Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Leren loslaten, hoe doe je dat?

Leren loslaten, hoe doe je dat? Wil je de controle, spanning en stress, angst, boosheid, onzekerheid, belemmerende overtuigingen, of wat dan ook loslaten, maar wil het niet lukken? Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan.

Lees in dit artikel alles over loslaten leren in 5 eenvoudige stappen.

Loslaten

Wat is loslaten nu precies? Wanneer je vast blijft houden aan zaken die niet meer bij je passen, of je niet meer dienen, is het tijd om ze los te laten.

Alles wat je hebt of vasthoudt kun je loslaten: De controle, gedrag of emoties, maar ook het loslaten van personen, een baan of spullen in je leven. Dit artikel gaat hoofdzakelijk over gedrag en emoties, maar het principe geldt natuurlijk ook voor andere zaken.

Leren loslaten stap 1: Je bent je gedrag of emoties niet

Wat je gelooft, en waar je bewust of onbewust overtuigt van bent, is voor jou de waarheid. Zolang je jezelf met jouw angst of datgene wat je vasthoudt identificeert, is loslaten moeilijk en haast onmogelijk. Stap 1 gaat over het loslaten van je identiteit.

Vaak identificeren we onszelf zo sterk met datgene dat ons dwarszit, dat het onze identiteit is geworden, bijvoorbeeld: “Ik ben slachtoffer.” of “Ik ben niet goed genoeg.” Je bent echter geen slachtoffer of niet onbelangrijk, je voelt en gedraagt je alleen maar zo.

Het is belangrijk is om in te zien dat er een verschil is tussen je gedrag en hoe je je voelt, en wie je werkelijk bent. Je bent niet onzeker, je voelt of gedraag je alleen onzeker. Je bent geen control freak, je doet alleen alles om de controle te houden. En je bent geen accountant, je werkt als accountant. Zie je het verschil? Hiermee zet je alles weer in de juiste proporties. En wanneer je jezelf niet meer identificeert met datgene waar jij last van hebt wordt het een stuk makkelijker om los te laten.

Leren loslaten stap 2: Het verschil tussen oorzaak en gevolg

Wil je iets loslaten, dan moet je eerst weten wat de oorzaak is. Angst, controle, spanning, stress, perfectionisme, onzekerheid, en al het andere waar je misschien last van hebt (en wilt loslaten), is het gevolg van iets en niet de oorzaak.

Symptoombestrijding werkt niet of maar gedeeltelijk. Je kunt wel een slaappil nemen tegen slapeloosheid, maar daarmee neem je nog niet de oorzaak van je slapeloosheid weg. Met andere woorden, je zult de oorzaak moeten vinden van je dwangmatige controle, en deze loslaten, voordat de symptomen zullen verdwijnen.

Leren loslaten stap 3: Ga op zoek naar de oorzaak

Ga bij jezelf na wat de oorzaak is van hetgene dat je wilt loslaten. Waar komt bijvoorbeeld jouw angst vandaan? Wat zit er achter je  controleren dwang? Wat was de eerste keer dat je je onzeker voelde en hoe denk je over jezelf? Dit zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om tot de kern te komen. Ga zo diep mogelijk en vindt de kernovertuiging of gebeurtenis die de aanleiding was. Dit is wat je moet loslaten.

Leren loslaten stap 4: Gedrag, emoties en overtuigingen uit het verleden

Misschien groeide je op in een onveilige omgeving en was het als kind voor je van levensbelang om alles en iedereen in de gaten te houden. Nu is dat niet meer zo, maar je doet het nog steeds, ook al is dit gedrag niet meer nodig. Gedrag, emoties en overtuigingen zitten als een soort computerprogramma in je systeem en hebben wellicht nooit een update ontvangen, of zijn nooit verwijderd ondanks dat ze geen nut meer hebben.

Besef dat gedrag, emoties en overtuigingen in het verleden zijn ontstaan en een bepaalt nut hebben gehad. Die taak is nu klaar en vaak niet meer nodig.

Leren loslaten stap 5: Acceptatie en loslaten

Nu je weet wat je precies wilt loslaten, de oorzaak en niet de symptomen, wordt loslaten een stuk gemakkelijker. Door te beseffen waar iets vandaan komt. Je er niet meer tegen te verzetten en het te accepteren zoals het is. En te beseffen dat je jouw gedrag niet (meer) bent kun je er eindelijk afstand van nemen.

Loslaten van diepere emoties en belemmerende overtuigingen, hoe doe je dat?

Soms is er meer voor nodig om los te kunnen laten. Op mijn aanbevolen boeken en producten pagina vind je een aantal boeken die je verder kunnen helpen.

Wil je nog dieper aan de gang gaan met gedrag, emoties en belemmerende overtuiging die je op bewust niveau niet kunt aanpakken? Roep dan de hulp in van een professional. Wil je met mij aan de slag? Maak dan nu een kennismakingafspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment