Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Zelfverzekerdheid: zelfverzekerder worden is zelfverzekerd zijn

Je bent zelfverzekerd als je veel vertrouwen hebt in eigen kunnen, in jezelf als mens (zelfvertrouwen), maar ook in jouw kwaliteiten en talenten. Je weet wat je wilt, komt voor jezelf op en gaat uitdagingen niet uit de weg.

Zelfverzekerd overkomen

Wil je zelfverzekerd overkomen dan red je het niet met een simpel trucje. Mensen kijken hier vaak dwars doorheen (verbale en non-verbale communicatie), of het kost je zoveel energie dat je je af kunt vragen of dit wel nut heeft.

De beste manier om zelfverzekerd over te komen is om zelfverzekerder te worden, zelfverzekerd zijn.

Zelfverzekerder worden

Zelfverzekerder worden begint met werken aan je zelfvertrouwen en erkennen waar je wel goed in bent i.p.v. de focus te leggen bij de mindere kanten aan jezelf, of iets najagen wat net bij je past. Als je weet wat jouw behoeftes zijn, kun je hier naar gaan handelen. Het is immers makkelijker met de stroom mee te zwemmen dan er tegen in.

Meten is weten. Maak maar eens een lijst van 10 eigenschappen waar je trots op bent of kunt zijn. Kun je of weet je dit niet, begin dan met 10 eigenschappen waar je niet zo trots op bent en ga vervolgens op zoek naar de positieve kwaliteiten achter die eigenschappen. Vaak zijn negatieve eigenschappen slechts vervormingen van de goede. Als je wilt dan kun je ook hulp van anderen inroepen.

Lichaamshouding

Naast kwaliteiten en talenten zijn er meer dingen waar je zelfverzekerder van wordt. Let ook op je houding. Als je rechtop staat, vanuit je buik ademhaalt en contact maakt met je eigen lichaam zal je merken dat je je meer zelfverzekerder voelt. Als je je klein maakt, voel je je ook klein. Neem je meer ruimte in, dan voel je je vanzelf groter.

Kennis en ervaring

Je kunt ook zelfverzekerder worden door kennis en ervaring. Oefening baart kunst en een gedegen opleiding geeft zelfvertrouwen. Jezelf goed verzorgen geeft ook dit effect. Let wel op dat dit slecht een middel is en niet het doel. Het is een illusie om te denken dat je met het volgen van zoveel mogelijk trainingen, of een nog slanker lichaam, zelfverzekerder zult worden. Als je een eeuwige leerling blijft, wordt je nooit een meester.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen heeft een directe relatie met zelfwaardering en zelfacceptatie. Kijk maar eens naar onderstaand model, de ladder van zelfvertrouwen:

Zelfvertrouwen

Zelfwaardering (ik ben waardevol)

Zelfacceptatie (ik ben OK)

Je kunt pas aan je eigen zelfvertrouwen werken als je jezelf eerst accepteert en waardeert. En je kunt pas vertrouwen in anderen hebben als je voldoende vertrouwen hebt in jezelf. Het is dus belangrijk om bij de bron te beginnen. Daarom is het des te belangrijker om al jouw kwaliteiten en talenten als mens te herkennen, accepteren, erkennen en uiteindelijk te waarderen. Als je vrede hebt met wie je bent dan heb je een stevige fundering gelegd.

Je bent al zelfverzekerd, waar zit de blokkade?

Ik heb de stellige overtuiging dat iedereen al zelfverzekerd is. Je bent ermee geboren en verbonden, het zit in je en je raakt het niet meer kwijt. Kijk maar naar hoe zelfverzekerd baby’s en jonge kinderen in het leven staan. Ze hebben een natuurlijke charisma en authenticiteit. Alles is nieuw, alles is een uitdaging, en zonder schaamte proberen ze het net zo lang totdat het lukt.

Kinderen worden ouder en groeien op. Naarmate je ouder wordt kunnen er gebeurtenissen in je leven plaatsvinden die je er van weerhouden om bij jouw zelfverzekerdheid te komen. Denk maar aan angsten, irrationele gedachten, emotionele of fysieke mishandeling, traumatische gebeurtenissen en andere blokkades. Ze filteren als het ware jouw blik op de werkelijkheid.

Het is vaak het afweermechanisme dat je ontwikkeld op de gebeurtenis, en niet de gebeurtenis zelf, dat je ervan weerhoudt om volledig jezelf te zijn.

Belemmerende overtuigingen

Soms kan een goedbedoelde opmerking van papa of mama al voldoende zijn om een belemmerende overtuiging bij een kind te doen ontstaan. Een kind dat te lang genegeerd wordt kan bijvoorbeeld al snel de overtuiging krijgen dat het niet goed genoeg is of dat het zijn plek in het gezin (en de samenleving) niet mag innemen. Maar ook van een kind eisen dat het altijd perfect moet zijn kan desastreuse gevolgen hebben. Zo’n kind zal nooit tevreden zijn en altijd op zoek zijn naar die perfectie.

Door de blokkades zoals deze op te ruimen, zie je de werkelijkheid weer zoals die is en ben je in staat om zelfverzekerder in het leven te staan. Vaak kun je zelf aan de slag om blokkades op te ruimen, soms is hier hulp van derden bij nodig.

Zelfverzekerdheid: zelfverzekerd worden is zelfverzekerd zijn

Zelfverzekerdheid zit al in je. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar iets dat je al bezit. Als je zelfverzekerder denk te worden door alcohol, meer status, een betere functie, of nog verder af te slanken, dan is dit een illusie.

Zelfverzekerdheid zit veel meer in erkennen wie je bent, wat jouw behoeftes zijn en hier naar gaan leven. Mochten er blokkades zitten, ruim ze dan op.

Meer informatie nodig over zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid?

Wil je meer informatie over zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment