Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Werk en privé balans herstellen, stress verminderen

Ervaar jij ook zoveel druk op je werk en in je privé situatie, en wil je meer balans tussen werk en privé en de stress verminderen?

Er wordt veel van je verwacht. Je hebt een drukke baan, je rol in het gezin, vriendschappen te onderhouden en je wilt ook nog sporten. Er blijft geen tijd over voor ontspanning en om tot rust te komen.

Je wilt je werk en privé balans herstellen, maar weet niet hoe. Lees in dit artikel hoe je de balans tussen werk en privé kunt herstellen en stress verminderen.

Een goede werk en privé balans, wat is dat?

In een dag zit maar 24 uur. Een goede balans is er één waarin werk en privé in evenwicht zijn en waar je het gevoel hebt niet de hele dag gestrest te zijn. Je zult dus keuzes moeten maken wat je in een dag allemaal wilt en kunt doen.

Wanneer ik zelf weer eens te druk bezig ben met mijn eigen bedrijf, denk ik vaak aan het volgende gedicht van Forest Witcraft. Voor mij is dit voldoende om de zaken weer in de juiste proporties te zien:

A hundred years from now
it will not matter what my bank account was,
the sort of house I lived in,
or the kind of car I drove
But the world may be different,
because I was important in the life of a child

Prioriteiten stellen

Je kunt niet alles. Je zult keuzes moeten maken wil je het allemaal volhouden. Heb je jezelf niet een onmogelijke taak gesteld om 5 dagen in de week te werken, het huishouden te willen doen, de kinderen in het weekend naar sport, spel en hobby’s te rijden, en dan ook nog aan jezelf toe te willen komen? Door de juiste prioriteiten aan je leven te geven kun je de taken die écht door jou uitgevoerd moeten worden doen, en de andere een lagere prioriteit geven of uitbesteden aan iemand anders.

Afspraken maken

Maak duidelijke afspraken over de inhoud van je werk. Onduidelijk afspraken zorgen ervoor dat je misschien wel meer dingen bent gaan doen dan tot je takenpakket behoren. Maak thuis afspraken over de rolverdeling. Ook dit zorgt voor duidelijkheid en geeft rust.

Verminder de druk in je hoofd

Druk ervaren en het druk hebben zijn twee verschillende dingen. Maak voor jezelf een verschil tussen psychische druk (het denken aan) en de werkelijke druk (de taken die je te doen hebt). Hoeveel tijd besteed jij aan het zorgen maken dat je het te druk hebt? Hou dit bij en je zult merken dat het veel tijd kost. Wanneer je deze psychische druk kunt loslaten zal je merken dat je meer tijd zult overhouden.

Efficiënter werken, time management voor drukke mensen

Ga voor jezelf na of jij wel efficiënt bezig bent op je werk, maar ook in de privé situatie. Door je tijd anders en efficiënter te gebruiken kun je uren besparen. Kijk naar welke taken je doet, hoeveel tijd ze kosten, de volgorde in de taken die je doet, en niet onbelangrijk, hoeveel tijd onderbrekingen je kosten (bijvoorbeeld die leuke collega die altijd om een praatje verlegen zit).

Hou dit voor een aantal weken bij en maak dan een plan om je tijd efficiënter in te delen. Laat ook niet alles op het laatste moment aan komen, door vooruit te plannen kun je de druk verdelen.

Opkomen voor jezelf

Ben jij ook zo iemand die veel moeite heeft om NEE te zeggen? Opkomen voor jezelf, assertiviteit, is noodzakelijk om niet overladen te worden met taken. Als je assertief bent kun je jouw eigen grenzen stellen en bewaken. Dit doe je niet alleen voor jezelf. Wat heeft het bedrijf of gezin eraan als je iets belooft wat je niet kunt waarmaken, of als je met een burn-out thuis komt te zitten omdat je het allemaal niet meer aankunt?

Plan voldoende tijd voor jezelf

Plan voldoende tijd voor jezelf. Vaak denken we dat als we maar bezig zijn, dit ook zinvol is. Niets is minder waar. Juist door tijd te maken voor jezelf kun je ontspannen en komt er ruimte voor nieuwe ideeën, creativiteit, rust en plezier. Je lichaam is niet gebouwd om 24 uur per dag in de ratrace te zitten. Stress zorgt voor de meeste gezondheidsklachten in onze hedendaagse samenleven.

Stress verminderen voor meer balans in je leven

Stress is voor ons lichaam een tijdelijke reactie zodat we kunnen omgaan met gevaarlijke situaties. Om te kunnen overleven gaat ons lichaam dan in overlevingsmode: vechten, vluchten of bevriezen. Omdat overleven prioriteit 1 is gaat er minder energie naar andere lichaamsfuncties, waaronder de hersenen en ons immuunsysteem. Onder stress denk je minder helder, en wanneer stress te lang aanhoudt tast het belangrijke lichaamsfuncties aan.

Een verstoring in de werk/privé balans geeft vaak veel stress. Voor je het weet sta je de hele dag onder druk met alle gevolgen van dien. Wanneer je de werk en privé balans niet voor alle andere reden wilt herstellen, doe het dan in ieder geval voor je eigen gezondheid.

Wil je meer weten over wat stress en spanning met je doet, lees dan wat is stress? spanning en stress verminderen.

Luister naar je eigen behoeftes, waar word jij gelukkig van?

“Iemand die altijd zijn passie leeft heeft zeeën van tijd en energie.”

Door te ontdekken waar jouw kwaliteiten en talenten liggen en gehoor te geven aan jouw behoeftes als mens zal je merken dat je meer energie krijgt. Zaken die je niet leuk vind of tegen je natuur ingaan kosten namelijk energie.

Over energie gesproken. Denk hiermee ook aan ongezonde leefgewoontes. Verkeerd eten, te weinig beweging en te weinig nachtrust is funest voor je energie en lichamelijke/geestelijke gezondheid.

Patronen en overtuigingen doorbreken

Veel van de patronen en overtuigingen die we hebben zijn onbewust. Iemand die van huis uit heeft meegekregen dat je alleen door hard te werken je hoofd boven water kunt houden zal dit patroon, vaak onbewust, in zijn leven voortzetten. Ook een patroon van controle willen houden (en de angst om de controle te verliezen), of je slachtoffer voelen, kan iemands leven overheersten. In het ergste geval kan er zelfs spraken zijn van zelfdestructief gedrag.

Patronen en overtuigingen kun je echter doorbreken. Ga voor jezelf na welke beperkende patronen en overtuigingen je hebt en doe er wat aan! Jij hebt je eigen toekomst in handen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment