Help, mijn man heeft een midlife crisis! Midlife, de periode tussen 35 en 55 jaar, brengt verandering. Mannen en vrouwen beleven dit vaak op hun eigen manier.
In dit artikel wil ik ingaan op hoe mannen en vrouwen midlife en de midlife crisis ervaren. Wat zijn de symptomen, verschillen en wat zijn de overeenkomsten?
Midlife en midlife crisis
Midlife is een levensfase waarin we onze ambities en prioriteiten gaan herzien. Is dit nog wel wat ik wil? Wat is nu echt belangrijk? Wat maakt mij nu echt gelukkig?
Ongeveer 25% van alle mensen krijgt te maken met een midlife crisis, mannen maar ook vrouwen. In de kern heeft de midlife crisis te maken met de kloof tussen de rollen die we spelen (in het leven en als mens) en wie we werkelijk zijn.
Man in midlife crisis
Het stereotype man in de midlife crisis is die waarin hij een motor koopt, zijn vrouw dumpt voor iemand die zijn dochter had kunnen zijn, en opeens allerlei stoere en avontuurlijke dingen gaat doen. Alsof hij moet en wil bewijzen nog jong te zijn en “het” nog heeft.
De praktijk is meestal genuanceerder. Mannen gaan in deze periode vooral op zoek naar een stuk echtheid en zingeving en dan met name op het gebied van carrière en relatie. Wil ik dit nog wel? Waar in het verleden de verhouding tussen werk en privé onder druk stond zal hier nu meer balans in gaan komen.
Vaak zie je dat mannen bewust op zoek gaan naar wat hen drijft en gelukkig maakt. De maskers van de afgelopen jaren worden afgezet en mannen gaan kiezen voor wat nu echt belangrijk voor hen is. Wil ik nog wel verder in deze relatie en is dit wel de carrière die ik ambieer?
Midlife crisis symptomen mannen
De midlife crisis is een identiteitscrisis, net zoals bijvoorbeeld de pubertijd. Mannen met een midlife crisis krijgen over het algemeen met de volgende symptomen te maken:
- Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
- Aanschaffen van kostbare dingen, bijvoorbeeld een sportauto, motor of een boot.
- De behoefte zich af te zonderen of vroegere vrienden juist veel op te zoeken.
- Ineens elke avond van huis zijn of opeens veel tijd steken in (nieuwe) hobby’s of sport.
- Nadenken over een heel andere carrière.
- Toevlucht zoeken tot gevaarlijke activiteiten, alcohol, drugs of pillen om het gevoel van zinloosheid te verdrijven.
Net als met de hierop volgende voorbeelden voor vrouwen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen heb je niet gelijk een midlife crisis bij één symptoom of signaal. Maar zijn er meerdere symptomen toepassing, dan zou je zou best wel eens met de midlife crisis te maken kunnen hebben.
Vrouw in midlife crisis
Bij vrouwen speelt de (naderende) overgang een grote rol. Als ze nog geen kinderen heeft kan de kinderwens steeds belangrijker gaan worden, of het pijnlijke besef nooit moeder te zullen zijn.
Ook kinderen die groter worden zijn van invloed. De kinderen zijn zelfstandiger of misschien al het huis uit, en wat dan nu? “Ik heb (de beste) jaren van mijn leven gegeven, nu ben ik aan de beurt!” is een veel gehoorde opmerking. Bij vrouwen gaat midlife vooral over identiteit en vinden van een nieuw doel in het leven.
Wie ben ik nu echt? Vrouw, moeder, partner, werknemer, ondernemer of is er meer? Ook vrouwen gaan dit onderzoeken en hier bewuster keuzes in maken.
Midlife crisis symptomen vrouwen
Vrouwen met een midlife crisis krijgen over het algemeen met de volgende symptomen te maken:
- Heimwee naar vroeger, of een vroegere relatie.
- Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk.
- De behoefte zich los te maken van haar rol.
- Zich niet meer willen wegcijferen of opofferen en kiezen voor zichzelf.
- Heil zoeken bij spirituele stromingen of sekten.
Overeenkomsten mannen en vrouwen
Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Of je nu man of vrouw bent, tijdens midlife kan er op druk ontstaan: werk, relatie, kinderen, ouders en huisvesting. Je ervaart druk en wilt dit oplossen.
Feitelijk is dit een heel natuurlijk proces. De kans op een midlife crisis is echter wel het grootst als je vast zit in je werk of relatie. Symptomen kunnen zijn:
- Verward en ontevreden zijn over je huidige leven.
- Op zoek naar zingeving, richting willen geven aan je leven.
- Het ervaren van psychische druk.
- De behoefte om je verhaal kwijt te kunnen.
- Vreemdgaan, een affaire beginnen.
- Het gevoel doelloos te zijn of het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
- Een intense behoefte om die lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
Positieve kanten midlife crisis
De midlife crisis heeft ook positieve kanten. Alle belangrijke issues die je al jaren hebt vermeden, en niet wilde aangaan, komen nu eindelijk aan bod. Je zult ze wel moeten oplossen voordat je verder kunt.
Onbegrip midlife crisis
Er is vaak veel onbegrip wanneer iemand, man of vrouw, in een midlife crisis zit. “Je bent zichzelf niet meer.” Dat kan, maar bekijk het eens van de andere kant, misschien ben je nu meer zichzelf dan in alle voorgaande jaren.
Midlife crisis oplossen: midlife coaching
Mede door mijn artikelen over de midlife crisis krijg ik relatief veel cliënten met midlife en midlife crisis problematiek. Mannen, maar ook vrouwen zoeken hulp. Voor zichzelf, maar soms ook met de vraag of ik hun partner wil coachen met zijn of haar midlife crisis. Midlife coaching is een uitstekende manier om positief om te gaan met midlife en de midlife crisis, maar natuurlijk wel als je bereidt bent te investeren in jezelf.
Meer informatie nodig?
Wil je meer weten over midlife, de midlife crisis, relaties, en over relatieproblemen? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek: