Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Faalangst kenmerken, faalangst tips en faalangst overwinnen

Faalangst is een abnormale, en vaak onrealistische, angst om te falen en fouten te maken. Faalangst kan je verhinderen om dingen te ondernemen, nieuwe mensen te ontmoeten of het werk te doen dat je leuk vindt en bij je past.

Veel mensen hebben last van faalangst, gelukkig is er veel aan te doen. In dit artikel ga ik dieper in op de kenmerken van faalangst en geef ik tips om faalangst te overwinnen.

Faalangst kenmerken

Een belangrijk kenmerk van faalangst is dat jouw omgeving vaak wel overtuigt is van jouw kunnen, maar jijzelf niet. Je bent bang om te falen, fouten te maken, of door de mand te vallen. Hieronder de meest voorkomende kenmerken van faalangst:

 • Faalangst is een abnormale, en vaak onrealistische, angst om fouten te maken.
 • Faalangst verhindert je om dingen te ondernemen. Je verzint vaak excuses of strategieën om iets niet te hoeven doen.
 • Je voelt je niet goed genoeg en je bent bang om je werk, of andere taken, niet aan te kunnen.
 • Je voelt je minder capabel dan anderen.
 • Je haalt jezelf naar beneden en maakt bij voorbaat al excuses dat het wel niet goed zal gaan of niet goed genoeg is.
 • Je verwacht bij ieder gesprek, b.v. met je baas, dat hierin vertelt gaat worden dat je niet goed genoeg bent en/of je werk of taak niet aankunt en ontslagen zult worden.
 • Perfectionisme en faalangst gaan vaak samen. Je legt de lat onrealistisch hoog voor jezelf. De verwachtingen bij anderen zijn vaak lager.
 • Ook een gebrek aan zelfvertrouwen en faalangst gaan vaak samen.
 • Faalangst is een echte angst, net zoals b.v. een spinnenangst.
 • Faalangst ervaar je niet alleen mentaal maar gaat vaak samen met stress en spanning in je hele lichaam: Je wilt iets aan de situatie doen, je wilt vluchten of je raakt verkrampt (vechten, vluchten of bevriezen).
 • Faalangst heeft vaak de werking van een “self-fulfilling prophecy”. Door de angst om te falen zet je datgene in werking waar je bang voor bent.

Faalangst tips en faalangst overwinnen

Blijf niet met je faalangst zitten, er is gelukkig veel aan te doen. Bedenk wel dat symptoombestrijding alleen niet voldoende is om je faalangst te overwinnen. Om volledig van je faalangst af te komen moet je op zoek gaan naar de oorzaak. Hieronder vind je tips om faalangst te verminderen of helemaal te doen verdwijnen.

 • Iedereen maakt fouten. Je leert namelijk alleen van de fouten die je maakt. Kijk maar naar hoe kinderen dit doen. Zou jij hebben leren lopen, praten of lezen als je het als kind na de eerste paar pogingen had opgegeven?
 • Ga na hoe reëel je faalangst is. Door hier goed bij stil te staan zal je merken dat je faalangst vaak onrealistisch is. Maak b.v. maar eens een kansberekening van hoe realistisch het is dat jouw “worst case scenario” werkelijkheid zal worden.
 • Ga na wat falen voor jou betekent en wat de daadwerkelijke verwachtingen bij anderen zijn. Als je de lat onrealistisch hoog hebt gelegd heb je jezelf een doel gesteld dat niet te halen is. Zet dus doelen voor jezelf die te halen zijn.
 • Door te leren omgaan met, en verhullen van, je faalangst is deze nog niet verdwenen. Coping strategieën kosten veel energie en maken de angst vaak alleen nog erger.
 • Ga op zoek naar de oorzaak van je faalangst. Dit kan b.v. een belemmerende overtuiging of de herinnering aan een nare ervaring uit het verleden zijn.
 • Door de faalangst bij de wortel aan te pakken verdwijnt ook de angst.
 • “Feel the fear and do it anyway”. Net als met andere vormen van angst wordt faalangst vaak alleen maar groter naarmate je langer datgene vermijdt waarvoor je bang bent.
 • Door de angst aan te gaan, en uit je comfort zone te stappen, raak je langzaam maar zeker comfortabel met de beangstigende situatie. Doe dit wel met kleine stapjes. Met iedere stap die je neemt wordt je comfort zone groter.
 • Blijf niet met je faalangst zitten en zoek hulp waar nodig. Vaak kun je met enkele coachsessies van je faalangst afkomen.

Tot slot

Ik sluit dit artikel af met een oud Hollands gedicht. Bedenk dat de faalangst vaak vele malen erger is dan datgene waar je bang voor bent:

Een mens lijdt dikwijls het meest.

Door het lijden dat hij vreest.

Doch dat nooit op zal dagen.

Zo heeft men meer te dragen, dan God te dragen geeft.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
 • Stephanie Dec 19, 2012, 10:43 am

  Goeie tips om faalangst te overwinnen. Wat ik zelf ook vaak doe wanneer ik ergens onnodig zenuwachtig voor ben is mezelf afvragen: wat is het aller ergste wat me kan overkomen? Dat relativeert de boel een beetje.
  Daarna denk ik aan iets grappigs waar ik erg om kan lachen. Zo maak ik wat goede lach hormonen aan in m’n hersenen, zodat ik makkelijker kan ontspannen en mijn ding kan doen.

  Wellicht hebben anderen ook iets aan deze extra tips die bij mij erg goed werken.

Leave a Comment