Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Over vertrouwen, achterdochtig zijn en mensen wantrouwen

Wanneer je geen vertrouwen (meer) in anderen hebt, kun je daar veel last van hebben. Je wantrouwt anderen, bent achterdochtig en kunt geen dingen uit handen geven. Altijd bang om bevestigd te worden in je gevoel van onveiligheid.

Anderen vertrouwen

Het zou naïef zijn als je iedereen volledig zou vertrouwen. Bij de één ben je wat voorzichtiger, een ander vertrouw je wat meer. Dit is een vorm van zelfbescherming, je leert nu eenmaal door de ervaringen die je opdoet. Heeft iemand in het verleden je vertrouwen beschaamt, of heb je te maken met een nieuwe en onbekende situatie, dan ben je waarschijnlijk wat terughoudender in het vertrouwen dat je hebt. Dat is heel normaal.

Oorzaak achterdochtig zijn en mensen wantrouwen

Maar wat als jouw achterdocht en wantrouwen ongezond aan het worden is? Als het je hele leven aan het beheersen is en je niemand meer vertrouwt? Dan is het tijd om er wat aan te gaan doen.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van jouw wantrouwen. Vaak zijn dit negatieve ervaringen uit het verleden. Fysiek en verbaal geweld, misbruik, verwaarlozing, pesten, en andere trauma’s kunnen diepe wonden achterlaten. Maar ook iemand verliezen, een scheiding of ontslagen worden kan er veel impact hebben. Belangrijk is om dit te onderzoeken, en voor jezelf te (h)erkennen, zodat je er wat mee kunt doen. Je wilt toch niet je hele leven achterdochtig hoeven te zijn?

Overtuigingen

Net als met een negatief zelfbeeld heeft een ongezonde vorm van achterdocht en wantrouwen te maken met de (vaak) onbewuste overtuigingen die je over jezelf, en anderen, hebt. Wat wij over onszelf geloven, onze overtuigingen, bepaalt immers onze realiteit. Als je gelooft dat anderen niet te vertrouwen zijn, en je kwaad kunnen doen, is dit ook de werkelijkheid die je terug krijgt.

Veel van onze kernovertuigingen ontstaan al in de eerste 6 jaar van ons leven. Als kind krijgen we ze mee van onze ouders en de omgeving waarin we opgroeien. Deze overtuigingen zijn de filter waarmee we onze werkelijkheid waarnemen.

Een kind dat te maken krijgt met een onveilige omgeving, kan dit gaan omzetten in een onbewuste overtuiging dat de wereld een onveilige plek is en hij altijd op zijn hoede moet zijn. Dit kan hij zijn hele leven met zich meedragen.

Wat geloof je over jezelf en anderen?

Als je gelooft dat anderen niet te vertrouwen zijn is dit ook de werkelijkheid die je terug krijgt. En als je gelooft dat de wereld een onveilige plek is, zie je alleen onveilige situaties. Kijk maar eens naar de volgende overtuigingen, misschien zijn sommige wel herkenbaar. Hoe zou jouw werkelijkheid eruit zien als je onderstaand belemmerende overtuigingen zou geloven?

 • “Ik voel mij niet veilig.”
 • “De wereld is niet veilig.”
 • “Ik vertrouw anderen niet.”
 • “Ik ben machteloos.”
 • “Ik ben het niet waard.”
 • “Er is iets mis met mij.”
 • “Er is iets mis met …….”

Van achterdochtig zijn en wantrouwen naar vertrouwen

Wil je weer naar een gezonde balans tussen vertrouwen en wantrouwen, dan is het noodzakelijk om jouw mentale belemmeringen, angsten en emotionele blokkades om te zetten in krachtige positieve overtuigingen. Er is dus werk aan de winkel en hier zal je zelf de eerste stap voor moeten zetten. Ik hoop dat dit artikel een aanzet zal zijn om dit te gaan doen.

Het verleden kun je niet meer veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe je ermee omgaat, en wat je over jezelf en anderen wilt geloven. Wil je je machteloos blijven voelen, vol angst, achterdocht of wantrouwen, of met vertrouwen de toekomst tegemoet treden. Aan jou de keuze.

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over een negatief zelfbeeld en belemmerende overtuigingen? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

3 comments… add one
 • Lonneke Jan 21, 2014, 9:43 pm

  Het is naar als mensen achterdochtig zijn. Het valt mij trouwens wel op dat heel vaak (niet altijd) dit soort mensen zelf niet te vertrouwen zijn. Hoe kan je ooit leren mensen te vertrouwen als je zelf niet te vertrouwen bent.
  Nooit dus.

  Ik wil zulke mensen ook niet meer in mijn nabijheid. Ze zijn volwassen en kunnen keuzes maken ongeacht wat ze meegemaakt hebben .

  En als iemand ervoor kiest anderen te belazeren en dan vervolgens achterdocht toont naar mensen dan ben ik volledig klaar met zulke mensen.
  Kijk eerst eens naar jezelf en werp jezelf aan een kritisch onderzoek. Veel mensen lijkt dat een stap te ver.
  Lonneke

 • Dieuwke May 18, 2015, 9:28 pm

  Zelf heb ik dingen meegemaakt in het leven waardoor ik zo goed als niemand meer echt vertrouwde, liet weinig van mezelf zien en schakelde als het ware mijn gevoelens uit als ik buiten de deur was…. Na een ingrijpend moment heb ik eerst een paar maanden ontkent dat ik een probleem had en dat er gevolgen waren op psychisch gebied. Na 3 maand heb ik eindelijk toegegeven en een vertrouwenspersoon opgezicht, we zijn nu ongeveer 2 a 3 maanden verder en het gaat steeds beter.

  Mensen denken dat erover praten niet helpt maar dat doet het wel degelijk. Geloof me.

  Dieuwke

 • Mart Oct 13, 2016, 7:21 pm

  Lonneke, als mensen alleen maar een hekel aan iemand hebben omdat hij wantrouwend is dan zijn die mensen zelf niet te vertrouwen.

Leave a Comment