Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Klantvriendelijkheid tips: klantgerichtheid en klanttevredenheid

Tevreden klanten, wie wil ze nou niet? In dit artikel vind je 12 bijzonder nuttige klantvriendelijkheid tips om de klantgerichtheid en klanttevredenheid van jezelf of jouw medewerkers te verbeteren.

Klantvriendelijkheid tip #1 – Het gaat niet om jou, het gaat om de klant

Regel nummer 1 in klantvriendelijkheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid: Het gaat niet om jou, het gaat om de klant en zijn beleving.

Wanneer je met een klant in gesprek bent en alleen maar over jezelf en jouw product praat mis je de focus van het gesprek. Klanten willen niet horen hoe goed jij, jouw onderneming of jouw product is, maar alleen dat je ze begrijpt en hun probleem opgelost wordt. Door te luisteren, en de juiste vragen te stellen, voelt de klant zich begrepen en kun jij de best mogelijke oplossing bieden.

Klantvriendelijkheid tip #2 – Geef de klant de best mogelijke service

Behandel je klanten zoals je zelf ook behandelt wilt worden. Geef je klanten de best mogelijke service en de aandacht die ze verdienen.

We kennen allemaal wel een voorbeeld waarin we zelf een slechte ervaring hebben gehad in een winkel of aan de telefoon. Je krijgt geen aandacht, wordt niet serieus genomen, er wordt niet naar je geluisterd of je wordt gewoonweg afgeblaft. Erg vervelend en onnodig. Aandacht geven, begrip, een glimlach en een luisterend oor doen vaak al wonderen.

Klantvriendelijkheid tip #3 – Sluit aan bij de belevingswereld van de klant

Kun jij jezelf in de klant verplaatsen en aansluiten bij zijn behoeftes?

Iedereen is en denk anders. Ieder heeft zijn eigen persoonlijkheid, persoonlijke stijl, temperament en karakter. Iemand die 15 is benader je anders dan iemand van 65. Een introverte persoon benader je weer anders dan iemand die extravert is. En vrouwen hebben vaak andere behoeftes dan mannen.

Sluit dus aan bij de belevingswereld van de klant. Door hier bewust mee om te gaan en jezelf in de klant te verplaatsen, klantgerichtheid dus, kun je meer bereiken. De klant voelt zich beter begrepen en zal hierdoor sneller en vaker zaken met jou doen.

Klantvriendelijkheid tip #4 – Noem de klant bij zijn naam

Klanten willen geen nummer zijn maar erkent worden in wie ze zijn. Waar mogelijk, noteer hun naam en gebruik deze in het gesprek. Hierdoor maak je het gesprek veel persoonlijker.

Klantvriendelijkheid tip #5 – Congruent zijn

Wanneer we met andere communiceren doen we dit niet alleen via de woorden die we spreken. We doen dit met meerdere middelen. Intonatie, en lichaamshouding zijn misschien nog wel belangrijker dan de woorden die we spreken.

Je kunt wel vriendelijk tegen je klanten doen, maar als je het niet meent is dit via lichaamstaal af te lezen in je gezicht en houding, of te horen via jouw stem. Wanneer je het wel meent heet dit congruent zijn. Denk, doen en handelen komen met elkaar overeen. Wanneer je niet congruent bent vangen klanten deze signalen onherroepelijk op, vaak als een soort onderbuik gevoel. Dit belemmert de communicatie.

Klantvriendelijkheid tip #6 – Spreek duidelijk

Zeker als het klantcontact telefonisch verloopt is deze tip van levensbelang. Je wilt immers dat klanten jou kunnen begrijpen en verstaan. Duidelijk spreken maak de communicatie veel gemakkelijker.

Klantvriendelijkheid tip #7 – Ga voor de win-win situatie

De beste deals maak je wanneer je er beide het gevoel hebt er beter van te worden. Beter geen deal dan een deal die de klant een vervelend gevoel geeft.

Klantvriendelijkheid tip #8 – Investeer in de lange termijn relatie

Ga niet voor de snelle winst. Dit is misschien een open deur en sluit aan bij wat hier boven staat: een tevreden klant komt vaker terug. Ook al is dat ene gesprek lastig en verkoop je niet wat je dacht te verkopen, door het contact met de klant zo prettig mogelijk te laten verlopen investeer je in de lange termijn relatie met de klant.

Klantvriendelijkheid tip #9 – De klant is niet altijd koning, assertiviteit en grenzen stellen

Klantvriendelijkheid en klantgerichtheid betekent niet dat de klant altijd koning is. Soms willen klanten iets wat gewoon niet mogelijk is of die tegen de normen en waarden van jezelf en het bedrijf ingaan. Het is aan jou om grenzen te stellen. Maak hier gebruik van waar nodig.

Let ook op je eigen assertiviteit, zeker als je iemand bent die moeite heeft om grenzen te stellen. Klanten kunnen hier misbruik van maken, of je kunt toezeggingen doen die niet haalbaar zijn. Het gaat erom een goede balans te vinden en voor jezelf kunnen opkomen zonder de ander te schaden.

Klantvriendelijkheid tip #10 – Wees blij met de feedback en klachten die je krijgt

Je kunt veel leren van de feedback en klachten die klanten jou geven. Neem ze serieus. Ze helpen je om het beter, of anders, te doen. Of ze wijzen je op gedrag waar je zelf niet van bewust bent. Bovendien nemen jouw klanten de moeite om dit tegen jou te vertellen. Eigenlijk is een klacht dus een geschenk uit de hemel, het helpt je om de klanttevredenheid te verbeteren.

Klantvriendelijkheid tip #11 – Nee verkopen is soms het beste antwoord

Klanten willen serieus genomen worden. Het is soms dus beter om NEE te verkopen, dan een product of oplossing aan te bieden waar klanten niets aan hebben.

Klantvriendelijkheid tip #12 – Wees jezelf

Wees gewoon jezelf. Het is veel gemakkelijker om jezelf te zijn dan een rol te spelen. Je komt veel echter en authentieker over en klanten zullen dit waarderen. Jezelf anders voordoen dan je werkelijk kost bovendien erg veel energie en het is nergens voor nodig.

Meer informatie nodig over klantvriendelijkheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid?

Wil je meer achtergrond informatie om de klantvriendelijkheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid te verbeteren? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment