Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Oorzaak negatief zelfbeeld en geen zelfvertrouwen hebben

Weinig of geen zelfvertrouwen? Heb je een gebrek aan eigenwaarde, zelfwaardering of kun je jezelf niet accepteren zoals je bent?

Je bent niet alleen. Veel mensen ondervinden namelijk hinder van een negatief zelfbeeld. Of het nu gaat om onzekerheid, emotie eten, angsten, controle willen hebben, perfectionisme, assertiviteit, niet voor jezelf opkomen, “ben ik wel goed genoeg”, of misschien boosheid als afweermechanisme (om je gebrek aan zelfvertrouwen te maskeren); een negatief zelfbeeld uit zich op verschillende manieren. Voor iedereen is dit anders.

Een negatief zelfbeeld en geen zelfvertrouwen hebben krijg je echter niet zomaar. In dit artikel ga ik hier dieper op in.

Hoe een negatief zelfbeeld ontstaat

In de eerste jaren van ons leven wordt ons karakter gevormd. Als kind leren we te reageren op onze omgeving. “Als ik huil dan krijg ik wat ik wil.”, “Als ik mij rustig houdt dan krijg ik wat ik wil.” of “Als ik druk ben dan krijg ik wat ik wil.” Ieder kind, iedere baby ontwikkelt zijn eigen strategie om aandacht te krijgen. Zonder eten, drinken en liefde ga je namelijk dood.

Zijn volwassenen in staat om de boodschappen die zee binnen krijgen te filteren (of ze wel of niet waar zijn), via hun bewuste brein, kinderen leven daarentegen in het NU en gebruiken tot de leeftijd van 6 jaar voornamelijk hun onderbewuste. Iedere boodschap die binnenkomt gaat dan ook rechtstreeks naar dit onderbewuste gedeelte van hun brein en blijft daar aanwezig. Een kind dat te horen krijgt dat het slecht is, gelooft dit ook en blijft dit ook zijn hele leven geloven tenzij deze belemmerende overtuigingen wordt omgezet.

Oorzaak negatief zelfbeeld en geen zelfvertrouwen hebben

Hoe wij over onszelf denken, onze basisovertuigingen en dus ook een positief of negatief zelfbeeld, ontstaat dus in de eerste jaren van ons leven. Naast deze basisovertuigingen kunnen andere positieve of negatieve gebeurtenissen deze overtuigingen versterken of verzwakken. Het zijn dus onze overtuigingen, wat wij bewust en onbewust over onszelf geloven, die de oorzaak zijn van een negatief zelfbeeld.

Belemmerende overtuigingen kun je zien als een computerprogramma of operating system wat nooit is vervangen of een update heeft ontvangen. Je werkt met Windows 1 terwijl er allang Windows 7 of 8 beschikbaar is.

Oorzaak en gevolg

Stel dat je te dik bent en jezelf niet mooi vindt. Je kunt dan denken dat dit de oorzaak is van je onzekerheid, het is alleen niet waar. Het is je negatief zelfbeeld dat ervoor zorgt dat je, bijvoorbeeld door emotie eten, dikker bent geworden. En zo is het ook met zaken als assertiviteit. Je bent niet onzeker omdat mensen bot,  boos of arrogant naar jou reageren. Het is jouw onzekerheid die ervoor zorgt dat jij niet voor jezelf opkomt en dus ruimte aan anderen laat om jou te overheersen.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Wil je meer zelfvertrouwen en je negatief zelfbeeld omzetten naar één die positief is, dan zal je eerst de belemmerende overtuigingen moeten identificeren die de oorzaak zijn van je gebrek aan zelfvertrouwen. Dit kunnen overtuigingen zijn als: “Ik ben niet goed genoeg.”, “Er is iets mis met mij.” of “Ik ben machteloos.”

Vervolgens kun je deze belemmerende overtuigingen omzetten in krachtige positieve overtuigingen die je dienen i.p.v. dat ze je tegen werken. Zorg wel dat je ze op een diep, onbewust niveau, aanpakt ander werkt het niet. Methodes als affirmaties of “positief denken” werken vaak niet omdat dit een bewust proces is, terwijl jouw belemmerende overtuigingen zich vooral in het onbewuste gedeelte van je brein bevinden.

In het artikel oefening om onbewuste en belemmerende overtuigingen zichtbaar te maken ga ik dieper in op hoe je de belemmerende overtuigingen bij jezelf kunt herkennen.

Meer informatie nodig over de oorzaak van een negatief zelfbeeld en geen zelfvertrouwen hebben?

Wil je meer informatie over de oorzaak van een negatief zelfbeeld, geen zelfvertrouwen hebben en belemmerende overtuigingen? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment