Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Te weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn, wat kost dat nou?

Iets meer dan een jaar geleden schreef ik in het artikel latent talent en de prijs van coaching en persoonlijke ontwikkeling dat alles zijn prijs heeft. Wat kost het als je je kop in het zand steekt en niets doet aan je eigen persoonlijke ontwikkeling? Als je het op die manier gaat bekijken is de prijs die je moet betalen voor een coaching traject, of voor een training, te verwaarlozen en levert het alleen maar geld en persoonlijk geluk op.

Dit geldt zeker ook voor zelfvertrouwen. Wat is de prijs die je betaalt voor te weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn, en wat kun je er aan doen?

Te weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn

Iedereen is weleens onzeker. Denk maar eens aan je eerst afspraakje of sollicitatie. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze hier vol zelfvertrouwen naar toe zijn gegaan. Zo af en toe onzeker zijn is dus helemaal niet erg. En zo af en toe iets minder zelfvertrouwen hebben ook niet. Dit is heel menselijk en zelf goed. Groeien doe je namelijk buiten je comfort zone en kan dit best wel eens eng zijn. Weet dat alles wat nieuw is ongemakkelijk kan voelen en dat dit heel normaal is.

Gaat onzeker zijn en te weinig zelfvertrouwen hebben je leven erg negatief beïnvloeden, dan is het een ander verhaal, en is het tijd om er wat aan te gaan doen.

Wat kost dat nou, te weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn?

Mensen met zelfvertrouwen verdienen meer. Stel dat je in loondienst bent en door je gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor je onvoldoende voor jezelf opkomt, bij iedere jaarlijkse salarisronde € 100,- aan extra salarisverhoging (per maand) misloopt? Niet schrikken, maar na 40 jaar is dit bedrag opgelopen tot € 48.000,- en dit is nog erg conservatief geschat. Waarschijnlijk gaat het hier om het dubbele, drie of vierdubbele, of nog veel meer. Want hoeveel kansen loop je persoonlijk wel niet mis, op een goede opleiding, een goede baan, promoties, leuke uitdagingen, etc., doordat je jouw potentieel niet kunt benutten?

Stel dat je manager of ondernemer bent, hoeveel opdrachten loop je per jaar mis en hoeveel omzet, doordat je zelf onzeker bent of omdat één van je medewerkers dit is?

Te weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn kost onze samenleving miljoenen.

Weinig zelfvertrouwen op persoonlijk niveau

Was het alleen maar een kwestie van geld, dan wat het zo erg nog niet. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ook voor de persoon in kwestie bijzonder traumatisch zijn.

Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn over het algemeen minder gelukkig, doen zichzelf tekort, hebben moeite met communiceren, assertiviteit, en menselijke relaties. Bovendien lijden ze vaak aan een negatief zelfbeeld en de hieraan gerelateerde klachten zoals spanning, stress en psychosomatische klachten. Dood en doodzonde!

Te weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn? Doe er wat aan!

Laat dit artikel een wake-up call zijn en doe er wat aan! Onderneem actie en neem nu het besluit om aan je eigen zelfvertrouwen, of dat van een ander, te gaan werken. Je doet jezelf, of een ander, tekort door het er maar bij te laten. Met de juiste begeleiding is meer zelfvertrouwen krijgen helemaal niet zo moeilijk. En natuurlijk, alles heeft zijn prijs, maar wat kost te weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn jou nu werkelijk? Persoonlijk, maar ook zakelijk?

Meer informatie nodig over zelfvertrouwen en onzeker zijn?

Wil je meer informatie over zelfvertrouwen? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment