Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Burn-out klachten en burn-out herstel

Burnout? Dit artikel beschrijft de meest voorkomende burn-out klachten, verschijnselen en symptomen en geeft tips voor burn-out herstel.

Wat is een burn-out?

Een burn-out ontstaat wanneer je lichaam aan de noodrem trek. Het is een waarschuwing van je hele systeem, lichaam en geest, dat je te ver bent gegaan.

Je hebt eerdere signalen genegeerd en wordt nu letterlijk en figuurlijk gedwongen om dit signaal wel serieus te nemen.

Een burn-out is dan ook een ernstige aangelegenheid. Burn-out herstel duurt lang, van enkele weken tot maanden, en vaak met blijvende lichamelijke en geestelijke gevolgen. Na een burn-out ben je nooit meer hetzelfde. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Burn-out klachten

De naam zegt het al: burn-out, je bent opgebrand. Alle energie (en reserve energie) is op. Hieronder een lijst met de meest voorkomende burn-out klachten:

  • Ernstige vermoeidheidsklachten, uitgeput zijn en veel slaap nodig hebben. Een trap oplopen kan al te veel zijn.
  • Concentratie en geheugenproblemen.
  • Een verminderde weerstand hebben.
  • Je constant gespannen voelen.
  • Je depressief voelen.
  • Overprikkeld zijn en emotioneel reageren op normale situaties.
  • Het gevoel hebben het allemaal niet meer aan te kunnen.
  • Behoefte hebben om je verhaal te delen, gehoord willen worden.
  • In het ergste geval kan een burn-out zelfs leiden tot het uitvallen van lichaamsfuncties.

Hoe een burn-out ontstaat

Een burn-out ontstaat niet zomaar, vaak is er veel aan vooraf gegaan. Je hebt waarschijnlijk eerdere waarschuwingen gehad maar deze niet serieus genomen. Een burn-out geeft bovendien een onbalans aan. Dit kan de balans tussen werk en privé zijn, tussen spanning en ontspanning, tussen ratio en gevoel, maar ook de balans tussen de rollen die je speelt (in het leven en als mens) en wie je werkelijk bent en wat jouw behoeftes zijn.

Het is overigens een misverstand dat je alleen van werk een burn-out kunt krijgen. Iedereen kan een burn-out krijgen, van huisvrouw tot student, van melkboer tot directeur.

Wel zijn sommige mensen eerder geneigd een burn-out te krijgen dan anderen. Perfectionisme en altijd de controle willen hebben zijn hier een goede voorbeelden van. De druk van al dat moeten en perfect willen presteren kan soms zo zwaar worden dat een burn-out het gevolg is. Lees meer hierover in mijn artikel perfectionisme, zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie.

De invloed van stress

Stress is voor ons lichaam een tijdelijke reactie zodat we kunnen omgaan met gevaarlijke situaties. Om te kunnen overleven gaat ons lichaam dan in overlevingsmode: vechten, vluchten of bevriezen. Omdat overleven prioriteit 1 is gaat er minder energie naar andere lichaamsfuncties, waaronder de hersenen en ons immuunsysteem. Onder stress denk je minder helder, en wanneer stress te lang aanhoudt tast het belangrijke lichaamsfuncties aan.

Te veel en langdurig bloot staan aan stress is één van de oorzaken van een burn-out. Vaak zie je bij burn-out klachten dat de boog te lang gespannen is geweest.

Burn-out herstel

Kun je hoofdpijn nog bestrijden met een aspirine, bij een burn-out werkt symptoombestrijding niet meer. Je zult de oorzaak moeten vinden en aanpakken. Pas als je de oorzaak aanpakt kan het herstel echt beginnen.

Rust nemen is belangrijk. Naast rust is burn-out herstel vaak een zoektocht naar wie je werkelijk bent. Een ontdekkingstocht naar wat nu echt jouw behoeftes, (belemmerende) overtuigingen, kwaliteiten, talenten en interesses zijn. Een burn-out is ook een rouwproces. Je zult afscheidt moeten nemen van oude patronen en plaats moeten maken voor iets nieuws.

Een burn-out kan ook positief zijn, van een burn-out kun je groeien. Later zal blijken dat een burn-out een “blessing in disguise” was om een betere balans in je leven te vinden.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over stress, burn-out klachten en burn-out herstel? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment