Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Stem wijzer: over bewust stemmen, politiek en de verkiezingen

De verkiezingen komen er weer aan. Politiek Den Haag is in rep en roer en politici doen hun uiterste best zich van hun beste kant te laten zien om kiezers voor zich te winnen. Misschien nu wel meer dan ooit, want er zijn behoorlijk veel zwevende kiezers of kiezers die uit angst of uit protest op een partij stemmen. Er zijn dus veel kiezer te winnen, en te verliezen.

In dit artikel wil ik aan de hand van enkele coaching tools op een andere manier kijken naar de manier waarop mensen hun stem uitbrengen.

Stem wijzer

We leven in een democratie. Stemmen is een recht waarmee je invloed op het systeem kunt uitoefenen. Maak er dus goed gebruik van, en stem wijzer, door bewust te kiezen.

Blijkbaar zijn we het zo gewoon gaan vinden dat veel mensen geeneens de moeite nemen om hun stem uit te brengen. Ik ben altijd van mening geweest dat als je je stem uitbrengt, je de partij of persoon waarvoor jij gekozen hebt verantwoordelijk kunt houden. En wees een eerlijk, kun je dit ook als je geen stem uitbrengt?

Bekijk het ook eens van deze kant: Als je niet de moeite neemt om jouw stem uit te brengen, wat zegt dit dan over jezelf? Als je zelf niet kiest, dan kiest een ander voor jou. Wil jij regisseur of slaaf zijn van je eigen leven? Aan jou de keus.

De beste keuzes maak je als je ergens bewust voor kiest, niet als je ergens voor vlucht. Angst is een slechte raadgever.

Kies jij vanuit de slachtofferrol?

In een vorig artikel, uit de slachtofferrol en dramadriehoek met TED, heb ik de dramadriehoek en de slachtofferrol besproken. Als je de politiek en de verkiezing vanuit de dramadriehoek bekijkt dan krijg je het volgende:

Een slachtoffer voelt zich machteloos en heeft altijd een aanklager nodig. In dit geval is de aanklager de economie, de crisis, Europa, de euro, de regering, buitenlanders, de fiscus, of alles waar hij zich overweldigt door voelt. Als slachtoffer ga je dan op zoek naar een redder. Dit is de politicus of partij die het voor jou gaat opnemen en jou gaat redden.

Er zijn veel mensen die op deze manier kiezen. Ze voelen zich slachtoffer en voelen zich machteloos.

Maar wat zou er gebeuren als je in plaats van slachtoffer te zijn verantwoording over jouw eigen leven gaat nemen en in plaats van je te focussen op problemen, je oriëntatie gaat verleggen naar de resultaten en doelen die je wilt bereiken? Welke stemkeuze zou je dan maken?

Politiek, het is toch allemaal één pot nat

“Het is toch allemaal één pot nat, het zijn allemaal boeven, ik heb geen vertrouwen meer in de politiek!” Is dit een opmerking die iemand zou maken die de regie over zijn leven in eigen handen neemt of vanuit de slachtofferrol?

Als je het ergens niet mee eens bent, dan moet je er wat aan doen. Wil je een baan dan moet je solliciteren, heb je een lekke band, dan moet je hem plakken. Zo simpel is het. Met de politiek is het net zo. Met mopperen en klagen verander je niets. Wil je iets veranderen, dan moet je zelf actie ondernemen. In plaats van reactief kun je proactief worden, b.v. door zelf de politiek in te gaan, om daadwerkelijk invloed uit te oefenen.

Wie kies jij tijdens de komende verkiezingen?

Dit artikel is bewust geen stemadvies. Als coach geef ik niet zo veel adviezen, ik ga liever van de eigen kracht van mensen uit. ik wil mensen bewust maken dat wanneer je zelf weloverwogen ergens voor kiezen, ze veel meer resultaat kunnen bereiken.

Ik wil je dan ook uitdagen om bij de komende verkiezingen bewuster te gaan stemmen, stem wijzer. Je hebt meer invloed dan je denkt! Wie kies jij?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment