze zijn.

Mogelijke volgende stappen die je kunt zetten

Begin nu te onderzoeken wat je kunt doen om richting jouw goede voornemen te bewegen. Dit moeten kleine, uitvoerbare en haalbare stappen zijn.

Vragen die hierbij horen zijn: Wat kan ik stoppen te doen? Wat kan ik blijven doen? Wat kan ik veranderen of anders gaan doen? Wat kan ik beginnen te doen?

Stappen zetten naar jouw goede voornemen(s)

Nu is het tijd om stappen te zetten richting jouw goede voornemen(s). Je hebt in de vorige paragraaf een aantal mogelijk stappen onderzocht. Identificeer nu welke van deze stappen het meeste potentieel hebben om bij te dragen aan het goede voornemen, en die je nu kunt zetten.

Let op dat deze stappen (groot of klein) uitvoerbaar zijn en voor de volle 100% door jou gedaan kunnen worden, en waar je mee kunt starten binnen 30 dagen. Geef ook een datum op wanneer je de stappen gerealiseerd hebt.

Je zult zien dat je op deze manier veel meer kans van slagen hebt dan zomaar aan goede voornemens beginnen. En heb je hulp nodig met goede voornemens volhouden? Gun jezelf een coach!

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one
  • Hugo Bakker Dec 20, 2012, 10:40 am

    Goed artikel Patrick, een brandend verlangen en eigenlijk NU willen ipv 1 januari, mooi.
    groeten, Hugo

Leave a Comment