Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Uit de slachtofferrol en dramadriehoek met TED

De slachtofferrol aannemen, wat is dat precies? Hoe verhouden de rollen van slachtoffer, redder en aanklager zich tot elkaar in de dramadriehoek, en hoe stap je eruit? Dit artikel gaat hier dieper op in.

De slachtofferrol aannemen

Maar al te vaak leven mensen hun leven vanuit de slachtofferrol. Als slachtoffer voel je je machteloos en zie je alle dingen die jou overkomen als een probleem, en wanneer je dit probleem probeert op te lossen krijg je er weer een ander probleem voor terug. De slachtofferrol staat niet alleen en is onderdeel van de dramadriehoek waarin naast het slachtoffer ook plaats is voor de aanklager en de redder.

De dramadriehoek: slachtoffer, redder en aanklager

Het slachtoffer is de centrale figuur in de dramadriehoek. Een slachtoffer ziet het leven als iets wat hem overkomt en voelt zich machteloos door alle problemen die hij tegenkomt.

Om slachtoffer te zijn heb je een aanklager nodig, dit is de volgende rol in de dramadriehoek. Een slachtoffer heeft de aanklager nodig om hem de schuld te geven van zijn lijden. De aanklager is vaak een persoon maar dit kunnen ook de omstandigheden zijn waarin het slachtoffer verkeert of dit kan bijvoorbeeld ook een ziekte, ramp of ongeluk zijn.

Wanneer een slachtoffer een aanklager tegenkomt gaat hij op zoek naar zijn redder, dit is de laatste rol in de dramadriehoek. De redder neemt het op voor het slachtoffer om zijn lijden weg te nemen. Een slachtoffer wil dat de redder hem redt, of in ieder geval zijn lijden lichter maakt. Een redder kan een persoon zijn, maar ook verschillende vormen van vluchtgedrag of verslavingen zoals gokken, alcohol, computerspelletjes of zelf TV kijken.

In de dramadriehoek wisselen mensen dikwijls van rol. Iemand die jarenlang redder is geweest kan opeens aanklager worden. Een slachtoffer kan gaan redden en een aanklager kan slachtoffer worden. Alle combinaties zijn mogelijk en zonder het te beseffen zit men nog steeds gevangen in de dramadriehoek.

Uit de slachtofferrol en de dramadriehoek

Zoals gezegd ben je als slachtoffer probleem-georiënteerd. Je ziet alleen problemen en niet de oplossingen. Wil je uit de dramadriehoek, dan dien je je focus te verleggen en verantwoordelijkheid te nemen over jouw eigen leven. En in plaats van anderen de schuld te geven, van alles wat er mis gaat in jouw leven, kun je je gaan richten op jouw eigen missie, visie en de doelen die je wilt halen.

TED: Schepper, uitdager en coach

Opnieuw aansluiten bij je dromen en verlangens, en de acties om deze te bereiken, vereist een verandering in denken voor de meeste mensen.

TED staat voor “The Empowerment Dynamic” en kent drie rollen: schepper, uitdager en coach. TED is als het ware het tegengif voor, en de weg uit, de dramadriehoek. Hiermee ben je in staat om je leven te leiden vanuit kracht, met een duidelijk doel, en met mededogen naar jezelf en naar anderen.

Wanneer je in staat bent te veranderen en je kunt verplaatsen in de schepper, uitdager of coach rol dan leef je bewuster en krijgt hierdoor meer keuzes en mogelijkheden in je leven.

Van slachtoffer naar schepper

Centraal in TED staat de schepper rol. Een schepper neemt verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Een schepper gebruikt zijn persoonlijke kracht om zijn eigen beslissingen te nemen als reactie op zijn leefomstandigheden. Gericht door het doel wat hij wil bereiken is een schepper gefocust op het resultaat.

Terwijl het slachtoffer bezwijkt aan het gevoel van machteloosheid, zal een schepper handelen vanuit de wetenschap altijd een keuze te hebben, zelfs als hij wordt geconfronteerd met de onvermijdelijke problemen die horen bij het mens zijn. De schepper rol is resultaatgericht, en scheppers gaan bewust en weloverwogen om met hun huidige omstandigheden terwijl ze bezig zijn het leven voor zichzelf te creëren dat ze willen leiden.

Van aanklager naar uitdager

Scheppers zijn in staat om hun perspectief tegenover de moeilijkheden die ze ondervinden, met mensen of omstandigheden, te transformeren naar uitdagingen. Dit zijn uitdagingen die ze hierdoor aankunnen en kunnen overwinnen. In tegenstelling tot een slachtoffer, die iedere uitdaging ziet als een aanklager, zal een schepper uitdagers (en uitdagingen) zien als iets waar hij wat van kan leren. Uitdagers roepen op tot actie en het ondernemen van actie leidt tot groei.

Uitdagers zijn gefocust op groei en houden een schepper verantwoordelijke terwijl ze ook het leren en het actie en stappen ondernemen aanmoedigen. Een uitdager geeft opbouwende feedback als alternatief voor kritiek, iemand de schuld geven, of iemand willen controleren.

Sommige uitdagers zijn bewust, constructief en meelevend. Terwijl anderen meer confronterend kunnen zijn. Wat het ook mogen zijn, een uitdager spoort aan om nieuwe vaardigheden te leren, beslissingen te nemen of actie te ondernemen richting een bepaalt doel of verlangen.

Van redder naar coach

Een coach helpt een schepper om de gewenste resultaten te halen. Met mededogen en door goede vragen te stellen helpt hij hem een goede visie en actieplan te creëren. Een coach geeft aanmoedigingen en steun in plaats van iemand te willen “redden”.

In tegenstelling tot een redder, die de machteloosheid van een slachtoffer zal versterken, zal een coach de kwaliteiten en talenten van een schepper erkennen en hem hierbij ondersteunen. Coaches helpen nieuwe mogelijkheden te ontdekken en doelen te verduidelijken. Een coach help een schepper ook om zo nauwkeurig en eerlijk mogelijk de huidige situatie de beoordelen, middelen en hulpbronnen te identificeren, en oplossingen te creëren.  Coaches houden scheppers verantwoordelijk voor de stappen die noodzakelijk zijn om vooruit te komen.

Meer over TED

Meer informatie over TED – The Empowerment Dynamic, en hoe je uit de slachtofferrol en dramadriehoek kunt komen is te vinden op http://powerofted.com/, of in het boek The Power of TED van David Emerald.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment