Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Oefening om onbewuste en belemmerende overtuigingen zichtbaar te maken

In mijn coachpraktijk ben ik regelmatig bezig om de mentale belemmeringen, angsten en emotionele blokkades van mijn cliënten om te zetten in krachtige positieve overtuigingen. De eerste stap in dit proces is het zichtbaar maken van iemands onbewuste en belemmerende overtuigingen.

Met de hier volgende Overtuigingen Zelfdiagnose oefening ben je in staat om dit te doen. Ik geef de oefening dan ook vaak mee als voorbereiding op een sessie.

Overtuigingen Zelfdiagnose

Deze oefening zal je helpen met het zichtbaar maken van jouw eigen onbewuste (en onzichtbare) overtuigingen. Aan het eind van deze oefening kies je drie overtuigingen om te onderzoeken en te veranderen in jouw eerste BeliefCloset Process® sessie. Je bent dan klaar om aan de slag te gaan met een BeliefCloset Practitioner.

Stap 1:  Het blootleggen van jouw overtuigingen

Je hebt hiervoor pen en papier nodig. Denk na over iedere vraag die hier beneden staat, en schrijf iedere overtuiging op die je kunt bedenken en past in die categorie.

Begin met tegen jezelf te zeggen: “Iets wat ik over mijzelf geloof is……” Laat je gedachten de vrije loop en laat je pen over het papier bewegen. Oordeel niet over jouw overtuigingen, ga er geen argumenten voor of tegen verzinnen, of censureer ze. Laat alles toe wat naar boven komt en schrijf dat op. Schrijf alles op, zelf als het absurd of vreemd klinkt. Wanneer jouw onbewuste spreekt, is het tijd om te luisteren. Geef jezelf een paar minuten de tijd bij iedere vraag.

Beantwoord zoveel mogelijk vragen, kies er dan drie uit waar je mee wil werken in jouw BeliefCloset sessie. Je kunt altijd terug gaan en de resterende vragen onderzoeken.

Overtuigingen, de vragen

Wat geloof ik over…

 • Mijzelf
 • Mijn lichaam
 • Mijn gezondheid
 • Mijn werk
 • Mijn financiële situatie
 • Mijn seksualiteit
 • Mijn vermogens
 • Mijn beperkingen
 • Mijn houding
 • Mijn ziel, geest of spirituele zelf
 • Mijn omstandigheden
 • God/Geest/Bron
 • Geld
 • Handicaps, verwondingen, ziektes
 • Mijn familie
 • Mijn relaties
 • De regering
 • De wereld
 • Goed en slecht
 • De waarheid
 • Het leven
 • Het verleden
 • De toekomst
 • Mijn overtuigingen

Stap 2:  Begrijpen van jouw overtuiging

Ga langs iedere overtuiging op jouw lijst en omcirkel tussen 5 en 10 overtuigingen die de meest negatieve lading voor je hebben – de overtuigingen waarvan je voelt dat die jouw leven belemmeren. Naast ieder omcirkelde overtuiging, schrijf je de antwoorden op van de volgende vragen:

 • Is deze overtuiging heilzaam in mijn leven geweest of was deze overtuiging schadelijk voor mij?
 • Was deze overtuiging geïndoctrineerd? Zo ja, door wie? Heb ik ooit bewust gekozen om dit te geloven? Zo ja, wanneer? Waarom deed ik dit?
 • Wat was het voordeel om deze overtuiging te hebben? Hoe heeft de overtuiging mij gediend in mijn leven? Wat kreeg ik of wat was het voordeel om deze overtuiging te hebben? Wat vermeed ik door deze overtuiging te hebben?
 • Wie zou ik zijn zonder deze overtuiging?
 • Met welke overtuiging zou ik deze overtuiging kunnen vervangen die meer positief, nuttig en bekrachtigend zou zijn in mijn leven?

Kies nu drie overtuigingen uit die je zou willen veranderen in je eerste BeliefCloset sessie, en schrijf ze hieronder op:

 1. _____________________________________________________
 2. _____________________________________________________
 3. _____________________________________________________

Stap 3:  Creëer nieuwe overtuigingen 

Wanneer je een oude overtuiging ongedaan maakt blijft er lege ruimte over. Je hebt nu de mogelijk om deze ruimte te vullen met een nieuwe, en bekrachtigende, overtuiging. Wanneer je de ruimte niet vult, kunnen oude overtuigingen soms terugkomen.

Kijk naar overtuiging #1 hierboven. Wat zou je ervoor in de plaats willen geloven? Een goed startpunt is te beginnen met de tegenovergestelde overtuiging, maar laat je hier niet stoppen. Je kunt de nieuwe overtuiging versterken zodat deze heel ondersteunend en positief voelt, zowel in je lichaam als in je gedachten.

Bijvoorbeeld: als de oude overtuiging “Er is iets mis met mij” is, kun je dit vervangen door “Er is iets goed aan mij.”  Deze overtuiging is beter, maar is niet echt bekrachtigend. Als je dit helemaal zou doortrekken op de schaal van goede gevoelens, dan zou je kunnen komen met: “Ik ben het licht van mijn ziel, ik schijn met mijn uniekheid en perfectie.” Voel je het verschil? We gaan hier voor het echte “WOW” gevoel.

Hier is een ander voorbeeld. Als je de overtuiging, “Niemand houdt van mij” hebt, zou je dit kunnen vervangen door “Ik ben het waard om van te houden”, wat een goede overtuiging is om te hebben. Maar voel wat het zou betekenen om te geloven, “Ik verdien en ontvang liefde van iedere person in mijn leven die bij mij past.” Omdat je kunt kiezen welke overtuigingen je wilt, kun je net zo goed de meest krachtige overtuigingen vinden die je het meeste kunnen bieden en waar je het meeste plezier van zult hebben.

Denk hier maar eens aan: Omdat iedere overtuiging een specifiek gevoel en beleving produceert, vraag jezelf maar eens af welke ervaring jij zou willen hebben over dit onderwerp. Stel je voor dit gevoel nu te voelen en vraag jezelf welke overtuiging dit gevoel zou creëren.

Je hebt de gelegenheid om nieuwe overtuigingen te passen in jouw BeliefCloset, en je kunt deze aanpassen als dat nodig is.

Wanneer je werkt met jouw BeliefCloset Practitioner, zal hij of zij de overtuiging zodanig vorm geven dat deze jou het beste zal dienen. En wees gerust – je kunt je overtuigingen altijd op een later moment verbeteren. Je hebt jaren geleefd met deze oude overtuigingen. Het creëren van nieuwe overtuigingen is een bekwaamheid die zal verbeteren naarmate je hem meer gebruikt.

Neem de tijd en schrijf nu de overtuigingen op die je zou willen hebben in plaats van de drie oude belemmerende overtuigingen hierboven. 

Mijn drie nieuwe overtuigingen:

 1. _____________________________________________________
 2. _____________________________________________________
 3. _____________________________________________________

BeliefCloset Practitioner: Patrick Schriel Coaching & Training, patrickschriel.nl

© 2010 by Lion Goodman, www.TransformYourBeliefs.com

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment