Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Midlife info: over de middelbare leeftijd en de midlife crisis

Midlife, of middelbare leeftijd, is een bijzondere periode. Het is de levensfase tussen 35-55 jaar en opeens is er het besef niet meer jong, maar op of over “de helft” te zijn.

Dit besef kan een aantal processen in gang zetten waarin je je gaan heroriënteren, op werk en privé gebied, en op zoek gaat naar de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Midlife crisis

De middelbare leeftijd is ook de periode van de beruchte midlife crisis. De aanleiding is vaak dat er op één van de volgende levensgebieden druk is ontstaan: Relatie, kinderen, ouders, werk en huisvesting. De midlife crisis gaat meestal over de volgende vragen: “Leef ik wel het leven dat ik wil leven?” en “Is dit nog wel wat ik wil?”

We kennen allemaal wel de clichés van mannen met een 20 jaar jongere vriendin, en vrouwen die huis en haard verlaten om hun geluk elders te beproeven. In de kern is de midlife crisis echter een heel natuurlijke proces dat, wanneer goed doorlopen, ervoor zorgt dat je sterker in je schoenen komt te staan.

Midlife crisis symptomen en signalen

De midlife crisis geeft druk waardoor mensen (plotseling) grote veranderingen in hun leven kunnen maken zonder de consequenties hiervan te overzien. Bekende midlife crisis symptomen en signalen zijn:

 • Een intense behoefte om die lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
 • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
 • Heimwee naar vroeger.
 • Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk.
 • Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
 • Aanschaffen van kostbare dingen (bijvoorbeeld een sportauto, sieraden of een boot).
 • De behoefte om je af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vroegere vrienden, juist op te zoeken.
 • Ineens elke avond van huis zijn.
 • Nadenken over emigreren of plotseling een verre reis maken.
 • Je heil zoeken bij spirituele stromingen of sekten.
 • Toevlucht zoeken tot gevaarlijke activiteiten, alcohol, drugs of pillen om het gevoel van zinloosheid te verdrijven.

Natuurlijk is het niet zo dat als je plannen hebt om te emigreren of een verre reis te maken je gelijk een midlife crisis hebt. Maar zijn er meerdere symptomen of signalen van toepassing, dan zou dit best wel eens een midlife crisis kunnen zijn.

Midlife crisis oplossen

Wil je de midlife crisis oplossen, bedenkt dan dat vluchten geen oplossing is. De beste keuzes maak je namelijk als je ergens bewust voor kiest, niet als je ergens voor vlucht. Angst is een slechte raadgever.

Gebruik je de midlife crisis echter als aanleiding om op zoek gaat naar de dingen die echt belangrijk voor je zijn, dan zal blijken dat de midlife crisis een “blessing in disguise” is.

Midlife / Middelbare leeftijd

Midlife, de middelbare leeftijd, is daarmee een hele bijzondere periode die naar mij mening best wel wat positiever ervaren mag worden. Je hebt immers de jaren hiervoor gebruikt om kennis en levenservaring op te doen, te rijpen, en nu is de tijd gekomen om al deze levenslessen daadwerkelijk in te gaan zetten zodat om het beste tot je recht te komen.

Alle maskers mag je hierbij afzetten, je hoeft je niet meer anders voor te doen dan je bent om maar te voldoen aan de normen en waarden van anderen: Je mag worden wie jij bent.

Dit betekent niet dat het allemaal van een leien dakje zal gaan. Bij midlife hoort ook keuzes maken. Kiezen voor waar jij gelukkig van wordt en wat nu echt belangrijk voor je is, of een richting op gaan die jouw omgeving niet van je verwacht had. Dit kan best wel wat weerstand oproepen, bij jezelf en bij anderen, maar heb je dit eenmaal overwonnen dan zal je merken dat de middelbare leeftijd je meer voldoening zal geven dan ooit tevoren.

Meer midlife info nodig?

Wil je meer midlife info over de middelbare leeftijd en de midlife crisis? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

3 comments… add one
 • Arjan Sep 12, 2012, 10:16 am

  “Een intense behoefte om die lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
  Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
  Heimwee naar vroeger.
  Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk.
  Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
  Aanschaffen van kostbare dingen (bijvoorbeeld een sportauto, sieraden of een boot).
  De behoefte om je af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vroegere vrienden, juist op te zoeken.
  Ineens elke avond van huis zijn.
  Nadenken over emigreren of plotseling een verre reis maken”

  Ik ben nu 33 en bovenstaande punten heb ik al sinds m’n 20e.
  😀

Leave a Comment